To_Ja321 Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) Witam. Jestem tu nowy i nie mogłem nigdzie znaleźć informacji na temat mojego problemu (o ile to jest problem). To moja pierwsza warka i wszędzie jest napisane oraz pokazane, że podczas fermentacji wytwarza się gruba czapa piany. Jednak w moim przypadku nawet podczas bardzo intensywnej (moim zdaniem) fermentacji jedynie pojawiały się jakby wysepki z kilku bąbelków i tyle. Drożdże wrzuciłem 5 dni temu i były, to S-04. Ciągle to wygląda tak samo, więc zamieszczam niżej zdjęcia. Przy okazji co to mogą być za ciemne kropki pływające po powierzchni? Piwo pachnie i smakuje normalnie. Jedynie jest nieco zbyt słodkie, ale ma jeszcze 5,5blg więc może przez to. Edytowane 20 Marca przez To_Ja321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Było napowietrzone przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
To_Ja321 Opublikowano 20 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) Cytat Było napowietrzone przed zadaniem drożdży? Było. Wężykiem z wysokości starałem się rozchlapywać. Edytowane 20 Marca przez To_Ja321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca 1 godzinę temu, To_Ja321 napisał(a): Było. Wężykiem z wysokości starałem się rozchlapywać. Czyli nie napowietrzyłeś porządnie. Jaka jest temp. fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Nie napisałeś z ilu zeszło do tych 5,5, ale zakładając że standardowo z 12 to znaczy że piwo fermentuje. Zostaw na 2 tygodnie i nie otwieraj. Ciemne kropki to zapewne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
To_Ja321 Opublikowano 20 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) 35 minut temu, x1d napisał(a): Nie napisałeś z ilu zeszło do tych 5,5 Z 14. I dzięki za odpowiedź Edytowane 20 Marca przez To_Ja321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
To_Ja321 Opublikowano 20 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2 godziny temu, wizi napisał(a): Jaka jest temp. fermentacji? 21°C na termometrze. Mógłbyś polecić jakiś lepszy sposób na napowietrzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Blender ze zdezynfekowaną trzepaczką, kamień do napowietrzania i nebulizator lub pompka, bujanie zamkniętym fermentorem na piłce, przelewanie z fermentora do fermentora, energiczne mieszanie łygą piwowarską. Powinno być kilka centymetrów piany po tych czynnościach. To_Ja321 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Energiczne bujanie na piłce lub kocu. Blender z trzepaczką. Pompka z kamieniem napowietrzającym. Ewentualnie kilkukrotne przelewanie z wysoka z wiadra do wiadra. Ostatecznie napowietrzenie mieszadłem. Dobre napowietrzenie to kilka litrów piany. 46 minut temu, To_Ja321 napisał(a): 21°C na termometrze. Podnieś temperaturę o 3-4 stopnie. To powinno pobudzić drożdże do dojedzenia cukrów. To_Ja321 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca E tam, lejąc z wysokości też można spokojnie napowietrzyć, sam tak robię zazwyczaj. To_Ja321 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Marca Udostępnij Opublikowano 21 Marca Można, wielokrotnie przewając z wiadra do wiadra. Ale są lepsze sposoby. Samym wężykiem nie da rady. To_Ja321 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Jeżeli to twoja pierwsza fermentacja, to czy umyłeś fermentor przed zalaniem brzeczką. Podczas produkcji takich wiader używa się oleju żeby plastik łatwiej odszedł od formy. Olej i piana nie lubią się. To_Ja321 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się