MaQ Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września Cześć, czy ktoś mógłby z własnego doświadczenia wskazać, gdzie kupić butelki, które wytrzymają ciśnienie gazu? Najchętniej krachle (patentowe, sprężynki, porcelanki - wiadomo ), ale mogą też być do kapslowania. Właśnie odesłałem partię takich krachli, bo szkło okazało się cienkie jak papier. Butelka 500 ml bez korka ważyła 268 g, przeciętnie o 70 g mniej niż butelki po kupnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września (edytowane) Myślisz o szampanówkach? Są grube i ciężkiej Ps w czym przeszkadzają lekkie butelki? Edytowane 22 Września przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września O ile nie myślisz o gazowaniu piw wysoko, powyżej 4 v/v, nie ma co się bać cieńszych butelek. standardowe nagazowanie wytrzyma każda butelka. Krachle w detalu są drogie, można poprosić znajomych o zbieranie po wypitych piwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaQ Opublikowano 22 Września Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września Myślałem o poziomie nagazowania ok. 3 v/v. Tym razem chodziło o cydr i taki poziom wydaje mi się optymalny. Nie o lekkość chodziło, tylko o cieniutkie ścianki. Nie pamiętam, żebym się spotkał z kupnym wyrobem w tak cienkim szkle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września Każde zwrotne tyle wytrzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września Zdarzylo mi sie (nieumyslnie) zakizic piwo tak, ze sie przegazowalo, ze po otwarciu lecialo pol butelki piany. I nie pekaly. Mysle, ze nikt celowo nie robi takich piw z takim nagazowanien, ktorego normalne butelki by nie wytrzymaly. W przypadku tradycyjnego szampana problem dotyczy sadze raczej ewentualnych wypadkow przy spontanicznie prowadzonej fermentacji - wtedy butelka peka wzdluz szwu i nie powoduje takich strat tak w przypadku wybuchu butelki w drzazgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaQ Opublikowano 23 Września Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 23 Września Udostępnij Opublikowano 23 Września W dniu 22.09.2024 o 19:56, wizi napisał(a): Każde zwrotne tyle wytrzymają. Bezzwrotne też. Używam i takich i takich i nie widzę różnicy. Jak zrobisz granaty to i zwrotne rozerwie, jak nie ma granatów to jeszcze mi się nie trafiło, żeby butelkę wysadziło. Te bezzwrotne też muszą wytrzymać wysokie ciśnienie, jak piwo w rozgrzanym aucie zostanie czy pod namiotem. Producent nie pozwoli sobie na strzelające butelki bo temperatura (i ciśnienie) wzrosło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września 6 godzin temu, arek-lin napisał(a): Te bezzwrotne też muszą wytrzymać wysokie ciśnienie Tak, ale nie muszą wytrzymać iluś tam obiegów użycia, stąd są trochę mniej wytrzymalsze niż zwrotne. Nie mam nic do bezzwrotnych, sam je stosuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września Plus taki, że bezzwrotne używasz sam od drugiego razu, zwrotne niekiedy wyglądają jakby z lat 90 tych były, takie poobcierane od transporterów, aż matowe obręcze mają przed zwężeniem na szyjce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września (edytowane) Ja używam 0,33 na mocniejsze i "dziwne" piwa oraz 500 ml po Schrenkerli i jest spokój. Koło 10 sztuk mi z krachlą zostało, mogę Ci podesłać bo nie używam. Edytowane 24 Września przez ligeiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września 3 godziny temu, arek-lin napisał(a): matowe obręcze Muszę się przyznać, że mam pewną słabość do takich butelek. Do poziomu fetyszu. Dawid Szatan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września 7 minut temu, zasada napisał(a): Muszę się przyznać, że mam pewną słabość do takich butelek. Do poziomu fetyszu. Butelki z bogatą historią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września 3 godziny temu, ligeiro napisał(a): Ja używam 0,33 na mocniejsze i "dziwne" piwa oraz 500 ml po Schrenkerli To pewnie nie masz zbyt wiele tych mocnych i dziwnych. Rozlew 20 litrów mocarza do butelek 0,33 dałby ze 60 butelek do zakapslowania. A jak jest kilka warek mocarzy? Daj Pan spokój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września 12 godzin temu, arek-lin napisał(a): niekiedy wyglądają jakby z lat 90 tych były, takie poobcierane od transporterów, aż matowe obręcze mają przed zwężeniem na szyjce Takich nie chcę. Lecą do zwrotu. Są już "nadwyrężone" zębem czasu 🙂 12 godzin temu, arek-lin napisał(a): Plus taki, że bezzwrotne używasz sam od drugiego razu Zgadzam się. Ale większość z nich ma takie kijowe samoprzylepne etykiety, że lecą od razu do kosza. Ale butle po kormoranie i kilku innych są jak najbardziej powszechne u mnie. W dniu 22.09.2024 o 12:39, MaQ napisał(a): Cześć, czy ktoś mógłby z własnego doświadczenia wskazać, gdzie kupić butelki, które wytrzymają ciśnienie gazu? Najchętniej krachle Dobre źródło krachli to czeskie piwa i Grolsch. Mam tego sporo i czekają na dzień, gdy zabraknie mi kapsli lub znudzi się kapslowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 25 Września Udostępnij Opublikowano 25 Września 23 godziny temu, Dawid Szatan napisał(a): To pewnie nie masz zbyt wiele tych mocnych i dziwnych. Rozlew 20 litrów mocarza do butelek 0,33 dałby ze 60 butelek do zakapslowania. A jak jest kilka warek mocarzy? Daj Pan spokój... Wareczki robię 5 litrowe, cześć leży też w beczkach dębowych, stąd ta "zabawa" w 0,330 litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaQ Opublikowano 25 Września Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września W dniu 24.09.2024 o 12:15, ligeiro napisał(a): Ja używam 0,33 na mocniejsze i "dziwne" piwa oraz 500 ml po Schrenkerli i jest spokój. Koło 10 sztuk mi z krachlą zostało, mogę Ci podesłać bo nie używam. Chętnie przygarnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 26 Września Udostępnij Opublikowano 26 Września 19 godzin temu, MaQ napisał(a): Chętnie przygarnę. To możemy się umówić tak że na blika podeslesz mi na paczkę ze 30 zł, i adres i Ci podeślę w kartonie, mam 11 sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaQ Opublikowano 27 Września Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września Dzięki, ale właśnie dostałem sporą dostawę od sąsiadów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się