Syllabub Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Dzień dobry, chciałem jutro uwarzyc modern bitter od browar.biz tylko teraz zobaczylem że mam tylko te drożdże s 04 i us 05. Robie dwie warki na raz. Mialem zamówić ale zapomniałem... czy dopuszczalna jest taka mieszanka? Czy lepiej odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Niby można, ale czemu nie zrobisz jednej warki na S-04, a drugiej na US-05? Będziesz miał porównanie co dane drożdże dają w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syllabub Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Piwo będzie fermentowac w fermzilli jako jedność:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Syllabub napisał(a): ... czy dopuszczalna jest taka mieszanka? Czy lepiej odpuścić? Tak. Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Zawsze możesz uwarzyć jedną warkę i dać S-04. Po kilku dniach, jak burzliwa zacznie się uspokajać, uwarz druga i zlej do fermzilli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 12 godzin temu, Syllabub napisał(a): Piwo będzie fermentowac w fermzilli jako jedność:) Jaka objętość? 52l? Tak jak koledzy doradzają, jeżeli mają być dwa warzenia to może lepiej rozbić to i dodać brzeczkę w trakcie burzliwej fermentacji - mniejszy szok dla drożdży będzie. Nie masz możliwości wstawienia 2 litrowego startera dla tych S-4? Od biedy można wymieszać te drożdże, są to szczepy dość zbliżone i nie powinny się gryźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syllabub Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 40l warze na raz. Dam te drożdże i zobaczę czy ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 W takim razie daj obie paczki w niskiej temperaturze. Z czasem jedne zdominują środowisko. Do tego czasu oba szczepy zmniejszą ryzyko potencjalnej infekcji i wad ze względu na zbyt mała ilość zadanych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davccio Opublikowano 2 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 Podepne się pod temat. Czy temperatura otoczenia rzędu w 10 -11 stopni mogła wykończyć drożdże us05 ? Robię pseudo lagera z Brewkitu którego wystawiłem na zewnątrz. I po około 40 godzinach od warki pierwszy raz spojrzałem na rurkę no i niestety nie ma w niej żadnego ruchu. Optycznie wszystko wyglądało ok, jest osad i piana zmierzyłem Blg i spadło z początkowych 12.5 na 9 . Dziś po 20 godzinach zrobiłem ponowny pomiar i wciąż jest 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 2 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 US-05 mają długiego laga jeżeli używasz drożdży z paczki. To normalne. Jak nie ruszą po 2-3 dobach to trzeba się zastanowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 Trochę niska temperatura. Podnieś o kilka stopni Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się