Skocz do zawartości

[WODA] Dyskusje


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie masz w raporcie alkaliczności.

Możesz sobie kupić np coś takiego:

http://allegro.pl/zoolek-aqua-test-gh-kh-test-na-twardosc-i3904901681.html

i zbadać twardość węglanową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może komuś się przyda:

 

Calcium Magnesium Sodium Sulfate Chloride Carbonate Hardness BicarbonateHCO3 Alkalinity

Ideal Alt 38 0 28 90 45 0 26.8 0 0

Ideal Bitter 90 10 28 240 38 0 70.2 0 0

Ideal Bock 60 0 50 45 75 60 42.9 60 49

Ideal Brown Ale 23 0 50 53 75 0 16.1 0 0

Ideal Burton Pale Ale 111 18 35 337 32 38 89.9 37.82 31

Ideal Dark Lager 83 0 50 53 75 90 58.9 90 74

Ideal Dark Lager 73 13 52 125 80 63 59.8 129.32 106

Ideal Dopplebock 78 0 55 45 85 90 55.4 90 74

Ideal Dortmunder 75 0 53 175 80 0 53.6 0 0

Ideal English Ale 52 10 6.2 65 9.6 63 43.0 129.32 106

Ideal Light Lager 45 0 28 108 45 0 32.1 0 0

Ideal Light Lager 21 5.2 18 21 16 51 18.1 84.18 69

Ideal Maerzen 45 0 35 105 53 0 32.1 0 0

Ideal Medium Lager 74 5.2 10 21 16 111 55.9 225.7 185

Ideal Mild 38 10 35 133 55 0 33.0 0 0

Ideal Mild/Dark Lager 75 12 35 120 100 100 60.6 100 82

Ideal Munich Dark 63 0 10 28 13 60 44.6 60 49

Ideal Pale Ale 125 20 25 363 40 0 101.1 0 0

Ideal Pale Ale 110 18 17 350 50 0 89.2 0 0

Ideal Pale Ale 110 18 17 350 50 57 89.2 57 47

Ideal Pale Ale 126 19 18 281 48 66 101.2 66 54

Ideal Pale Lager 1 0.5 1.05 5 0 0 1.0 0 0

Ideal Pilsner 7 5 2 6 5 15 7.9 15 12

Ideal Porter 65 0 40 60 60 60 46.4 60 49

Ideal Scottish 25 0 16 60 24 0 17.9 0 0

Ideal Stout 50 12 60 46 175 0 42.8 0 0

Ideal Stout (Dry) 90 10 15 73 24 130 70.2 130 107

Ideal Stout (Sweet) 65 0 15 45 24 70 46.4 70 57

Ideal Weizen 23 0 10 53 15 0 16.1 0 0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przydałoby się źródło i jednostki.

 

Ideal Pale Lager 1 0.5 1.05 5 0 0 1.0 0 0

 

A to jest prawie woda destylowana...

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem jakiś czas temu stouta 12. Kwaśności od słodów palonych niemal nie czuję, a w smaku dziwny rodzaj wodnistości - piwo smakuje jakbym rozcieńczył je wodą mineralną. Woda była ze studni. Co może z tego wynikać? Jaki jest charakter tej wody?

Edytowane przez joker0skater
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem jakiś czas temu stouta 12. Kwaśności od słodów palonych niemal nie czuję, a w smaku dziwny rodzaj wodnistości - piwo smakuje jakbym rozcieńczył je wodą mineralną. Woda była ze studni. Co może z tego wynikać? Jaki jest charakter tej wody?

Wodę obwiniałbym na samym końcu. Dlaczego od końca zaczynasz? Skład, proporcje, zacieranie, od tego zacznij poszukiwania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Moja wiedza w tym temacie może nie jest wybitna, ale z tego co mi wiadomo to wszystko jest uzależnione od rodzaju wody, którą stosujesz oraz stylu piwa, który chcesz zrobić. Dodanie węglanu wapnia zwiększa ilość wapnia, wodorowęglanów oraz alkaliczność wody.

