MaQ Opublikowano Niedziela o 10:39 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:39 Cześć, czy ktoś mógłby z własnego doświadczenia wskazać, gdzie kupić butelki, które wytrzymają ciśnienie gazu? Najchętniej krachle (patentowe, sprężynki, porcelanki - wiadomo ), ale mogą też być do kapslowania. Właśnie odesłałem partię takich krachli, bo szkło okazało się cienkie jak papier. Butelka 500 ml bez korka ważyła 268 g, przeciętnie o 70 g mniej niż butelki po kupnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Niedziela o 11:51 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:51 (edytowane) Myślisz o szampanówkach? Są grube i ciężkiej Ps w czym przeszkadzają lekkie butelki? Edytowane Niedziela o 11:54 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano Niedziela o 12:47 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:47 O ile nie myślisz o gazowaniu piw wysoko, powyżej 4 v/v, nie ma co się bać cieńszych butelek. standardowe nagazowanie wytrzyma każda butelka. Krachle w detalu są drogie, można poprosić znajomych o zbieranie po wypitych piwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaQ Opublikowano Niedziela o 17:11 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:11 Myślałem o poziomie nagazowania ok. 3 v/v. Tym razem chodziło o cydr i taki poziom wydaje mi się optymalny. Nie o lekkość chodziło, tylko o cieniutkie ścianki. Nie pamiętam, żebym się spotkał z kupnym wyrobem w tak cienkim szkle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano Niedziela o 17:56 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:56 Każde zwrotne tyle wytrzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Niedziela o 21:56 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 21:56 Zdarzylo mi sie (nieumyslnie) zakizic piwo tak, ze sie przegazowalo, ze po otwarciu lecialo pol butelki piany. I nie pekaly. Mysle, ze nikt celowo nie robi takich piw z takim nagazowanien, ktorego normalne butelki by nie wytrzymaly. W przypadku tradycyjnego szampana problem dotyczy sadze raczej ewentualnych wypadkow przy spontanicznie prowadzonej fermentacji - wtedy butelka peka wzdluz szwu i nie powoduje takich strat tak w przypadku wybuchu butelki w drzazgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaQ Opublikowano 17 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu W dniu 22.09.2024 o 19:56, wizi napisał(a): Każde zwrotne tyle wytrzymają. Bezzwrotne też. Używam i takich i takich i nie widzę różnicy. Jak zrobisz granaty to i zwrotne rozerwie, jak nie ma granatów to jeszcze mi się nie trafiło, żeby butelkę wysadziło. Te bezzwrotne też muszą wytrzymać wysokie ciśnienie, jak piwo w rozgrzanym aucie zostanie czy pod namiotem. Producent nie pozwoli sobie na strzelające butelki bo temperatura (i ciśnienie) wzrosło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 6 godzin temu, arek-lin napisał(a): Te bezzwrotne też muszą wytrzymać wysokie ciśnienie Tak, ale nie muszą wytrzymać iluś tam obiegów użycia, stąd są trochę mniej wytrzymalsze niż zwrotne. Nie mam nic do bezzwrotnych, sam je stosuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 27 minut temu Udostępnij Opublikowano 27 minut temu Plus taki, że bezzwrotne używasz sam od drugiego razu, zwrotne niekiedy wyglądają jakby z lat 90 tych były, takie poobcierane od transporterów, aż matowe obręcze mają przed zwężeniem na szyjce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się