Michal90 Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca Witajcie mam pytanie bo ostatnio trochę brak mi czasu i chciałbym z brewkita zrobić dawno nie robiłem i nie wiem który wybrać czy różni sie piwo z brewkita i zacierania ? A jak jest jakis do polecenia to prosze o porade zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywy191 Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca jak zaczynałem przygode z piwem zrobiłem 3 brewkity. jedyne co dobrze smakowało to gozdawa german lager na drozdzach us05 i dodatek płynnego ekstaktu slodowego zamiast cukru. pozniej bawiłem sie z zacieraniem i juz mam za sobą tak z 50 warek (moze wiecej, nie licze). Rok temu na wakacjach mysle zrobie brewkita, zobacze, mam juz jakies doswiadczenie wiec pewnie bedzie smaczne. Zrobiłe coopers australian pale ale . I wiesz co? roznica jest duza, nawet ogromna. Jak kupisz takie ciasto, gotowy zestaw babeczek np do zrobienia w mikrofali, albo taki makaron spagetti zalewany gorącą wodą (takie gorący kubek) to tak te piwo z brewkitu smakuje. Taka moja opinia. Ew juz jak chcesz kup chmiel, kup ekstrakt słodowy z płynie i zrob jakies tam fajne piwko, brewkity maja za duzo cukru w sobie. Piwo wychodzi landrynkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca 15 godzin temu, Krzywy191 napisał(a): brewkity maja za duzo cukru w sobie. Piwo wychodzi landrynkowe. Serio? Nie zwalaj na brewkit, lecz na piwowara. Poczytaj: https://kompendiumpiwa.pl/octan-izoamylu/ 22 godziny temu, Michal90 napisał(a): A jak jest jakis do polecenia to prosze o porade Z każdego wyjdzie dobre piwo, pod warunkiem, że zna się podstawy i odpowiednio przeprowadzi fermentację. Robiłem Coopersa, Muntonsa i Gozdawę. Z cukrem, ekstraktem lub i z ekstraktem i z cukrem. Jak się przyłożysz to wyjdzie dobre piwo. Wybierz styl pod swoje preferencje i warunki fermentacji jakie możesz zapewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca 16 godzin temu, Krzywy191 napisał(a): brewkity maja za duzo cukru w sobie. Piwo wychodzi landrynkowe. Cukier może odpowiadać za posmaki alkoholowe, bimbrowe, ale nie za landrynkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Brewkit czy zacieranie to jedno, kluczowa sprawa to jakie drożdże i temperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca (edytowane) Jak dobrze zmodyfikujesz brewkit(parzenie słodów, do chmielenie itp) dobrze poprowadzisz fermentacje, użyjesz sprawdzonych dobrych drożdży. Spokojnie piwo może Ci wyjść nawet wybitne. Wiadomo zacieranie to kosmos, jednak kilka styli(szczególnie górna fermentacja) polecieć brewkitem+dobre dodatki może wyjść świetne piwo. Tutaj zgodzę się z Wizi oraz Szumidło:) Tyle ode mnie:) Edytowane 17 Marca przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się