Jump to content

Nowe drożdże Fermentis'a


Paweł76

Recommended Posts

Cześć,

w jednym z internetowych sklepów piwowarskich (nie chcę pisać jaki, bez reklamowania, każdy chętny sam znajdzie) pojawiły się nowe drożdże firmy Fermentis, a mianowicie:

- Sawbrew DA-16, Sawbrew DW-17, Sawbrew HA-18, Sawbrew LD-20 w opakowaniach po 25g

- Safale W-68, Safale BW-20 w standardowych opakowaniach 11,5g.

Szczególnie ciekawe są te pierwsze, z dodatkiem enzymów, co ma chyba powodować szybsze odfermentowanie piwa, a także dodawać dodatkowe aromaty. Zastanawiające są tez zalecane temperatury fermentacji, dość odbiegające od tradycyjnych dla drożdży Ale. Enzymy mają powodować obniżenie zawartości cukrów resztkowych bez podniesienia zawartości alkoholu.

Ja natomiast zainteresowałem się drożdżami Safale W-68, do piw pszennych w stylu niemieckim. Gdzieś wyczytałem, że profil podobno ma być bardzo zbliżony do Wyeast 3068. WB-06 mi nie pasują, inne suche do pszenic także, więc może być to czego szukam.

Wiem, że w innych zagranicznych sklepach internetowych są od jakiegoś czasu, w Polsce jeszcze ich nie było. Może ktoś ich już próbował? Ogólnie dla mnie osobiście bardzo ciekawe szczepy.

Pozdrawiam, Paweł.

Link to comment
Share on other sites

Ceny powalają, ale zawsze jest tak z nowościami. Skuszę się może na pszeniczne, ale najwcześniej za 3-4 kwartały, bo teraz lecę serie na WB-06. Te z enzymami to jakoś do mnie nie przemawiają. Lubię trochę ciała w piwie, więc argument o wyższym odfermentowaniu do mnie nie przemawia. Co więcej enzymy to już niezbyt po drodze z duchem kraftu.

 

P.S. filmik o nich

https://youtu.be/L9GZ2grh84c?si=0Sw_R3mMTZb9RlLC

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.