Jump to content

OSTRY DYŻUR - TYLKO PILNA POMOC


Recommended Posts

Wątek: OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy ! został zamknięty w związku z panującym w nim bałaganem.
Jego następca to OSTRY DYŻUR - TYLKO PILNA POMOC.

 

Wraz z nowym otwarciem przypominam (i cytują): w tym wątku można wpisywać proste pytania wymagające pilnej odpowiedzi. Pytania, na które odpowiedzi można poczekać można zadawać np. w wątku https://piwo.org/forums/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuję-się-całkowicie-zagubiony/ albo innych miejscach forum (np. wątku o infekcjach)..

 

Co jest PILNE?
Pytania typu: "przy wyjmowaniu chłodnicy mucha wpadła mi do brzeczki", "ratunku, zacier nie chce się scukrzyć" "ja już chmielę, a drożdże w starterze nie ruszyły", "miałem zadawać drożdże a przecieka mi kranik w fermentacyjnej", ´pękł mi termometr w zacierze - czy muszę wylać całość" i inne związane z dziejącym się tu i teraz.

 

Co nie jest PILNE?
Kiedy butelkować? Jak obliczyć wydajność skoro z 5kg słodu wyszło mi 20 litrów 12BLG? Czy lepiej klarować mchem irlandzkim, whirlflockiem, cold crashem czy żelatyną? Za tydzień warzę NEIPĘ, czy kleikować płatki? Otwieram wiadro a tam błona na powierzchni - co robić?

 

Wraz z nowym otwarciem wzmaga się aktywność moderatorska. Wpisy o charakterze "niepilnym", będą ukrywane, usuwane, przenoszone do innych wątków (w zależności od swojego charakteru). Dbajmy o siebie i nie śmiećmy na forum.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Robię 2 piwa na raz.
1 piwo. Zacieram słód i wysładzam do odpowiedniej ilości.
2 piwo. Chcę wsypać dodatkowo 400g słodu podczas wysładzania tego samego młóta. Woda do wysładzania 75-80C a słód to chatou cristall.

Czy tak można?

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że to nie jest często spotykana praktyka, o ile w ogóle. Ja mam wątpliowści czy ten wsyp się zatrze i rozpadną się cukry. Ile słodu dałeś na zacier? jeśli miałbym robić dwa piwa to bym zrobił bardziej gęstą brzeczkę i ewentulanie rozcieńczył do objętości, ale raczej słodu bym nie wsypywał do wysładzania.

Link to comment
Share on other sites

@INTseed czytalem o takim zabiegu podczas robienia barleywine i wyslodkowego pale ale.

Ale z telefonu w biegu nie znajduje linka.do wpisu/filmu.

 

edit: chodziło mi o https://chopandbrew.com/episodes/storm-in-a-teacup-barleywine-brew-day/

 i dałbym sobie głowę uciąć, że oni do bittera dodali crystal, ale jak teraz patrzę, to mi się uwidziało.

Ale jak na końcu napisał @Łachim jest chyba najsensowniej.

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie zrobiłem tak że w pierwszym piwie wyszło 13l 20brix. Dolałem wody aby wyszło 10brix. Jak przestało lecieć wsypałem 400-500g słodu. Wlałem z 3l wody 85C. Zamieszałem kilka razy w ciągu 25min. Potem dolewałem wody aby wyszło 20l. 8kg słodów poszło na początku plus 400-500g aby zmienić smak drugiego. Kolor jest inny.
Chłodzę niestety na balkonie więc jutro będę wiedział ile wyszło piwa o jakiej ilości cukru.
Dodałem też chmiel zamrożony z ipek do brzeczki aby była tylko jedna filtracja.
Te 8kg zacierałem na słodko ponad 70C.
Pierwsze piwo gotowałem godzinę, drugie podgrzałem do nie wiem ilu C.

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, INTseed napisał(a):

Robię 2 piwa na raz.
1 piwo. Zacieram słód i wysładzam do odpowiedniej ilości.
2 piwo. Chcę wsypać dodatkowo 400g słodu podczas wysładzania tego samego młóta. Woda do wysładzania 75-80C a słód to chatou cristall.

