Skocz do zawartości

Pierwsze piwo - kilka pytań


Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, antikapsel napisał(a):

Czyli użyć tego, co zostanie po cichej ?

Podaliśmy Ci kilka możliwości. Wybierz tą, która Ci pasuje.

Ale po cichej to raczej nie będziesz mieć za dużo gęstwy do zebrania. Na cichą przelewa się piwo znad drożdży, w celu lepszego wyklarowania. Klarowne piwo możesz mieć i bez przelewania na cichą. Jedyny sensowny powód robienia cichej to zbieranie gęstwy, przed chmieleniem na zimno. W innym przypadku śmiało możesz całą fermentację i klarowanie przeprowadzić w jednym wiadrze, a gęstwę zebrać z dna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypominam, że fermentacja burzliwa i cicha to procesy, które zachodzą naturalnie w fermentującej brzeczce/piwie - niezależnie od tego w jakim fermentorze. Drożdże przecież nie wiedzą, czy je przelałeś czy nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.