Skocz do zawartości

Dwa rodzaje drożdży? Mozna?


Syllabub

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Syllabub napisał(a):

Piwo będzie fermentowac w fermzilli jako jedność:)

 

Jaka objętość? 52l? Tak jak koledzy doradzają, jeżeli mają być dwa warzenia to może lepiej rozbić to i dodać brzeczkę w trakcie burzliwej fermentacji - mniejszy szok dla drożdży będzie. Nie masz możliwości wstawienia 2 litrowego startera dla tych S-4?  Od biedy można wymieszać te drożdże, są to szczepy dość zbliżone i nie powinny się gryźć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie daj obie paczki w niskiej temperaturze. Z czasem jedne zdominują środowisko. Do tego czasu oba szczepy zmniejszą ryzyko potencjalnej infekcji i wad ze względu na zbyt mała ilość zadanych drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepne się pod temat. Czy temperatura otoczenia rzędu w 10 -11 stopni mogła wykończyć drożdże us05 ? Robię pseudo lagera z Brewkitu którego wystawiłem na zewnątrz. I po około 40 godzinach od warki pierwszy raz spojrzałem na rurkę no i niestety nie ma w niej żadnego ruchu. Optycznie wszystko wyglądało ok, jest osad i piana zmierzyłem Blg i spadło z początkowych 12.5 na 9 . Dziś po 20 godzinach zrobiłem ponowny pomiar i wciąż jest 9. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.