kantor Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Niestety nie masz w raporcie alkaliczności. Możesz sobie kupić np coś takiego: http://allegro.pl/zoolek-aqua-test-gh-kh-test-na-twardosc-i3904901681.html i zbadać twardość węglanową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Może komuś się przyda: Calcium Magnesium Sodium Sulfate Chloride Carbonate Hardness BicarbonateHCO3 Alkalinity Ideal Alt 38 0 28 90 45 0 26.8 0 0 Ideal Bitter 90 10 28 240 38 0 70.2 0 0 Ideal Bock 60 0 50 45 75 60 42.9 60 49 Ideal Brown Ale 23 0 50 53 75 0 16.1 0 0 Ideal Burton Pale Ale 111 18 35 337 32 38 89.9 37.82 31 Ideal Dark Lager 83 0 50 53 75 90 58.9 90 74 Ideal Dark Lager 73 13 52 125 80 63 59.8 129.32 106 Ideal Dopplebock 78 0 55 45 85 90 55.4 90 74 Ideal Dortmunder 75 0 53 175 80 0 53.6 0 0 Ideal English Ale 52 10 6.2 65 9.6 63 43.0 129.32 106 Ideal Light Lager 45 0 28 108 45 0 32.1 0 0 Ideal Light Lager 21 5.2 18 21 16 51 18.1 84.18 69 Ideal Maerzen 45 0 35 105 53 0 32.1 0 0 Ideal Medium Lager 74 5.2 10 21 16 111 55.9 225.7 185 Ideal Mild 38 10 35 133 55 0 33.0 0 0 Ideal Mild/Dark Lager 75 12 35 120 100 100 60.6 100 82 Ideal Munich Dark 63 0 10 28 13 60 44.6 60 49 Ideal Pale Ale 125 20 25 363 40 0 101.1 0 0 Ideal Pale Ale 110 18 17 350 50 0 89.2 0 0 Ideal Pale Ale 110 18 17 350 50 57 89.2 57 47 Ideal Pale Ale 126 19 18 281 48 66 101.2 66 54 Ideal Pale Lager 1 0.5 1.05 5 0 0 1.0 0 0 Ideal Pilsner 7 5 2 6 5 15 7.9 15 12 Ideal Porter 65 0 40 60 60 60 46.4 60 49 Ideal Scottish 25 0 16 60 24 0 17.9 0 0 Ideal Stout 50 12 60 46 175 0 42.8 0 0 Ideal Stout (Dry) 90 10 15 73 24 130 70.2 130 107 Ideal Stout (Sweet) 65 0 15 45 24 70 46.4 70 57 Ideal Weizen 23 0 10 53 15 0 16.1 0 0 korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Super, a skąd to masz? Może wrzuciłbyś do excela i siup do plikowni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Przydałoby się źródło i jednostki. Ideal Pale Lager 1 0.5 1.05 5 0 0 1.0 0 0 A to jest prawie woda destylowana... Edytowane 20 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 http://www.homebrewtalk.com/f128/randy-moshers-water-profiles-style-180667/#post2290313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 A to jest prawie woda destylowana... Ja niedawno zrobiłem pilsa na wodzie prawie destylowanej, bo mi się pomyliły proporcje i na razie smakuje dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Zrobiłem jakiś czas temu stouta 12. Kwaśności od słodów palonych niemal nie czuję, a w smaku dziwny rodzaj wodnistości - piwo smakuje jakbym rozcieńczył je wodą mineralną. Woda była ze studni. Co może z tego wynikać? Jaki jest charakter tej wody? Edytowane 1 Marca 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Zrobiłem jakiś czas temu stouta 12. Kwaśności od słodów palonych niemal nie czuję, a w smaku dziwny rodzaj wodnistości - piwo smakuje jakbym rozcieńczył je wodą mineralną. Woda była ze studni. Co może z tego wynikać? Jaki jest charakter tej wody? Wodę obwiniałbym na samym końcu. Dlaczego od końca zaczynasz? Skład, proporcje, zacieranie, od tego zacznij poszukiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Takie pytanko. Jeśli stosujecie kredę do zmiękczania wody, to w Waszym przypadku ile jej używacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Moja wiedza w tym temacie może nie jest wybitna, ale z tego co mi wiadomo to wszystko jest uzależnione od rodzaju wody, którą stosujesz oraz stylu piwa, który chcesz zrobić. Dodanie węglanu wapnia zwiększa ilość wapnia, wodorowęglanów oraz alkaliczność wody. Dobrze by było jakbyś znał skład wody, której używasz i wg tego dobierał sobie odpowiednią ilość czy to kredy czy to innych soli, które pomogą Ci uzyskać to, co potrzebujesz. Nie wiem czy to dobre stwierdzenie, ale dodawanie kredy do wody "na pałę" chyba nie ma sensu. Poprawcie mnie jak coś pokręciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Wiadomo, że zależy to od indywidualnych potrzeb i, że należy to robić wg. stylów itd. Moje pytanie było raczej zaspokojeniem ciekawości. W zasadzie mało jest na forum informacji co powoduje dodanie kredy w czasie warzenia tzn. Jak wpływa na twardość i ph wody. Znalazłem info odnośnie dodawania kredy w czasie przygotowania wody do warzenia, a dokładniej dodawanie jej przed