Czy tak można?

Możesz tak zrobić, to właściwie zmodyfikowane parti-gyle. Natomiast ja bym wysładzał wtedy na zasadzie batch sparge i dał trochę czasu, by ten słód oddał, co ma oddać. Ten słód nie wymaga zacierania?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam ,potrzebuje szybkiej pomocy bo warzę Ape z zestawu słodu z twojbrowar i w recepturze mam że mam dodać chmiel podczas schładzania brzeczki do 80 stopni na 20 min to znaczy że mam przerwać schładzanie jej na 20 min i potem wyciągnąć hopspider i schładzać dalej??

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Cześć,
Sweet stout właśnie uwarzony.

Już prawie schłodzony i czeka na zadanie drożdży S04.
 

Sprzątając zauważyłem, że nie dodałem jęczmienia palonego. Dawałem dwa inne palone słody i mi ten najważniejszy umknął.

 

Tak myślę, jak uratować warkę?

Przecież jęczmień palony dodaje się zwykle i tak pod koniec, więc może "na boku" zrobić z niego ekstrakt, np. zagotować/wymoczyć/inny sposób?

I dodać do fermentora jeszcze dzisiaj?

 

Co poradzicie?

 

Dodam, ze wolę mniej goryczki więc jeśli nie będzie pełnego uczucia paloności, a np. tylko 50-70% to też będzie bardzo ok.

 

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

 

Chciałem dodać w wątku Ostry Dyżur, ale mi nie wyszło...

Można prosić moderatora o przerzucenie?

Link to comment
Share on other sites

Hej, jak jeszcze nie schłodziłeś to zagotuj i dodaj w jakimś woreczku na 15min powinien oddać esencje, tam już nie ma skrobi jako takiej więc nie ma znaczenia czy są enzymy. 

Link to comment
Share on other sites

Zagotowanie rozumiem, ale dodać w woreczku do brzeczki?
A nie lepiej zagotować, odsączyć, zagotować juz sam płyn po odsączeniu, schłodzić go i dodać do fementora?

Trochę boję się woreczek do schłodzonej brzeczki dorzucać. Brzeczka ma już 23'C i schładzam do 20'C.

Link to comment
Share on other sites

Jak byście zaproponowali zrobić roztwór?
Czy wystarczy zagotować, pomoczyć w gorącej wodzie jęczmień palony, np. 20 minut i odsączyć?

Link to comment
Share on other sites

Finalnie:
zagotowałem jęczmień palony, odsączyłem, zagotowałem  juz sam ekstrakt dla dezynfekcji, schłodziłem i dodałem do fementora.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witam. Właśnie przelałem piwo do butelkowania. Pokazuje 3blg a refraktometr po przeliczeniu 3.2blg ale coś za słodkie w smaku się widzi (30ibu 12.5blg początkowe tylko pilzneński na lenia). Boje się o granaty a już butelkuje 

Edit: piwo 3 tyg w 10 stopniach otoczenia i tydzien w 19 na us05

Edit2: Dobra już zabutelkowane

Edited by Ochlaptus
Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Ochlaptus napisał(a):

Witam. Właśnie przelałem piwo do butelkowania. Pokazuje 3blg a refraktometr po przeliczeniu 3.2blg ale coś za słodkie w smaku się widzi (30ibu 12.5blg początkowe tylko pilzneński na lenia). Boje się o granaty a już butelkuje 

Edit: piwo 3 tyg w 10 stopniach otoczenia i tydzien w 19 na us05

Edit2: Dobra już zabutelkowane

A sprawdzales czy w ostatnich dniach blg jeszcze spadało? 

Jesli masz sprawdzone na 2 roznych sprzętach to plus minus tyle zostało. 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Adamiko napisał(a):

A sprawdzales czy w ostatnich dniach blg jeszcze spadało? 

Jesli masz sprawdzone na 2 roznych sprzętach to plus minus tyle zostało. 

Nie sprawdzałem. Obstawiam, że jest ok, bo długo było w wiadrze, ale cóż okaże się hah. Dziwi mnie tylko ta słodycz przy takim blg i ibu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.