Panama_536 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Witam . Mam pewien problem zrobilem piwko z coopersa na extrakcie słodowym blg wynosilo 12 poczatkowe zeszlo po 3 tygodniach so 2 blg . Piwo zabutelkowalem tydzie. temu refermentacja przebiega w 18 stopniach poniewaz do maks 20 mam temperature w domu i nadal nie jest nagazowane . Na kazdą butelke dodalen 3.5 grama cukru bezposredjio do butelki orwz wymieszałem . Nie wiem co robie nie tak boje sie ze kolejne piwo może byc kwasiorem . Wszytsko dezyfekowalem bardzo starannie . Na koniec butelki czyścilem w roztworze oxi lacznie z reszta oraz wypażalem goraca woda . Nie mam pojecia czy moze to wina extraktu slodowego bo juz sam nie wiem czy moze w fermentorze gdzie jakas bakteria sie zagniezdzila . W dodatku w niektorych butelkach pojawily sie dziwne plamki plywajace a jak potrzasne to zmieniaja sie w paprochy . Posyłam fotki . I prosze o jakies wskazówki bo jestem bezsilny extrakt kupiłem malt w takich pojemnikach plastikowych jasny może to jego wina ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 7 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu a te kropko to moze pozostalosci po oxi ? ale tak nigdy nie mialem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Tydzień może byc mało na nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu W Oxi mycie, dezynfekcja innym środkiem np.Starsan. Wyparzanie nie dezynfekuje. To tyle co na ślepo jestem w stanie powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Desam Ci też polecam. Dla mnie rewelacja. I właśnie tak około 14 dni refermentacja zazwyczaj. Jakoś 29 warek zabutelkowałem po 20-23 l i nie przypominam sobie żebym miał problem z nagazowaniem. A mogę zadać cukier ile chcę co do grama. O,5l butle gazuję od około 1.4 gr do max 2.8 dla lagera czy piwo pszeniczne. Ostatnio odpaliłem pale ale z coppersa Australian pale ale tylko podrasowane rivaką i ponad kilko słodu do zacierania + 1 kg ekstrakt bruntala sypki jasny. Piwo ma już około 7 miesięcy, najlepsze z jasnych styli jakie mi wyszło. 2 godziny temu brat podsumował je rewelacja;) Tak na 9/10 wyszło;) I co? I nagazowanie 2.8 gr na butlę akurat!! Dostrzegłem także, jako że mam piwa już po około rok itp. Że mi się nie przegazowują. Ale chyba wiem dlaczego😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Za tydzien otworz butelke. Nad zlewem (dla bezpieczenstwa podlogi). Posmakuj, powachaj, ocen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 4 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu dzieki panowie wielkie ale nikt nie odpowiedzial z czego sie zrobiły te kropki pływajace z ktorych sie robia potem farfocle białe czy to moze byc z oxi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Wiesz to też nie takie zero-jedynkowe. Sporo może być przyczyn, nawet o których możesz być nie świadomy. Nie wiem czy to po oxi ale ja wszystko po oxi jeszcze opłukuję wodą przegotowaną lub wrzątkiem. Po prostu zwykłe opłukanie nic więcej. Oxi to utleniacz i wolę dmuchać na zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 11 minut temu, Panama_536 napisał(a): dzieki panowie wielkie ale nikt nie odpowiedzial z czego sie zrobiły te kropki pływajace z ktorych sie robia potem farfocle białe czy to moze byc z oxi? Cholera wie. Drozdze, inne osady. Skrobi raczej w puszce nie powinno byc. Z gorszych rzeczy to jakies inne, niepozadane zyjatka. Trzeba otworzyc,jak sie nagazuje i sprawdzic. Oxi (przynajmniej w teorii) sie rozklada. Nie powinno pozostawiac trwalego osadu. Czasem, po niektorych drozdzach (kweikach) zostawal mi taki osad - taka obwodka nad tafla piwa. Przypuszczam, ze byly to drozdze. Ludzie pili, nikt sie nie zatrul i smakowalo. Obstawiam w ciemno, ze nie bedzie zle. Ale tosie ostatecznue okaze jak otworzysz i sprobujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się