Jump to content

Brak piany podczas fermentacji


Recommended Posts

Witam. Jestem tu nowy i nie mogłem nigdzie znaleźć informacji na temat mojego problemu (o ile to jest problem). To moja pierwsza warka i wszędzie jest napisane oraz pokazane, że podczas fermentacji wytwarza się gruba czapa piany. Jednak w moim przypadku nawet podczas bardzo intensywnej (moim zdaniem) fermentacji jedynie pojawiały się jakby wysepki z kilku bąbelków i tyle. Drożdże wrzuciłem 5 dni temu i były, to S-04. Ciągle to wygląda tak samo, więc zamieszczam niżej zdjęcia. Przy okazji co to mogą być za ciemne kropki pływające po powierzchni? Piwo pachnie i smakuje normalnie. Jedynie jest nieco zbyt słodkie, ale ma jeszcze 5,5blg więc może przez to.

IMG_20240320_163703.jpg

IMG_20240320_163642.jpg

IMG_20240320_163622.jpg

Edited by To_Ja321
Link to comment
Share on other sites

  • To_Ja321 changed the title to Brak piany podczas fermentacji
1 godzinę temu, To_Ja321 napisał(a):

Było. Wężykiem z wysokości starałem się rozchlapywać.

Czyli nie napowietrzyłeś porządnie. Jaka jest temp. fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

Nie napisałeś z ilu zeszło do tych 5,5, ale zakładając że standardowo z 12 to znaczy że piwo fermentuje. Zostaw na 2 tygodnie i nie otwieraj. Ciemne kropki to zapewne drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Blender ze zdezynfekowaną trzepaczką, kamień do napowietrzania i nebulizator lub pompka, bujanie zamkniętym fermentorem na piłce, przelewanie z fermentora do fermentora, energiczne mieszanie łygą piwowarską. Powinno być kilka centymetrów piany po tych czynnościach.

Link to comment
Share on other sites

Energiczne bujanie na piłce lub kocu. Blender z trzepaczką. Pompka z kamieniem napowietrzającym. Ewentualnie kilkukrotne przelewanie z wysoka z wiadra do wiadra. Ostatecznie napowietrzenie mieszadłem.

Dobre napowietrzenie to kilka litrów piany.

 

46 minut temu, To_Ja321 napisał(a):

21°C na termometrze.

Podnieś temperaturę o 3-4 stopnie. To powinno pobudzić drożdże do dojedzenia  cukrów.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.