Jump to content

Piwo lekko kwaśnawe.


Recommended Posts

Dzień dobry. 
Zrobiłem już dwie warki z dwóch różnych brew kitów. Jedno to było piwko pszeniczne z brewkitu firmy muntons a drugo to brew ferm special belge.
Oba piwka wyszły całkiem dobrze ale w obu czuć taki kwaśnawy posmak.Nie wiem ten posmak chyba smakuje jak drożdże. I teraz pytanko da się tego jakoś uniknąć? Może zlewać na cichą? Nie wiem bo jedni piszą tak a drudzy inaczej bo zlewanie na cichą ma swoich zwolenników i przeciwników. Niemniej jednak chętnie bym się pozbył tej kwasowości w kolejnych piwach, nie to że to jakoś przeszkadza ale smakuje trochę dziwnie przez to. Jakieś rady przyjaciele?

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, Mateoo napisał(a):

Dzień dobry. 
Zrobiłem już dwie warki z dwóch różnych brew kitów. Jedno to było piwko pszeniczne z brewkitu firmy muntons a drugo to brew ferm special belge.
Oba piwka wyszły całkiem dobrze ale w obu czuć taki kwaśnawy posmak.Nie wiem ten posmak chyba smakuje jak drożdże. I teraz pytanko da się tego jakoś uniknąć? Może zlewać na cichą? Nie wiem bo jedni piszą tak a drudzy inaczej bo zlewanie na cichą ma swoich zwolenników i przeciwników. Niemniej jednak chętnie bym się pozbył tej kwasowości w kolejnych piwach, nie to że to jakoś przeszkadza ale smakuje trochę dziwnie przez to. Jakieś rady przyjaciele?

 

Cześć,

Więcej szczegółów -jakie drożdże były w brewkitach? Czy użyłeś cukru czy ekstraktu? Wyjścia są trzy - 1. kupiłeś brewkity z drożdżami winnymi i one dodały kwasowego posmaku, 2. dodałeś cukru zwykłego, który po odfermentowaniu dodaje kwasowości oraz innych nieciekawych posmaków 3 - masz źle poprowadzoną fermerntacje/zakażenie. 

 

Jeżeli chodzi o rady, polecam użyć drożdży spoza zestawu brewkitowego np. US-05 - bardzo neutralne drożdżaki. A zamiast cukru użyć płynnego albo suchego ekstraktu - ewentualnie dwie puszki brewkita. Wiem, że to się słabo wtedy kalkuluje pieniężnie ale smak zmieni się diametralnie.

 

Link to comment
Share on other sites

Lub Lallemand Munich Classic i podstawa dobra temp. fermentacji. Dla pszenicznych tak 18 do 20 stopni ale wewnątrz brzeczki podczas burzliwej i żadnych mocnych jej wahań. Piwa z brewkitów mogą wyjść bardzo dobre jak je jeszcze podbijesz parzeniem słodów. To bardzo pomaga. Od kilku warek tak robię i np. Saisson ostatni wyszedł taki jaki chciałem spokojnie daje mu 9 na 10. Z chmieleniem na ciepło w temp. około 70 stopni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.