anteks Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 18 godzin temu, korzen16 napisał(a): Też zwróciłem na to uwagę, ale może właśnie miało to tak być.... W sumie, mozliwe. Pokazało by to że piwo z wit C jest lepsze/gorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 22 godziny temu, Raf78 napisał(a): Czy dodając vit C wydłużyć czas refermentacji piwa w temp. pokojowej? Planuję jak dotychczas 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Nie, nie ma to wpływu na fermentacje. Raf78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Mam w domu kwas l-askorbinowy, ale przeterminowany. W pobliskim sklepie zielarskim mieli tylko coś takiego, myślicie, że się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Byle nie z kiszonej 8 minut temu, Raf78 napisał(a): Mam w domu kwas l-askorbinowy, ale przeterminowany. W pobliskim sklepie zielarskim mieli tylko coś takiego, myślicie, że się nada? Byle nie kiszonej W tej cenie na allegro to nawet 1kg kupisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Godzinę temu, Raf78 napisał(a): myślicie, że się nada Wygląda, że jest to czysta witamina C, więc się nadaje. Źródło nie jest ważne, ale skład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia To już nie wiem, czy szukać syntetycznej czy może być ta z kapusty. Ma postać białego proszku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Witamina to witamina, pochodzenie nie specjalnie ważne. W zasadzie naturalna niby lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2 godziny temu, korzen16 napisał(a): Witamina to witamina, pochodzenie nie specjalnie ważne. W zasadzie naturalna niby lepsza. Ok, to dodam ją przed rozlewem. Ostatecznie będzie ok 22 l piwa, dam zatem 4g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia W dniu 29.01.2024 o 21:58, anteks napisał(a): Gościu nawet nie potrafi umyć szkła do degustacji Ale ja serio mowie. Zaloz swoj kanal, chetnie obejrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) 4 minuty temu, Ununul napisał(a): Ale ja serio mowie. Zaloz swoj kanal, chetnie obejrze Jeden "youtuber" w rodzinie wystarczy Edytowane 31 Stycznia przez anteks Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Wczoraj zakończyłem chmielenie na zimno, przelałem piwo do drugiego fermentora i dodałem środek klarujący Mangrove. Piwo schłodzone do około 4 stopni przez noc, rano pobrałem próbkę i nie widzę klarowności. Na stronie twój browar pisze żeby klarować dwie doby. Piwa jest 22 l zadałem jedną paczkę która ma wystarczać na 23 l piwa. Jak myślicie czy się jeszcze wyklaruje? A i środek klarujący dodałem do schłodzonego piwa, gdyż przed zlaniem schłodziłem go dobę. Edytowane 1 Lutego przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 12h to nie 48h Odrobinę cierpliwości. Poza tym przy 4C masz też pewnie zmętnienie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Zastanawiam się jeszcze, czy powodem zmętnienia nie jest jednotemperaturowa przerwa zacierania. Edytowane 1 Lutego przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Prędzej popatrzyłbym na słody. Np. na Vikingu częściej miałem mętne piwa niż na Weyermannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 4 minuty temu, Raf78 napisał(a): Zastanawiam się jeszcze, czy powodem zmętnienia nie jest jednotemperaturowa przerwa zacierania. Ale dlaczego ? Chcesz klarownego piwa, to wybierz inne drożdże , użyj Whirfloc pod koniec gotowania, zrezygnuj z chmielenia na zimno, albo zastosuj po nim żelatynę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 9 minut temu, fotohobby napisał(a): Ale dlaczego ? Chcesz klarownego piwa, to wybierz inne drożdże , użyj Whirfloc pod koniec gotowania, zrezygnuj z chmielenia na zimno, albo zastosuj po nim żelatynę, Tak czytałem, tylko skoro ten środek Mangrove po przeszło dobie nic nie dał, to nie wiem czy żelatyna coś zmieni. Do kolejnej warki zakupiłem już Whirfloc T. Czytałem jeszcze coś o środku dwuskładnikowym turboklar, jednak teraz chyba już nie warto żebym dodawał kolejny środek do tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) 2 minuty temu, Raf78 napisał(a): Tak czytałem, tylko skoro ten środek Mangrove po przeszło dobie nic nie dał, to nie wiem