Plactuch Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Witam, będę zaczynał przygodę z brewkitami. Dostałem od kuzyna parę puszek brewkitow i słodów. Wszystkie są po około 12-16 miesięcy przeterminowane. Trzymał je w piwnicy. Powiedzcie proszę czy mogę je jeszcze użyć? I jak myślicie który ekstrakt słodowy będzie się nadalaw do którego brewkita. Dziękuję bardzo za pomoc. Nie mogę się doczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Mam jeszcze chmiel lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Powinny być dobre, mimo że po terminie. Oba ekstrakty słodowe są jasne, możesz losowo wybrać którego użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 A czy można dochmielic jakimś cytrusowym chmielem?lubię takie nutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) U mnie pucha pół roku po terminie "zadziałała"... Te brewkity są chmielone, więc ogólnie wyjdzie Ci nowy styl... Jakbyś chmielił na zimno - ważne żeby chmiel nie znalazł się na koniec w butelkach - filtracja, worek muślinowy, hop spider etc... Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 A jaki chmiel polecasz? Do takich aromatów co pisałem. Pewnie irytuje pytaniami, ale świeżak jestem i dla mnie za dużo info na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Plactuch napisał(a): A czy można dochmielic jakimś cytrusowym chmielem?lubię takie nutki Citra 😁 W Amerykanskich APA uzywany czesto. Przejrzyj forum jak to zrobic dobrze i sprytnie zapewne na zimno P.s. przejrzyj rowniez forum jakich drozdzy uzyc, te dodane z puszkami wyrzuc do kosza. Do lagera inne, do IPA i PA inne, jak i o temperaturach.. Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez Igor Gorelord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Dzięki bardzo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Kup sobie suche drożdże US-05, tego lagera nawet nie rób jeżeli nie masz możliwości kontrolowania temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 A jakie drożdże do reszty brewkitow? Również 05? Dzięki bardzo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Do pale ale mogą być S-04, do reszty US-05. Ale równie dobrze wszystkie piwa możesz pociągnąć na US-05 i gęstwie z nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 13 godzin temu, Plactuch napisał(a): A jakie drożdże do reszty brewkitow? Również 05? Dzięki bardzo. Pozdrawiam tak jak @wizi pisze wyżej w drugim zdaniu, wszystko zrób na US-05, przynajmniej ja zrobiłbym tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Część, chłopaki czy robicie Warki w takie temperatury? Pytam bo chce się zabrać za mojego brewkita, ale nie mam piwnicy i nie miałbym trzymać mojego piwka. Czy może lodówka się będzie nawadac? Mogę stara lodówkę uruchomić i tam w wiadereczku trzymać piwko. Czy ktoś z was tak praktykował ? Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę. Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez Plactuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Do lodówki kupujesz sterownik, podłączasz i masz rozwiązany jeden z największych problemów, czyli brak kontroli temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Dzięki 💪 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 https://www.darewit.pl/sklep/p346,rt2c-regulator-elektroniczny-temperatury-rt-2c.html Taki będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) 47 minut temu, Plactuch napisał(a): Taki będzie ok Wg opisu ten regulator w podstawowej wersji ma tylko funkcję grzania, więc się nie nada do lodówki. Szukaj takiego, który ma dwa wyjścia - jedno na grzanie, drugie na chodzenie. Polecam Stc-1000. Mam, jestem zadowolony. Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Stc-1000 chyba nie ma podłączenia do zwykłej wtyczki - przerabianie kabla etc. Są też takie z normalną wtyczką: https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-z-wtyczka-gniazdkiem-230v-13965882104 Poczytaj opinie o konkretnym modelu... Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 2 godziny temu, Szumidło napisał(a): Stc-1000 chyba nie ma podłączenia do zwykłej wtyczki - przerabianie kabla etc. Są też takie z normalną wtyczką: https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-z-wtyczka-gniazdkiem-230v-13965882104 Poczytaj opinie o konkretnym modelu... Stc-1000 może być również podłączony pod 230V. To zależy od modelu. Sterownik, który przedstawiasz ma wtyczkę ale nie ma podwójnej funkcji grzanie/chlodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Skoro zaczynasz, to puszka (od lewej) nr 2 i ekstrakt nr 5. Daj drożdże (uwodnione) spod wieczka nr 2 i 3 razem (przeterminowanie dotyczy głównie drożdży). Nie jest to pierwsza liga ale dadzą radę. Zwróć uwagę, skąd te zestawy pochodzą. Wysokie temperatury im nie straszne. Jak będziesz dochmielał to w gęstym woreczku albo odfiltrowana porządnie herbatka, bo będziesz potrzebował gęstwy na puszkę nr 3. Resztę doczytasz. Zanim grzybki z pierwszego wsadu skończą pracę, zdążysz przeczytać to forum. Smacznego! Plactuch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 @Plactuch jeżeli masz jakiś zasilacz 12V to polecam najprostsze rozwiązanie https://allegro.pl/oferta/omega-zone-termostat-cyfrowy-w1209-12v-50c-110c-7145784064?fromVariant=7283824325, jeżeli nie masz dwóch lewych rąk to spokojnie dorobisz sobie kabel z wtyczką i gniazdem i działa. Mam taki termostat od 2 lat i nic się z nim nie dzieje. ten z linka @Szumidło po 2-3 tygodniach mi padł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 21 godzin temu, monodem napisał(a): Stc-1000 może być również podłączony pod 230V. To zależy od modelu. Sterownik, który przedstawiasz ma wtyczkę ale nie ma podwójnej funkcji grzanie/chlodzenie. Już zakupiłem STC 1000 STC-1000 230V z sondą. Dziękuję wam wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plactuch Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 W dniu 20.08.2023 o 20:55, monodem napisał(a): Stc-1000 może być również podłączony pod 230V. To zależy od modelu. Sterownik, który przedstawiasz ma wtyczkę ale nie ma podwójnej funkcji grzanie/chlodzenie. Jak najbezpieczniej zamontować sondę do lodówki? Robić w niej jakoś otwór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 49 minut temu, Plactuch napisał(a): Jak najbezpieczniej zamontować sondę do lodówki? Nie ma potrzeby. Ja mam po prostu kabelek przytrzaśnięty drzwiami. Uszczelka się poddaje i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Możesz też kupić dwuczęściowy termometr bezprzewodowy... Sonda przyklejona taśmą do fermentora stojącego lodówce, urządzenie z wyświetlaczem na zewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi