tomuso Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 ja śrutuję tak jak na 2 foto - śruta taka jak na 2 foto na godzinie 3 a czasami i jeszcze drobniej ps a jaka wydajność ? Ja śrutuję tak jak na godzinie 6 (czyli ustawienie numer 2 Zelmera) i częściowo daje drobniej tak jak na godz 3 Wydajność jaka mi wychodzi to 65-69, więcej jak na razie nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Jak używasz filtratora z oplotu to możesz śrutować całość jak na godz. 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Jak używasz filtratora z oplotu to możesz śrutować całość jak na godz. 3. Tak, mam z oplotu. Obawiałem się, że to już mąka, ale skoro radzicie to zrobię całość drobniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam serdecznie po raz pierwszy.. Podkleję się pod temat, bo mi merytorycznie pasuje: Czy mogę BEZPIECZNIE ześrutować ziarno w młynku żarnowym, który na co dzień (z powodzeniem) używam do mielenia kawy ??? Coś mi się o oczy obiło, że mogą się zdarzyć kamyczki w słodzie, co (jestem tego pewien) zaowocowałoby nagłym spadkiem skuteczności (i wartości) owego młynka Cena młynka ma się nijak do kosztów śrutowania w sklepie przy zamawianiu, więc chciałbym mieć pewność, że nic mu się nie stanie.. pozdrawiam lopez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam serdecznie po raz pierwszy.. Podkleję się pod temat, bo mi merytorycznie pasuje: Czy mogę BEZPIECZNIE ześrutować ziarno w młynku żarnowym, który na co dzień (z powodzeniem) używam do mielenia kawy ??? Coś mi się o oczy obiło, że mogą się zdarzyć kamyczki w słodzie, co (jestem tego pewien) zaowocowałoby nagłym spadkiem skuteczności (i wartości) owego młynka Cena młynka ma się nijak do kosztów śrutowania w sklepie przy zamawianiu, więc chciałbym mieć pewność, że nic mu się nie stanie.. pozdrawiam lopez Z mojej kariery: kamyki były tylko w Żywieckim Palonym. Przetestowane wszystko dostępne dla domowych oprócz Optimy (jeszcze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Z mojej kariery: kamyki były tylko w Żywieckim Palonym. Przetestowane wszystko dostępne dla domowych oprócz Optimy (jeszcze). I tu jest kamień pogrzebany no może mały kamieniołom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 (edytowane) Jestem po pierwszym użyciu młynka żarnowego Zelmer, który dzisiaj przyszedł. Fajna sprawa, wszystko samo się robi. Postanowiłem ześrutować troszkę drobniej, mam nadzieję że nie będzie problemów przy filtracji, a wydajność się polepszy. Chyba by się przydała jakaś konkluzja - mianowicie zakup bardzo dobry, jak na 105zł, gdzie mogę mielić dosłownie wszystko nawet na mąkę, staje się sprzętem wielofunkcyjnym. No i najważniejsze - nie ma ględzenia, że po co, na co, że to duże i w ogóle...w końcu to nie Porkert. Edytowane 4 Lutego 2011 przez maroxan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Ile kg śrutowałeś i w jakim czasie? I czy maszynka bardzo się grzała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Jakbym mógł prosić więcej informacji odnośnie końcówki do takiego robota, mam podobnego, chyba, nie jestem pewien Jak się filtrowało i na czym (kadź filtracyjna z BA czy z oplotu czy rurki)? No i te same pytania co earl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Panowie - a więc tak, ześrutowałem jakieś 3kg słodu monachijskiego. Nie leci szybko, ale nawet nie obejrzysz się a miska jest już pełna i trzeba zawartość przesypać gdzieś dalej. Kurcze sory ale nie liczyłem, jako że robiłem to 1 raz, to co jakiś czas ją wyłączałem żeby podregulować żarna. Co prawda leci też trochę mąki, ale to taki sam efekt jak przy cięciu płyty MDF gdzie grubość ostrza plus rzaz daje sporo odpadów. . Warzenie dopiero jutro rano, mam filtrator z oplotu i z filtracją nie powinno być problemu nawet przy drobniejszej śrucie. Do tej pory jedyny problem miałem przy pszenicy...ale to chyba każdy już przerabiał i nawet zaklinał cicho pod nosem podczas zatykania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Jak przebiegło zacieranie oraz filtracja na takiej śrucie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 wszystko w moim wątku na browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 to daj linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=85917&page=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Używam Porketa od 12 warek i widzę już dlikatne zużycie elementów ściernych. Do Porketa mam wymienne żarna więc dodaje 50 zł i jest nowy ... Porket. Co do napędu używam wiertarki. Śrutowanie to przyjmność. Zelmera "bazę" też mam ale przekonałem się do jednego w piwowarstwie. Półśrodki są dobre jak warzy się malutko, warka co 2 tyg wymaga już nieco więcej inwencji także w solidność żaren Zelmera nie wierzę. Zobaczymy jak ześrutuje 70 kg ziarna. Jak nie będzie zużycia to ok. Sam to kupię i sprzedam Porketa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 ja swoim porketem ześrutowałem dobre 200 kg i jeszcze nie ma większych śladów zużycia. A nie ma lekko bo śrutuję wiertarką dość szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Jakość żaren jest przyzwoita. Na dniach wstawię zdjęcia części składowych zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 ja swoim porketem ześrutowałem dobre 200 kg i jeszcze nie ma większych śladów zużycia. A nie ma lekko bo śrutuję wiertarką dość szybko. Ja ponad 1500 kg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 kiedyś kupiłem sobie obie tarcze wymienne do śrutownika, ale widzę że szybko mi się chyba nie przydadzą, po 10.000 kg będą jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 kiedyś kupiłem sobie obie tarcze wymienne do śrutownika, ale widzę że szybko mi się chyba nie przydadzą,po 10.000 kg będą jak znalazł Hehe, ja kupiłem zapasowe tarcze jak gruchła wieść, że producent porkertów poszedł w pioch. "Starczy na dłużej", pomyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Hehe, ja kupiłem zapasowe tarcze jak gruchła wieść, że producent porkertów poszedł w pioch. "Starczy na dłużej", pomyślałem. A tu (odpukać) pęknie Ci ślimak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 A tu (odpukać) pęknie Ci ślimak Kupi się nowy inny śrutownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Jakie wrażenia , jak się przystawka po tych paru miesiącach spisuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 No odświeżę temat bo jestem na kupnie i chętnie posłucham jak po tym czasie użytkownicy widzą pracę tej przystawki. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) tomuso zmielił surowca na kilkanaście warek (wybicie 25-27 litrów), licząc "na kolanie" coś około 100kg i młynek działa dalej. Zdjęcia żaren przystawki do Zelmera z innego forum (te co były po konwersji forum, przepadły): 1) 2) 3) 4) Edytowane 24 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się