Jump to content

Ulubione suche drożdże - połowa 2023 roku


zasada

Recommended Posts

Pierwszy raz pytanie o ulubione suche drożdże pojawiło się na forum ponad 13 lat temu (KLIK), ponad 5 lat minęło od kolejnego (KLIK) a ponad 3 lata od ostatniego rzutu oka na to zagadnienie (KLIK). 13 i 5 lat to szmat czasu ale nawet minione 3 lata obfitowały w suche premiery, a nawet słynące z drożdży płynnych laboratoria Whitelabs i Omega wprowadziły na rynek sucharki.

 

Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:

https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA

 

Równoległe zapraszam do wpisywania się w wątku, gdzie o każdym wskazanym szczepie można napisać coś więcej.

 

Ulubiony suchy szczep do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich ejli.
3. Brytyjskich ejli.
4. Belgijskich piw klasztornych (enkel - dubbel - tripel - quadrupel).
5. Saisonów
6. Piw pszenicznych typu belgijskiego.
7. Piw pszenicznych typu niemieckiego.
8. Lagerów wszelkiej maści.

 

Pod koniec sierpnia/ w początku września postaram się podsumować uzyskane wyniki.

 

Wiem, że powyższy podział nie jest wyczerpujący - nie ma piw kwaśnych, brak niemieckich piw górnej fermentacji innych niż weizeny, nie ma BPA i Belgian Blonde... Po uwagach z discorda rozbiłem Belgię na trzy różne kategorie co i tak powiększyło "narzędzie" do granic znośności.

 

Zapytacie po co? Dla rozrywki!

Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.07.2023 o 13:13, zasada napisał(a):

Czwarty dzień trwania ankiety, 37 odpowiedzi, tylko 7 z piwo.org.

Ej! Koledzy i koleżanki, dajcie sygnał!

Niestety nie obseruje tego wątku na piwo.org dlatego ja na workplace zobaczyłem :)

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Suchejroo napisał(a):

Niestety nie obseruje tego wątku na piwo.org dlatego ja na workplace zobaczyłem :)

Ważne, że (jak rozumiem) wyklikałeś!

Materiał się zbiera, analiza przyniesie niezbyt zaskakujące wnioski w ogólności, nie mam pojęcia czy w podziale na lata warzenia/ liczbę warek wyjdą jakieś różnice. Z analiz w podziale na źródło informacji (p.org/ b.biz/ media pspd) raczej zrezygnuję.

Na razie dobijamy do 50 obserwacji. Jeśli dojdziemy do 100 w ciągu miesiąca będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, zasada napisał(a):

Ważne, że (jak rozumiem) wyklikałeś!

Materiał się zbiera, analiza przyniesie niezbyt zaskakujące wnioski w ogólności, nie mam pojęcia czy w podziale na lata warzenia/ liczbę warek wyjdą jakieś różnice. Z analiz w podziale na źródło informacji (p.org/ b.biz/ media pspd) raczej zrezygnuję.

Na razie dobijamy do 50 obserwacji. Jeśli dojdziemy do 100 w ciągu miesiąca będzie dobrze.

No pomysł fajny, ale mocno się wstrzymywałem  w niektórych momentach, bo np. w banku drożdży notorycznie używam Chico jako WLP001, a to to samo co US-05 ale mimo wszystko chodziło o używanie suchych więc wpisywałem, że "NIE MAM". Moze dla czystko statystycznych informacji można by dopisać czy używamy zamienników płynnych danego szczepu :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Wyniki opracowane już od 1,5 miesiaca, wykresy, tabele czestosci i opisy. Czekam jeszcze na jedną informacje od @elroy żeby dopisać fragment do metodologii.

Spoilerując: wiarygodnosc ankiety jest żadna, blad statystyczny na poziomie 13%. Niemożność wnioskowania o statystycznej istotności zróżnicowaniu odpowiedzi w grupach wyłonionych ze względu na staż w latach i warkach oraz miejsce z ktorego przyszlo sie do ankiety (piwo.org, browar.biz, media pspd).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.