Skocz do zawartości

Safale s-04 nie wiem co powiedzieć-szok !?


Aria

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

miałem wyrzucić do kosza co prawda trzymane w lodówce hehehe, tak bez jaj w lodówce tyle lat postanowiłem na szybko wsypać do letniej wody w szklance.

 

 

No powiem, że szybko startują 🤣😂   Tak ta datimage.thumb.png.f1971ba6a853f11f6221d1a6c6e1d847.png😁a jest real foto mojego autorstwa. 

 

image.thumb.jpeg.6391f0a9d650eaa580999a8cbef8b0fb.jpeg

Messenger_creation_828C9C0E-6628-40C0-A061-15F999AD4024.png

Edytowane przez Aria
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A moje to były "codzienne" osiołki, bardzo je lubię. Choć obecnie na lutrę się przesiałem, ale S04 mam w zapasie w razie co.

I osobiście bym zrobił na nich (tych z 2014) piwo. Dlaczego? Po pierwsze były dobrze przechowywane i zamknięte. Po drugie jak po uwodnieniu wystartowały to znaczy, że są żywe. Skoro nie były aktywne to co miało im się stać? I tak paczuszka jest tylko starterem, a przefementowują te, które się świeżo namnożą. Zatem choćby z ciekawości bym jedną brzeczkę podzielił na pół i porównał świeże z tymi, żeby ocenić czy faktycznie są inne w końcowym efekcie gotowego piwa.

Niestety, jak uwielbiam to forum, tak czasem ludzie zamykają się na pewne eksperymenty, bo ktoś na forum napisał, że tak (się) nie robi. A szkoda, bo ekperyment mógł być ciekawy i coś nam, braci forumowej pokazać 🍻 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Cóż, wychodzi na to, że będę mógł nie tylko pomądrować sobie na forum, ale zrobić to o czym pisałem 😁

Znalazłem dwie paczki drożdży, mocno po terminie więc aż żal nie spróbować. Raczej warki na pół nie będę dzielił, po prostu jak będę warzył to spróbuję je wystartować dzień czy dwa przed.

Były w lodówce więc warunki były idealne. Najgorsze, że u mnie deficytowy jest czas, a pierw dolniaka miałem robić 😬20250101_204433.thumb.jpg.b7c3f8780cdc7c74819d6c36df822f9b.jpg20250101_204439.thumb.jpg.9051ee87ac2e1fac30fa8cb84cc9fe69.jpg20250101_204418.thumb.jpg.136d6e565e9cca6f2b93c9bdfc792c37.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trwałość trwałością, pewnie podobnie, z co najmniej dwoma zastrzeżeniami:

1. otwarcie paczki może powodować, że drożdże zaczną chłonąć wilgoć z otoczenia

2. w niewielkim stopniu rośnie ryzyko zakażenia z każdym wystawianiem zawartości paczki na środowisko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.