Yeti81 Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Witam. Jak w temacie, kupiłem używane butelki z zamknięciem patentowym. Ale niestety mają zaschnięty osad na dnie. Próbowałem namoczyć te butelki w roztworze StarSan ale niestety ten zabieg nie pomógł. Czy są jakieś środki chemiczne które zmiękczyły by ten osad na dnie? Może zalać te butelki Oxi na noc? Nie mam pojęcia jak ugryźć ten temat więc proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) @Yeti81 Oxi może pomóc oderwać osad, ale najskuteczniejszy będzie NaOH. stężenie 2-4%, w ciepłej wodzie, zostawić na noc. Edytowane 19 Czerwca przez fotohobby Yeti81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) INTseed w innym temacie polecał Wiertarkę plus szczotka do butelek. Tylko to mi przychodzi do głowy odnośnie tak starego osadu. Moczenie nawet kilka dni może nie pomóc. Może właśnie w tym NaOH jak kolega wyżej poleca. Edytowane 19 Czerwca przez Reters Yeti81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Woda ca.60°C i ok.4g nadweglanu na litr. Zalać zostawić. Po ostygnieciu wstrząsnąć, wylac. Jak nie pomoże, powtórzyć albo roztworem NaOH. Pamiętaj żeby po tym umyciu zastosować coś kwaśnego dla neutralizacji. Starsan wtedy twz sie nada. Yeti81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 19 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Dziękuję za szybką odpowiedź 😁 Jutro pojadę do miasta poszukać tej chemii. Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Wiertarka i szczotka do butelek.A jak chemia to naoh i wrzątek.Potem dobre płukanie i starsan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Nie polecam NaOH w połączeniu ze szczotką Powinien też zadziałać domestos lub ace, ale trzeba bardzo dobrze wypłukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 20 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Udało mi się kupić preparat PBW i udało się wyczyścić butelki nawet bez szczotkowania. Po zalaniu butelek roztworem z tym preparatem po 30 minutach butelki lśniały w środku czystością 😁 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi