Skocz do zawartości

Klarstein brauheld Pro 45 l


Raf78

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Mam jeszcze pytanie odnośnie sytuacji, która mnie spotkała, że blg nie było dla mnie takie jakiego oczekiwałem, co sądzicie aby w takim przypadku w procesie fermentacji podbić go używając glukozy rozpuszczonej w wodzie. Jej ilość wyliczę w kalkulatorze, tylko nie mam praktycznego doświadczenia, a czytałem, że może negatywnie wpłynąć na piwo.

https://kalkulatorpiwowara.pl/dilution

 

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Troszeczkę to w kociołku jest utrudnione bo za każdym razem trzeba ściągać tą górną blachę, ale nie jest niewykonalne.

Nie używam tej pokrywki, bo nie chce mi się jej myć. Czasami do wysładzania założę. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Raf78

Glukoza da ci czysty alkohol tylko - wiec po co ?
Zaopatrz się w refraktometr, będziesz zmógł robić pomiary w każdej chwili.

I znów - każda apka do warzenia piwa wyliczy ci ilość wody do zacierania, wysładzania, ekstrakt przed gotowaniem, ekstrakt po gotowaniu.

Mając refraktometr możesz to weryfikować i korygować wg potrzeby - albo dolewając wody, albo wrzucając do gotowania trochę suchego ekstraktu słodowego. 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Nie używam tej pokrywki, bo nie chce mi się jej myć. Czasami do wysładzania założę. 

Czyli mam rozumieć że przelew wpada Ci prosto na zacier. Jak często mieszasz zacier?

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.04.2024 o 21:00, Raf78 napisał(a):

Czyli mam rozumieć że przelew wpada Ci prosto na zacier. Jak często mieszasz zacier?

Ja praktycznie od początku nie uzywam górnego sita. Praktycznie tez nie mieszam bo ustawiam czas zacierania i wracam do garażu po 90 min i podnoszę kosz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mieszam w 10 i 30 minucie.

Mam bardziej przewidywalną i porównywalną wydajność, bez mieszania czasem potrafiłem się niemile zdziwić.

Po każdym mieszaniu szybkość przesączania wody przez zacier spada, więc jakieś kanaliki likwiduje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, fotohobby napisał(a):

Ja mieszam w 10 i 30 minucie.

Mam bardziej przewidywalną i porównywalną wydajność, bez mieszania czasem potrafiłem się niemile zdziwić.

Po każdym mieszaniu szybkość przesączania wody przez zacier spada, więc jakieś kanaliki likwiduje

Jaką wydajność masz na takim kotle? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podnoszę kosz i wlewam odpowiednią ilość wody o temp 72-75C :)

Najczęściej woda po RO, jeśli nie to w zależności od stylu pH lekko obniżone kwasem fosforowym.

Śrutowanie własne, dość drobne. Jak mam płatki, albo pszenicę, to szklanka łuski ryżowej idzie do zasypu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.