gotowaniem wody (wiki). Kwas mlekowy dodajemy zazwyczaj po kilka ml. Ciekawiło mnie jak to jest z kredą, czy kilka łyżek czy może raczej mg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Na takim poziomie szczegółowości to kilka do kilkunastu gramów. Kreda (węglan wapnia) jest o tyle ciekawa, że węglan podnosi RA, a wapń obniża - sumaryczne działanie jednak zwiększa RA (czyli utrudnia zbicie pH zacieru). Jeśli warzysz na wodzie z kranu albo z marketu, to najprawdopodobniej węglanów i tak masz dużo, nie warto dodawać "na pałę" jak pisał Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Takie pytanko. Jeśli stosujecie kredę do zmiękczania wody, to w Waszym przypadku ile jej używacie? Dlaczego do "zmiękczania"? Nie jestem chemikiem, ale logika nakazuje twierdzić, że kreda zwiększa twardość wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Takie pytanko. Jeśli stosujecie kredę do zmiękczania wody, to w Waszym przypadku ile jej używacie? Dlaczego do "zmiękczania"? Nie jestem chemikiem, ale logika nakazuje twierdzić, że kreda zwiększa twardość wody. Logika Cię nie zawiodła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Heheh, rożnie bywa: WIKI Zmiękczanie wody Z wody możemy usunąć część twardości tzw. twardość przemijającą (węglanową). Robimy to poprzez przegotowanie wody lub dodatek wapna gaszonego (slacked lime; Ca(OH)2). Inny sposób to rozcieńczenie kranówki wodą destylowaną lub demineralizowaną lub RO (odwróconej osmozy). Np. rozcieńczenie pół na pół redukuje zawartość wszystkich minerałów (zatem i twardość) o połowę. Można też zacząć od czystej wody i skomponować ją od zera przy pomocy soli wapnia. Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.) i dekantujemy wodę nad tego osadu. Nie należy długo zwlekać, bo CaCO3 będzie powoli się rozpuszczał. Przed gotowaniem dobrze jest dodać łyżeczkę soli wapnia np. kredy, żeby służyła jako centra krystalizacji CaCO3. Proponuję czytać. Jeśli stosujecie kredę do zmiękczania wody, to w Waszym przypadku ile jej używacie? Znalazłem info odnośnie dodawania kredy w czasie przygotowania wody do warzenia, a dokładniej dodawanie jej przed gotowaniem wody (wiki). ? Dodanie kredy do zacierania czy do brzeczki to inna bajka. Edytowane 29 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Kolega napisał "w czasie warzenia", oraz że czytał o dodatku przy przygotowaniu wody. Więc domyślam się, że o to mu nie chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) To niech sam ściślej określi o co mu chodzi, bo jak widać użyć kredy można w dwojaki sposób. Edytowane 29 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Przed gotowaniem dobrze jest dodać łyżeczkę soli wapnia np. kredy, żeby służyła jako centra krystalizacji CaCO3. To cały czas nie znaczy, że kreda zmiękcza wodę. Tak samo jak dodanie przyprawy do zupy nie oznacza, że z przyprawy da się zrobić zupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Fatalne porównanie i wniosek. Przy zachowaniu pewnych warunków za pomocą węglanu wapnia mozna zmiękczyć wodę, którą można wykorzystać do warzenia. Edytowane 28 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Przy zachowaniu pewnych warunków to i plastik zmiękczy wodę - gdy zbudowana jest z niego obudowa filtra odwróconej osmozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Gdzie taki plastik kupić co zmiękczą wodę? Powtórzę może dotrze: "Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.) i dekantujemy wodę nad tego osadu. Nie należy długo zwlekać, bo CaCO3 będzie powoli się rozpuszczał. Przed gotowaniem dobrze jest dodać łyżeczkę soli wapnia np. kredy, żeby służyła jako centra krystalizacji CaCO3." Edytowane 28 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Np. tutaj: http://allegro.pl/wklady-osmoza-filtra-wody-ro6-ro5-najtaniej-top-i4025595480.html "Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak ..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Jednak nie dotarło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ale co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Przy zachowaniu pewnych warunków to i plastik zmiękczy wodę plastik – potoczne określenie plastycznego materiału wybuchowego No , tylko lepiej w domu tego nie robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się