Mateoo Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Witam. Dodałem 190g glukozy na 24 litry piwa. Piwko stało ponad tydzień zabutelkowane w tych samych warunkach co fermentowało. Po tygodniu postanowiłem spróbować jedną butelkę ale w piwie nie ma w ogóle gazu! Pomocy ktoś wie co się mogło stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 10 minut temu, Mateoo napisał(a): Witam. Dodałem 190g glukozy na 24 litry piwa. Piwko stało ponad tydzień zabutelkowane w tych samych warunkach co fermentowało. Po tygodniu postanowiłem spróbować jedną butelkę ale w piwie nie ma w ogóle gazu! Pomocy ktoś wie co się mogło stać? W jaki sposób dodawałeś glukozę? Tydzień to mało ale coś gazu już powinna byc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, anteks napisał(a): W jaki sposób dodawałeś glukozę? Tydzień to mało ale coś gazu już powinna byc Rozmieszałem glukoze z 400ml gorącej wody i dodałem do brzeczki. Wymieszałem i zabutelkowałem piwo. Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Czy na dnie butelek jest osad? Mozesz sprobowac wstrzasnac butelkami, zeby wzruszyc osad z dna. Czy jak delikatnie potrzasniesz innymi butelkami to na powierzchni teorza sie babelki? Moze zle rozmieszana glukoza w calym piwie i czesc butelek sie nagazuje bardzo a czesc nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Ununul napisał(a): Czy na dnie butelek jest osad? Mozesz sprobowac wstrzasnac butelkami, zeby wzruszyc osad z dna. Czy jak delikatnie potrzasniesz innymi butelkami to na powierzchni teorza sie babelki? Moze zle rozmieszana glukoza w calym piwie i czesc butelek sie nagazuje bardzo a czesc nie. No jest taki delikatny biały osad. Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 2 godziny temu, Mateoo napisał(a): No jest taki delikatny biały osad. Więc czekaj cierpliwie jeszcze z tydzień i kolejna próba nagazowania, ale przed próbą wstaw piwo na minimum dobę do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 @Mateoo W tych samych warunkach, czyli ile stopni? Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) W 18 stopniach. Drożdże akurat użyłem tych co były w brew kicie z firmy brew ferm. W dniu 6.08.2023 o 22:04, korzen16 napisał(a): Więc czekaj cierpliwie jeszcze z tydzień i kolejna próba nagazowania, ale przed próbą wstaw piwo na minimum dobę do lodówki. Jak to kolejna próba nagazowania? Że niby mam wszystkie butelki otwierać i na nowo glukoze dawać? Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Po prostu sprawdź kolejną butelkę za tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Czekać. Nagazuje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Minął kolejny tydzień a piwo nadal nienagazowane. Próbowałem inne butelki i jest to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 21 minut temu, Mateoo napisał(a): Minął kolejny tydzień a piwo nadal nienagazowane Jest chociaż jakiś cień nagazowania? Chociaż lekkie syknięcie przy otwieraniu? Na pewno dałeś glukozę? Może erytrol albo ksylitol? Różne pomyłki się zdarzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 3 godziny temu, dzejkej napisał(a): Jest chociaż jakiś cień nagazowania? Chociaż lekkie syknięcie przy otwieraniu? Tak butelki syczą przy otwieraniu ale nie ma ani piany ani prawie nie czuć gazu w piwie. Tak użyłem na bank glukozy. Ogólnie chciałem użyć cukiertów, ale używam butelek 0.33 i bałem się granatów. Niemniej jadnak dzisiaj wrzuce do dwóch butelek po pół i po całym cukierku żeby zobaczyć jaki będzie efekt i będę wiedział na przyszłość. A jakieś rady jak uratować reszte piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Jeszcze jedno pytanie, jaka masz kapslownice? Moze niedocisnales kapsli i Ci gaz ucieka? Jak otworzysz butelke to mozesz odgazowac, pobrac probke i sprawdzic jak z blg. Jak drozdze zjadly cukier to powinno wrocic do pierwotnej wartosci ( u Ciebie). Bez zjedzenia cukru powinno byc okolo 0.5 blg wyzsze. Jezeli jest wyzsze no to pozostaje czekac. Jest jeszcze opcja, ze drozdze w toni nie daja rady juz. Na przyklad po mocnym piwie. Albo w ogole byly w takiej se kondycji. Mozesz sprobowac przeniesc do wyzszej temperatury butelki. Wtedy drozdze sa troche bardziej zywotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Kapslownica stołowa GRIFO na kapsle 26 mm - tą kapslownice posiadam, uważam że jest dobra. Dobra dzięki za rady sprawdzę później jak to BLG i przeniose piwka w cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 W dniu 14.08.2023 o 19:23, Mateoo napisał(a): Tak butelki syczą przy otwieraniu ale nie ma ani piany ani prawie nie czuć gazu w piwie. Tak użyłem na bank glukozy. Ogólnie chciałem użyć cukiertów, ale używam butelek 0.33 i bałem się granatów. Niemniej jadnak dzisiaj wrzuce do dwóch butelek po pół i po całym cukierku żeby zobaczyć jaki będzie efekt i będę wiedział na przyszłość. A jakieś rady jak uratować reszte piwa? Piana zależy nie tylko od nagazowania, jeszcze za wcześnie żeby wyrokować. Daj piwu chwilę. Skoro piwo syczy to gaz jest. Gaz z refermentacji jest inny niż z nabijania CO2, nie wydziela się tak gwałtownie. Jak masz wolne 150plus to sobie porównaj np. Moet et Chandon i Sowietskoje Igristoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) 17 godzin temu, Mateoo napisał(a): Kapslownica stołowa GRIFO na kapsle 26 mm - tą kapslownice posiadam, uważam że jest dobra. Dobra dzięki za rady sprawdzę później jak to BLG i przeniose piwka w cieplejsze miejsce. Dla mnie zadowalający efekt to min 2 tygodnie. Całość musi przerefermentować, gaz musi dobrze rozpuścić się w piwie i jak to mówi klasyk " wszystko musi się ze sobą zaprzyjaźnić". Po refermentacji nie wystarczy schłodzić piwa i degustować, u siebie przenoszę je na kilka dni do chłodniej piwnicy i dopiero potem do lodówki, i zaczyna nadawać się do picia. A z każdym kolejnym dniem jest coraz lepsze. Tak jakoś po miesiącu mogę przyjąć że jest takie jakie ostatecznie wyszło. Piwowarstwo nauczyło mnie cierpliwości, popędzanie procesu nic nie daje - trzeba czekać Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekpp Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam i mam pytanie Nastawiłem brewkit Coopersa lager z większą ilością cukru na moc, fermentacja przeszła ok, piwko po 12 dniach się super wyklarowało. Zlane do butelek po grolsch plus 4 g cukru. Minol tydzień od butelkowania. I teraz pytanie bo po teście piwko klarowne bardzo lekki osad na dnie ma trochę gazu, piana prawie brak, a zlane 4 butelki już z dołu mętne wyraźnie w butelce jest osad i drożdże są super nagazowane i piana aż miło patrzeć. Czy zatem potrzeba czasu i nagazuje się, czy jednak za mocne i drożdże już nie dają rady lub jest ich za mało bo za klarowne. Czy dodać cukru czy drożdży? Być może to już gdzieś było i może tendencyjne pytanie ale nie chce go popsuć. Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez Misiekpp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) 11 godzin temu, Misiekpp napisał(a): Witam i mam pytanie Nastawiłem brewkit Coopersa lager z większą ilością cukru na moc, fermentacja przeszła ok, piwko po 12 dniach się super wyklarowało. Zlane do butelek po grolsch plus 4 g cukru. Minol tydzień od butelkowania. I teraz pytanie bo po teście piwko klarowne bardzo lekki osad na dnie ma trochę gazu, piana prawie brak, a zlane 4 butelki już z dołu mętne wyraźnie w butelce jest osad i drożdże są super nagazowane i piana aż miło patrzeć. Czy zatem potrzeba czasu i nagazuje się, czy jednak za mocne i drożdże już nie dają rady lub jest ich za mało bo za klarowne. Czy dodać cukru czy drożdży? Być może to już gdzieś było i może tendencyjne pytanie ale nie chce go popsuć. Powoli, bez pośpiechu, nagazuje się. Poczekaj jeszcze z tydzień albo dwa. Tak z czystej ciekawości. Ile dodałeś cukru do fermentacji? Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez monodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekpp Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) 11 godzin temu, monodem napisał(a): Powoli, bez pośpiechu, nagazuje się. Poczekaj jeszcze z tydzień albo dwa. Tak z czystej ciekawości. Ile dodałeś cukru do fermentacji? W przepisie było 1 kg, więc dałem glukozę 1kg zmierzyłem było 11blg, a chciałem mocniejsze więc dodałem 300g miodu i ok 600g cukru, blg było ok 13. A i nie wiem na ile to i czy istotne ale uwodnilem drożdże i że temperatura brzeczki schodziła wolno do 27c to stały ok 2 h a nie 30 min jak pisze instrukcja. Teraz moc jest ok myślę że ok 5,5% wydaje się trochę nawet słodkie, smakowo dobre, jedynie ten gaz i piana. No i przy tym w 7 dniu 2blg, a że musiałem wyjechać to zostało do 12 dni jak wróciłem to dalej 2 blg ale w rurce ferm. Dalej bulgotało z tym że było fajne klarowne właśnie. I podejrzewam że przez tą klarowność za mało drożdży zostało 🤔😤🙎. Natomiast resztki mętne znad drożdzy co miały być na wylanie w 4 butelkach wyszły super. Zatem zastanawiam się czy właśnie nie lepiej zlewać szybciej w 5-7 dniu jak blg stałe i niech klaruje się w butelce. Bo też zlewki które były mętne też są fajnie wyklarowanie, oczywiście przy nalewaniu piwa trochę się zmąci ale gaz i piana🍻😱 Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez Misiekpp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) 51 minut temu, Misiekpp napisał(a): Zatem zastanawiam się czy właśnie nie lepiej zlewać szybciej w 5-7 dniu Jak chcesz mieć granaty, to 5-7 dzień będzie idealny 😁 A na poważnie: właśnie zabutelkowałem warkę po przeszło 5 tygodniach (tak, jak u Ciebie, wyjazd mi namieszał w kalendarzu) - "kontrolny" PET wyraźnie twardy po 3 dniach. Tak więc nie bój się małej ilości drożdży po 12 dniach. Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez dzejkej Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Misiekpp napisał(a): Zatem zastanawiam się czy właśnie nie lepiej zlewać szybciej w 5-7 dniu... Tak jak @dzejkej wspomniał... To recepta na "granaty". 2 tygodnie to minimum, ja butelkuję po 3... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Dobra słuchajcie, prawdopodobnie była jakaś zła glukoza bo do piwek dodałem po 1 cukierku z glukozą i po tygodniu było elegancko nagazowane i się pieniło. Wcześniej użyłem zwykłej glokozy po około 3,5grama na butelke i nie było żadnego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zrób roztwór glukozy z wodą i zobacz jak się ekstrakt zmienia. W sumie też raz tak miałem, ale to trochę dziwne, bo jak "zepsuć" glukozę? Pytanie do bardziej doświadczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Nie mam pojęcia ale skoro rozwiązanie z cukierkami działa, to będę z niego korzystać. W dodatku cały cukierek nie rozwala butelek 0.33 i są świetnie nagazowane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się