zasada Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 28 minut temu, Raf78 napisał(a): glukozy rozpuszczonej w wodzie Jak już to lepiej ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): Mam jeszcze pytanie odnośnie sytuacji, która mnie spotkała, że blg nie było dla mnie takie jakiego oczekiwałem, co sądzicie aby w takim przypadku w procesie fermentacji podbić go używając glukozy rozpuszczonej w wodzie. Jej ilość wyliczę w kalkulatorze, tylko nie mam praktycznego doświadczenia, a czytałem, że może negatywnie wpłynąć na piwo. https://kalkulatorpiwowara.pl/dilution 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): Troszeczkę to w kociołku jest utrudnione bo za każdym razem trzeba ściągać tą górną blachę, ale nie jest niewykonalne. Nie używam tej pokrywki, bo nie chce mi się jej myć. Czasami do wysładzania założę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) @Raf78 Glukoza da ci czysty alkohol tylko - wiec po co ? Zaopatrz się w refraktometr, będziesz zmógł robić pomiary w każdej chwili. I znów - każda apka do warzenia piwa wyliczy ci ilość wody do zacierania, wysładzania, ekstrakt przed gotowaniem, ekstrakt po gotowaniu. Mając refraktometr możesz to weryfikować i korygować wg potrzeby - albo dolewając wody, albo wrzucając do gotowania trochę suchego ekstraktu słodowego. Edytowane 25 Kwietnia przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 25 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Nie używam tej pokrywki, bo nie chce mi się jej myć. Czasami do wysładzania założę. Czyli mam rozumieć że przelew wpada Ci prosto na zacier. Jak często mieszasz zacier? Edytowane 25 Kwietnia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 12 godzin temu, Raf78 napisał(a): Czyli mam rozumieć że przelew wpada Ci prosto na zacier. Dokładnie. 12 godzin temu, Raf78 napisał(a): Jak często mieszasz zacier? Jak mi się przypomni, średnio 3-4 razy w ciągu godziny zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 26 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia Wypróbuję tę metodę kolejnym razem 👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia W dniu 25.04.2024 o 21:00, Raf78 napisał(a): Czyli mam rozumieć że przelew wpada Ci prosto na zacier. Jak często mieszasz zacier? Ja praktycznie od początku nie uzywam górnego sita. Praktycznie tez nie mieszam bo ustawiam czas zacierania i wracam do garażu po 90 min i podnoszę kosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 27 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia Dzięki bardzo za wskazówki. Następnym razem na pewno je wykorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia Ja mieszam w 10 i 30 minucie. Mam bardziej przewidywalną i porównywalną wydajność, bez mieszania czasem potrafiłem się niemile zdziwić. Po każdym mieszaniu szybkość przesączania wody przez zacier spada, więc jakieś kanaliki likwiduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 27 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 4 godziny temu, fotohobby napisał(a): Ja mieszam w 10 i 30 minucie. Mam bardziej przewidywalną i porównywalną wydajność, bez mieszania czasem potrafiłem się niemile zdziwić. Po każdym mieszaniu szybkość przesączania wody przez zacier spada, więc jakieś kanaliki likwiduje Jaką wydajność masz na takim kotle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 52 minuty temu, arek-lin napisał(a): Jaką wydajność masz na takim kotle? Według BrewFather wydajność zacierania 78%, wydajność warzelni 74% arek-lin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia W dniu 27.04.2024 o 21:29, fotohobby napisał(a): Według BrewFather wydajność zacierania 78%, wydajność warzelni 74% Nawet się nie zbliżam do tej wydajności. Jak wysładzasz? Może tu jest problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Podnoszę kosz i wlewam odpowiednią ilość wody o temp 72-75C Najczęściej woda po RO, jeśli nie to w zależności od stylu pH lekko obniżone kwasem fosforowym. Śrutowanie własne, dość drobne. Jak mam płatki, albo pszenicę, to szklanka łuski ryżowej idzie do zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października Jaką max wielkości warkę robiliście w kociołku 45l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się