 

Dobrze by było jakbyś znał skład wody, której używasz i wg tego dobierał sobie odpowiednią ilość czy to kredy czy to innych soli, które pomogą Ci uzyskać to, co potrzebujesz.

 

Nie wiem czy to dobre stwierdzenie, ale dodawanie kredy do wody "na pałę" chyba nie ma sensu.

 

Poprawcie mnie jak coś pokręciłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo, że zależy to od indywidualnych potrzeb i, że należy to robić wg. stylów itd. Moje pytanie było raczej zaspokojeniem ciekawości. W zasadzie mało jest na forum informacji co powoduje dodanie kredy w czasie warzenia tzn. Jak wpływa na twardość i ph wody. Znalazłem info odnośnie dodawania kredy w czasie przygotowania wody do warzenia, a dokładniej dodawanie jej przed gotowaniem wody (wiki). Kwas mlekowy dodajemy zazwyczaj po kilka ml. Ciekawiło mnie jak to jest z kredą, czy kilka łyżek czy może raczej mg?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na takim poziomie szczegółowości to kilka do kilkunastu gramów.

Kreda (węglan wapnia) jest o tyle ciekawa, że węglan podnosi RA, a wapń obniża - sumaryczne działanie jednak zwiększa RA (czyli utrudnia zbicie pH zacieru).

Jeśli warzysz na wodzie z kranu albo z marketu, to najprawdopodobniej węglanów i tak masz dużo, nie warto dodawać "na pałę" jak pisał Łukasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie pytanko. Jeśli stosujecie kredę do zmiękczania wody, to w Waszym przypadku ile jej używacie?

Dlaczego do "zmiękczania"? Nie jestem chemikiem, ale logika nakazuje twierdzić, że kreda zwiększa twardość wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie pytanko. Jeśli stosujecie kredę do zmiękczania wody, to w Waszym przypadku ile jej używacie?

Dlaczego do "zmiękczania"? Nie jestem chemikiem, ale logika nakazuje twierdzić, że kreda zwiększa twardość wody.

Logika Cię nie zawiodła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Heheh, rożnie bywa:

 

WIKI

 

Zmiękczanie wody

 

Z wody możemy usunąć część twardości tzw. twardość przemijającą (węglanową). Robimy to poprzez przegotowanie wody lub dodatek wapna gaszonego (slacked lime; Ca(OH)2).

Inny sposób to rozcieńczenie kranówki wodą destylowaną lub demineralizowaną lub RO (odwróconej osmozy). Np. rozcieńczenie pół na pół redukuje zawartość wszystkich minerałów (zatem i twardość) o połowę. Można też zacząć od czystej wody i skomponować ją od zera przy pomocy soli wapnia.

Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.) i dekantujemy wodę nad tego osadu. Nie należy długo zwlekać, bo CaCO3 będzie powoli się rozpuszczał. Przed gotowaniem dobrze jest dodać łyżeczkę soli wapnia np. kredy, żeby służyła jako centra krystalizacji CaCO3.

 

Proponuję czytać.

Jeśli stosujecie kredę do zmiękczania wody, to w Waszym przypadku ile jej używacie?

 

Znalazłem info odnośnie dodawania kredy w czasie przygotowania wody do warzenia, a dokładniej dodawanie jej przed gotowaniem wody (wiki). ?

 

Dodanie kredy do zacierania czy do brzeczki to inna bajka.

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed gotowaniem dobrze jest dodać łyżeczkę soli wapnia np. kredy, żeby służyła jako centra krystalizacji CaCO3.

To cały czas nie znaczy, że kreda zmiękcza wodę.

Tak samo jak dodanie przyprawy do zupy nie oznacza, że z przyprawy da się zrobić zupę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzie taki plastik kupić co zmiękczą wodę? :P

 

Powtórzę może dotrze:

 

"Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.) i dekantujemy wodę nad tego osadu. Nie należy długo zwlekać, bo CaCO3 będzie powoli się rozpuszczał. Przed gotowaniem dobrze jest dodać łyżeczkę soli wapnia np. kredy, żeby służyła jako centra krystalizacji CaCO3."

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.