Michal90 Posted March 16, 2024 Share Posted March 16, 2024 Witajcie mam pytanie bo ostatnio trochę brak mi czasu i chciałbym z brewkita zrobić dawno nie robiłem i nie wiem który wybrać czy różni sie piwo z brewkita i zacierania ? A jak jest jakis do polecenia to prosze o porade zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzywy191 Posted March 16, 2024 Share Posted March 16, 2024 jak zaczynałem przygode z piwem zrobiłem 3 brewkity. jedyne co dobrze smakowało to gozdawa german lager na drozdzach us05 i dodatek płynnego ekstaktu slodowego zamiast cukru. pozniej bawiłem sie z zacieraniem i juz mam za sobą tak z 50 warek (moze wiecej, nie licze). Rok temu na wakacjach mysle zrobie brewkita, zobacze, mam juz jakies doswiadczenie wiec pewnie bedzie smaczne. Zrobiłe coopers australian pale ale . I wiesz co? roznica jest duza, nawet ogromna. Jak kupisz takie ciasto, gotowy zestaw babeczek np do zrobienia w mikrofali, albo taki makaron spagetti zalewany gorącą wodą (takie gorący kubek) to tak te piwo z brewkitu smakuje. Taka moja opinia. Ew juz jak chcesz kup chmiel, kup ekstrakt słodowy z płynie i zrob jakies tam fajne piwko, brewkity maja za duzo cukru w sobie. Piwo wychodzi landrynkowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 17, 2024 Share Posted March 17, 2024 15 godzin temu, Krzywy191 napisał(a): brewkity maja za duzo cukru w sobie. Piwo wychodzi landrynkowe. Serio? Nie zwalaj na brewkit, lecz na piwowara. Poczytaj: https://kompendiumpiwa.pl/octan-izoamylu/ 22 godziny temu, Michal90 napisał(a): A jak jest jakis do polecenia to prosze o porade Z każdego wyjdzie dobre piwo, pod warunkiem, że zna się podstawy i odpowiednio przeprowadzi fermentację. Robiłem Coopersa, Muntonsa i Gozdawę. Z cukrem, ekstraktem lub i z ekstraktem i z cukrem. Jak się przyłożysz to wyjdzie dobre piwo. Wybierz styl pod swoje preferencje i warunki fermentacji jakie możesz zapewnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 17, 2024 Share Posted March 17, 2024 16 godzin temu, Krzywy191 napisał(a): brewkity maja za duzo cukru w sobie. Piwo wychodzi landrynkowe. Cukier może odpowiadać za posmaki alkoholowe, bimbrowe, ale nie za landrynkę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted March 17, 2024 Share Posted March 17, 2024 Brewkit czy zacieranie to jedno, kluczowa sprawa to jakie drożdże i temperatura fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted March 17, 2024 Share Posted March 17, 2024 (edited) Jak dobrze zmodyfikujesz brewkit(parzenie słodów, do chmielenie itp) dobrze poprowadzisz fermentacje, użyjesz sprawdzonych dobrych drożdży. Spokojnie piwo może Ci wyjść nawet wybitne. Wiadomo zacieranie to kosmos, jednak kilka styli(szczególnie górna fermentacja) polecieć brewkitem+dobre dodatki może wyjść świetne piwo. Tutaj zgodzę się z Wizi oraz Szumidło:) Tyle ode mnie:) Edited March 17, 2024 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now