czy żelatyna coś zmieni. Do kolejnej warki zakupiłem już Whirfloc T. Czytałem jeszcze coś o środku dwuskładnikowym turboklar, jednak teraz chyba już nie warto żebym dodawał kolejny środek do tego piwa. Olej środki do klarowania. Whirfloc i ew żelatyna. Żelatyna klaruje baardzo dobrze Edytowane 1 Lutego przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Obecnie piwo ma temperaturę około 3 stopnie. Czy w przypadku gdybym jutro nie widział efektów po tym środku klarującym, mógłbym zastosować żelatynę? Mam jednak pytanie, czy przygotowaną żelatynę mógłbym wlać do tak schłodzonego piwa czy musiałbym go najpierw ogrzać do temperatury pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 6 minut temu, Raf78 napisał(a): Obecnie piwo ma temperaturę około 3 stopnie. Czy w przypadku gdybym jutro nie widział efektów po tym środku klarującym, mógłbym zastosować żelatynę? Mam jednak pytanie, czy przygotowaną żelatynę mógłbym wlać do tak schłodzonego piwa czy musiałbym go najpierw ogrzać do temperatury pokojowej? Czasami jak wlałem gorącą to mi się nie sklarowało - pytanie czy przypadek czy nie. Teraz jak potrzeba to pół łyżeczki żelatyny w pół szklanki ciepłej wody. Wstawiam do zimnej wody szklankę i po kilku minutach wlewam do kega. Po dobie klar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) W piwie nie ma widocznych stałych cząsteczek. Pokusiłem się nawet aby próbkę przefiltrować kilkukrotnie przez materiał filtracyjny. Na filtratorze nie zostaje osad, a piwo nadal nie jest klarowne. Edytowane 1 Lutego przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) 6 minut temu, Raf78 napisał(a): W piwie nie ma widocznych stałych cząsteczek. Pokusiłem się nawet aby próbkę przefiltrować kilkukrotnie przez materiał filtracyjny. Na filtratorze nie zostaje osad, a piwo nadal nie jest klarowne. No ale co to zmienia? By wykorzystać filtrację mechaniczną to byś musiał mieć membranę bardzo drobną. Jeśli nie jest klarowne to są białka, polifenole itp. Środki klarujące działają na zasadzie łączenia np. białek ze sobą i gdy są odpowiednio cięższe opadają na dno. EDIT: Poza tym widzę, że to po chmieleniu na zimno. Rzadko klaruje się piwa chmielone na zimno - i bardzo mało rzeczy na to działa. To właśnie jest miks białek i polifenoli dodanych z chmielem na zimno. Czemu zależy Ci na klarowaniu takiego piwa? Zazwyczaj klaruje się pilsy, bittery. Przy piwach chmielonych na zimno normalne jest zmętnienie. Na przykład West Coast IPA bym klarował, ale to też wpływają na to drożdże. Bardzo duzo zmiennych i zależne co chcemy uzyskać. Edytowane 1 Lutego przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Problem może być w tym jak kolega wyżej wskazuje, że mętność mojego piwa mogą powodować substancje naładowane dodatnio lub ujemnie. Może wskazany byłby środek klarujący dwuskładnikowy. Są dostępne z firmy Cobra, ale do niego nie mam dostępu w dniu dzisiejszym. Jest w pobliskim sklepie środek z Browinu turbo 2 składnikowy. Czy waszym zdaniem równie nada się do piwa, i czy mogę powtórnie zastosować środek do klarowania, gdy ten mangrove okazał się nieskuteczny. Edytowane 2 Lutego przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Nie wiem, tego środka nie znam, zresztą nigdy nie miałem takiego parcia na klarowną IPE. Przy pilsach używam Whirfloca, cold crash i sporadycznie żelatyny. Później resztą robi czas. IPki też mi się w butelkach klarowały same, czasem nawet bardziej , niż chciałem, ostatnio dwie wartki na drożdżach Mangrove Jack's Hophead Ale M66 mimo płatków w zasypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikczer Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Z opisu i koloru wnioskuję, że to co zrobiłeś to może być bardzo smaczne piwo. Nie klaruj go teraz na siłę. Pomijając Stouta przez którego absolutnie nic nie widać to u mnie każde piwo klaruje się podczas refermentacji. Ja nawet chciałbym żeby były mętne a one i tak się klarują prędzej czy później. Ja bym już nic nie kombinował i cierpliwie wyczekiwał dnia degustacji. Cierpliwości nauczyłem się przy winach. Np na wino z truskawek czekam nie mniej niż 3 lata bo nie da się go wcześniej pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się