Aria Opublikowano 16 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 (edytowane) witam, miałem wyrzucić do kosza co prawda trzymane w lodówce hehehe, tak bez jaj w lodówce tyle lat postanowiłem na szybko wsypać do letniej wody w szklance. No powiem, że szybko startują 🤣😂 Tak ta dat😁a jest real foto mojego autorstwa. Edytowane 16 Września 2024 przez Aria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 I pyk, 25 litrów RISa 35BLG! Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aria Opublikowano 16 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 i pyk do kibla, to był eksperyment, nie mam nic nastawionego. Po prostu mam te drożdże z tamtych czasów jeszcze 3op 😆 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 18 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2024 Ale walily jakos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aria Opublikowano 18 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2024 Normalny zapach, nie zauważyłem nic dziwnego. Pewnie gdyby leżały w temp >20 tyle lat, to pewnie kto wie a tak były w lodówce na drzwiczkach jest taka mała komora plastikowa mało pojemna, więc tam sobie spoczywały. Fall095 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 20 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2024 Mnie nawet czasem te "swieze" ze sklepu tak nie startuja. Kiedys to bylo... Aria 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 8 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2024 Nic dobrego nie mogę powiedzieć o tym szczepie. Ja bym wyrzucił a nawet ich nie kupił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 8 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2024 A moje to były "codzienne" osiołki, bardzo je lubię. Choć obecnie na lutrę się przesiałem, ale S04 mam w zapasie w razie co. I osobiście bym zrobił na nich (tych z 2014) piwo. Dlaczego? Po pierwsze były dobrze przechowywane i zamknięte. Po drugie jak po uwodnieniu wystartowały to znaczy, że są żywe. Skoro nie były aktywne to co miało im się stać? I tak paczuszka jest tylko starterem, a przefementowują te, które się świeżo namnożą. Zatem choćby z ciekawości bym jedną brzeczkę podzielił na pół i porównał świeże z tymi, żeby ocenić czy faktycznie są inne w końcowym efekcie gotowego piwa. Niestety, jak uwielbiam to forum, tak czasem ludzie zamykają się na pewne eksperymenty, bo ktoś na forum napisał, że tak (się) nie robi. A szkoda, bo ekperyment mógł być ciekawy i coś nam, braci forumowej pokazać 🍻 Twardowsky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 1 Stycznia Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia Cóż, wychodzi na to, że będę mógł nie tylko pomądrować sobie na forum, ale zrobić to o czym pisałem 😁 Znalazłem dwie paczki drożdży, mocno po terminie więc aż żal nie spróbować. Raczej warki na pół nie będę dzielił, po prostu jak będę warzył to spróbuję je wystartować dzień czy dwa przed. Były w lodówce więc warunki były idealne. Najgorsze, że u mnie deficytowy jest czas, a pierw dolniaka miałem robić 😬 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano Niedziela o 13:06 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:06 Badań nie robiłem, ale suche drożdże leżały mi latami na półce, w temperaturze pokojowej i wystartowały bez problemu, po czym zrobiły piwo jak wtedy gdy je kupiłem (kilka paczek kupiłem, później miałem długą przerwę). Ja bym robił piwo i nie martwił się na zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Niedziela o 19:28 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:28 Ciekawe jak z trwaloscia duzych paczek? Ktos probowal, bo w przeliczeniu na wage to wychodzi korzystniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Poniedziałek o 19:24 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:24 Trwałość trwałością, pewnie podobnie, z co najmniej dwoma zastrzeżeniami: 1. otwarcie paczki może powodować, że drożdże zaczną chłonąć wilgoć z otoczenia 2. w niewielkim stopniu rośnie ryzyko zakażenia z każdym wystawianiem zawartości paczki na środowisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się