Mateoo Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Dzień dobry. Zrobiłem już dwie warki z dwóch różnych brew kitów. Jedno to było piwko pszeniczne z brewkitu firmy muntons a drugo to brew ferm special belge. Oba piwka wyszły całkiem dobrze ale w obu czuć taki kwaśnawy posmak.Nie wiem ten posmak chyba smakuje jak drożdże. I teraz pytanko da się tego jakoś uniknąć? Może zlewać na cichą? Nie wiem bo jedni piszą tak a drudzy inaczej bo zlewanie na cichą ma swoich zwolenników i przeciwników. Niemniej jednak chętnie bym się pozbył tej kwasowości w kolejnych piwach, nie to że to jakoś przeszkadza ale smakuje trochę dziwnie przez to. Jakieś rady przyjaciele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antikapsel Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 W kwestiach technicznych rad udzielać nie będę, bo prawie nic nie umiem, ale oba te brewkity to piwa pszeniczne z tego, co widzę. Może o to chodzi? Piłeś kiedyś wcześniej pszeniczne piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 26 minut temu, Mateoo napisał(a): Dzień dobry. Zrobiłem już dwie warki z dwóch różnych brew kitów. Jedno to było piwko pszeniczne z brewkitu firmy muntons a drugo to brew ferm special belge. Oba piwka wyszły całkiem dobrze ale w obu czuć taki kwaśnawy posmak.Nie wiem ten posmak chyba smakuje jak drożdże. I teraz pytanko da się tego jakoś uniknąć? Może zlewać na cichą? Nie wiem bo jedni piszą tak a drudzy inaczej bo zlewanie na cichą ma swoich zwolenników i przeciwników. Niemniej jednak chętnie bym się pozbył tej kwasowości w kolejnych piwach, nie to że to jakoś przeszkadza ale smakuje trochę dziwnie przez to. Jakieś rady przyjaciele? Cześć, Więcej szczegółów -jakie drożdże były w brewkitach? Czy użyłeś cukru czy ekstraktu? Wyjścia są trzy - 1. kupiłeś brewkity z drożdżami winnymi i one dodały kwasowego posmaku, 2. dodałeś cukru zwykłego, który po odfermentowaniu dodaje kwasowości oraz innych nieciekawych posmaków 3 - masz źle poprowadzoną fermerntacje/zakażenie. Jeżeli chodzi o rady, polecam użyć drożdży spoza zestawu brewkitowego np. US-05 - bardzo neutralne drożdżaki. A zamiast cukru użyć płynnego albo suchego ekstraktu - ewentualnie dwie puszki brewkita. Wiem, że to się słabo wtedy kalkuluje pieniężnie ale smak zmieni się diametralnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Jak długo trwała fermentacja i jak wyglądał rozkład temperatur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Następnym razem do pszenicznego spróbuj drożdże WB-06... Niestety pszeniczne z brewkitów nie powalają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Lub Lallemand Munich Classic i podstawa dobra temp. fermentacji. Dla pszenicznych tak 18 do 20 stopni ale wewnątrz brzeczki podczas burzliwej i żadnych mocnych jej wahań. Piwa z brewkitów mogą wyjść bardzo dobre jak je jeszcze podbijesz parzeniem słodów. To bardzo pomaga. Od kilku warek tak robię i np. Saisson ostatni wyszedł taki jaki chciałem spokojnie daje mu 9 na 10. Z chmieleniem na ciepło w temp. około 70 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się