zasada Opublikowano 19 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2023 Pierwszy raz pytanie o ulubione suche drożdże pojawiło się na forum ponad 13 lat temu (KLIK), ponad 5 lat minęło od kolejnego (KLIK) a ponad 3 lata od ostatniego rzutu oka na to zagadnienie (KLIK). 13 i 5 lat to szmat czasu ale nawet minione 3 lata obfitowały w suche premiery, a nawet słynące z drożdży płynnych laboratoria Whitelabs i Omega wprowadziły na rynek sucharki. Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google: https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA Równoległe zapraszam do wpisywania się w wątku, gdzie o każdym wskazanym szczepie można napisać coś więcej. Ulubiony suchy szczep do: 1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi). 2. Mętnych amerykańskich ejli. 3. Brytyjskich ejli. 4. Belgijskich piw klasztornych (enkel - dubbel - tripel - quadrupel). 5. Saisonów 6. Piw pszenicznych typu belgijskiego. 7. Piw pszenicznych typu niemieckiego. 8. Lagerów wszelkiej maści. Pod koniec sierpnia/ w początku września postaram się podsumować uzyskane wyniki. Wiem, że powyższy podział nie jest wyczerpujący - nie ma piw kwaśnych, brak niemieckich piw górnej fermentacji innych niż weizeny, nie ma BPA i Belgian Blonde... Po uwagach z discorda rozbiłem Belgię na trzy różne kategorie co i tak powiększyło "narzędzie" do granic znośności. Zapytacie po co? Dla rozrywki! Nazwa użytkownika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2023 W pytaniu 7 brakuje fermentis zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2023 10 minut temu, wizi napisał(a): W pytaniu 7 brakuje fermentis Dziękuję, już uzupełnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 Czwarty dzień trwania ankiety, 37 odpowiedzi, tylko 7 z piwo.org. Ej! Koledzy i koleżanki, dajcie sygnał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 W dniu 22.07.2023 o 13:13, zasada napisał(a): Czwarty dzień trwania ankiety, 37 odpowiedzi, tylko 7 z piwo.org. Ej! Koledzy i koleżanki, dajcie sygnał! Niestety nie obseruje tego wątku na piwo.org dlatego ja na workplace zobaczyłem zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 4 minuty temu, Suchejroo napisał(a): Niestety nie obseruje tego wątku na piwo.org dlatego ja na workplace zobaczyłem Ważne, że (jak rozumiem) wyklikałeś! Materiał się zbiera, analiza przyniesie niezbyt zaskakujące wnioski w ogólności, nie mam pojęcia czy w podziale na lata warzenia/ liczbę warek wyjdą jakieś różnice. Z analiz w podziale na źródło informacji (p.org/ b.biz/ media pspd) raczej zrezygnuję. Na razie dobijamy do 50 obserwacji. Jeśli dojdziemy do 100 w ciągu miesiąca będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 20 godzin temu, zasada napisał(a): Ważne, że (jak rozumiem) wyklikałeś! Materiał się zbiera, analiza przyniesie niezbyt zaskakujące wnioski w ogólności, nie mam pojęcia czy w podziale na lata warzenia/ liczbę warek wyjdą jakieś różnice. Z analiz w podziale na źródło informacji (p.org/ b.biz/ media pspd) raczej zrezygnuję. Na razie dobijamy do 50 obserwacji. Jeśli dojdziemy do 100 w ciągu miesiąca będzie dobrze. No pomysł fajny, ale mocno się wstrzymywałem w niektórych momentach, bo np. w banku drożdży notorycznie używam Chico jako WLP001, a to to samo co US-05 ale mimo wszystko chodziło o używanie suchych więc wpisywałem, że "NIE MAM". Moze dla czystko statystycznych informacji można by dopisać czy używamy zamienników płynnych danego szczepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Dzisiaj ostatni dzień na udział, jutro rano zamykam formularz i zaglądam w arkusz z odpowiedziami. Podsumowania etc. do połowy miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Odkopuje temat. I jak wyniki, bo jestem ciekawy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Wyniki opracowane już od 1,5 miesiaca, wykresy, tabele czestosci i opisy. Czekam jeszcze na jedną informacje od @elroy żeby dopisać fragment do metodologii. Spoilerując: wiarygodnosc ankiety jest żadna, blad statystyczny na poziomie 13%. Niemożność wnioskowania o statystycznej istotności zróżnicowaniu odpowiedzi w grupach wyłonionych ze względu na staż w latach i warkach oraz miejsce z ktorego przyszlo sie do ankiety (piwo.org, browar.biz, media pspd). Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego No i jest. Gotowe od mniej więcej października, krótkie opracowanie uzyskanych wyników. Zainteresowanych zapraszam do plikowni: Ulubione suche drożdże - połowa 2023 roku: podsumowanie ankiety internetowej Fidel, wizi, monodem i 1 inny 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się