Paweł76 Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Cześć, w jednym z internetowych sklepów piwowarskich (nie chcę pisać jaki, bez reklamowania, każdy chętny sam znajdzie) pojawiły się nowe drożdże firmy Fermentis, a mianowicie: - Sawbrew DA-16, Sawbrew DW-17, Sawbrew HA-18, Sawbrew LD-20 w opakowaniach po 25g - Safale W-68, Safale BW-20 w standardowych opakowaniach 11,5g. Szczególnie ciekawe są te pierwsze, z dodatkiem enzymów, co ma chyba powodować szybsze odfermentowanie piwa, a także dodawać dodatkowe aromaty. Zastanawiające są tez zalecane temperatury fermentacji, dość odbiegające od tradycyjnych dla drożdży Ale. Enzymy mają powodować obniżenie zawartości cukrów resztkowych bez podniesienia zawartości alkoholu. Ja natomiast zainteresowałem się drożdżami Safale W-68, do piw pszennych w stylu niemieckim. Gdzieś wyczytałem, że profil podobno ma być bardzo zbliżony do Wyeast 3068. WB-06 mi nie pasują, inne suche do pszenic także, więc może być to czego szukam. Wiem, że w innych zagranicznych sklepach internetowych są od jakiegoś czasu, w Polsce jeszcze ich nie było. Może ktoś ich już próbował? Ogólnie dla mnie osobiście bardzo ciekawe szczepy. Pozdrawiam, Paweł. zasada, Rheged i ciezkicoswybrac 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Ceny powalają, ale zawsze jest tak z nowościami. Skuszę się może na pszeniczne, ale najwcześniej za 3-4 kwartały, bo teraz lecę serie na WB-06. Te z enzymami to jakoś do mnie nie przemawiają. Lubię trochę ciała w piwie, więc argument o wyższym odfermentowaniu do mnie nie przemawia. Co więcej enzymy to już niezbyt po drodze z duchem kraftu. P.S. filmik o nich https://youtu.be/L9GZ2grh84c?si=0Sw_R3mMTZb9RlLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Lutego Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Przy czym producent zaznacza NOT REPITCHING bo przy kolejnym pasażu charakter tych drożdży (a właściwie mieszanki drożdży i enzymów) jest już inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Trochę na temat pszenicznych: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się