sredstvom Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 za cholere nie rozumiem... pończochę trza zakładać na wylot węża, a nie na wlot No dobra, Zassie mi chmielin, zapcha rurke i zatrzyma sie na skarpecie. Jaka wartosc dodana w stosunku do ponczochy zalozonej na wlocie, dzieki ktorej nie zapackam sobie wezyka od srodka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 No dobra, Zassie mi chmielin, zapcha rurke i zatrzyma sie na skarpecie. Otwórz umysł i zrób ze skarpety worek na końcu węża nic Ci się nie zapcha i nie będzie trza zasysać kilkakrotnie. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 za cholere nie rozumiem... pończochę trza zakładać na wylot węża, a nie na wlot To zależy...z której strony ma się wlot,a z której wylot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 To zależy...z której strony ma się wlot,a z której wylot zapewne ale dla mnie wlot to tam gdzie coś (piwo) wlatuje, a wylot to tam gdzie wylatuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Z moich doświadczeń wynika że najlepiej sypać luzem. Przy solidnym coldcrashu 2/3 dni w temp od +5 do -5 cały chmiel jest solidnie zabetonowany w drożdżach. I już nawet nie używam pończochy w takiej sytuacji, stracę max pół litra piwa. Czy z chmielem na zimno czy bez ta resztka i tak mi zostaje bo nie chcę za dużo osadów z dna pobierać. opeciarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 a jak z klarownością podczas chmielenia na zimno? Pytam bo dałem w sumie tak testowo 5g citry w granulacie / 19l. Dzisiaj (czyli po 6 dniach) sprawdziłem jak to wygląda i na tą chwilę to nie za ciekawie bo wszędzie pływają kawałki chmielu. Po jakim czasie można spodziewać się że osiądą na dnie? piwo chmielone na zimno jest z reguły bardziej mętne. te 5g nawet nie poczujesz...a dodałeś sobie tylko roboty bo przed przelaniem do butelek musisz piwo odfiltrowac z chmielu. Na przyszłośc kiedy będziesz dodawał większe ilości chmielu na zimno nie trzymaj więcej jak 5 dni. W przeciwnym wypadku będziesz miał w aromacie piękną łodygę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Z moich doświadczeń wynika że najlepiej sypać luzem. Przy solidnym coldcrashu 2/3 dni w temp od +5 do -5 cały chmiel jest solidnie zabetonowany w drożdżach. I już nawet nie używam pończochy w takiej sytuacji, stracę max pół litra piwa. Czy z chmielem na zimno czy bez ta resztka i tak mi zostaje bo nie chcę za dużo osadów z dna pobierać. Robię podobnie, choć obniżam jedynie do około 1 stopnia na plusie. Dodam jeszcze, że gdy przelewam do drugiego fermentora w którym mieszam młode piwo z cukrem to na dnie pierwszego zostawiam około litra piwa nad poziomem chmielin, tak aby czasem nie zaciągnąć ich do wężyka. Ten litr oczywiście się nie marnuje, idzie bezpośrednio do butelek z płaską łyżeczką cukru do kontrolnego spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 za cholere nie rozumiem... pończochę trza zakładać na wylot węża, a nie na wlot No dobra, Zassie mi chmielin, zapcha rurke i zatrzyma sie na skarpecie. Jaka wartosc dodana w stosunku do ponczochy zalozonej na wlocie, dzieki ktorej nie zapackam sobie wezyka od srodka? Skarpetka ma być luźno, tak żeby wszystko wlatywało do niej i tam się filtrowało. Po przelaniu wszystkiego, czekasz chwilę żeby to co zostało w skarpetce jeszcze obciekło i na tym koniec. Jak ci zostanie odrobina chmielu w wężyku, to po prostu go przepłukujesz i po problemie. Ja bym jeszcze chciał wiedzieć jak zakładacie te pończochy/skarpety damskie, i jak zaciągacie piwo? Z już założoną? Oczywiście że z założoną Ja używam do tego dużej strzykawki, albo jak mi się nie chce z nią bawić, to standardowo ustami (tak wiem, proszę się o infekcję ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Oczywiście że z założoną Ja używam do tego dużej strzykawki, albo jak mi się nie chce z nią bawić, to standardowo ustami (tak wiem, proszę się o infekcję ) Niczym Oskar w filmie "Chlopaki nie placza" :-) Przepraszam, skojarzenie silniejsze od poniedzialkowej deprechy... A ad rem: czyli kto sobie co na ktora koncowke zaklada, to juz kwestia gustu. Ostatecznie efekt taki sam. Moze rzeczywiscie po porzadnym crashu nie ma sie co obawiac zassania chmielin do wezyka (ciagle sie boje ze mi sie rura zapcha), ale na przyklad po chmieleniu na goraco podczas gotowania? Tam sie chmieliny raczej nie zbijaja na sztywno na dnie, latwiej je ruszyc. No nic to, pobawie sie nastepnym razem i sam ocenie co mi bardziej lezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 To miał być earl grey ale zachmieliłem niechcący jeszcze Mosaikiem na 60 min więc pewnie goryczka przysłoniła by earl greya więc raczej zrezygnuje z dodania herbaty tylko pytanie czym do chmielić na zimno aby przykryć trochę goryczki ? Po pierwsze to w wsparciu piwowarskim powinno być - Dla początkujących. Druga sprawa od kiedy chmielenie na zimno przykrywa goryczkę? Powiem Ci jeszcze inaczej, chmielenie na zimno potrafi podbić goryczkę. Nie wiem zbytnio w czym problem Columbus/Tomahawk/Zeus ma więcej Ak od Mosaica i jak przez przypadek je podmieniłeś nie wiele to zmieni. Nie będzie ultra mocnej goryczki, a receptura wygląda okej. Możesz robić moim zdaniem tego elgreya Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 jak przez przypadek je podmieniłeś nie wiele to zmieni Ja ich nie podmieniłem ja dałem obydwa po 20g w 60 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 jak przez przypadek je podmieniłeś nie wiele to zmieni Ja ich nie podmieniłem ja dałem obydwa po 20g w 60 min A to mieliśmy się domyślić, pisz dokładnie o co chodzi. Dalej bez zmiany chmielenie na zimno nie zmieni odczucia goryczki. Spić, wyciągnąć wnioski, warzyć następne i poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 ale zachmieliłem niechcący jeszcze Mosaikiem na 60 min Nie trzeba się domyślać. Trzeba czytać ze zrozumieniem. Ale dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 ale zachmieliłem niechcący jeszcze Mosaikiem na 60 min Nie trzeba się domyślać. Trzeba czytać ze zrozumieniem. Ale dzięki za rady Trzeba pisać ze zrozumieniem bo ile dodałeś to w pierwszym poście nie napisałeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 ale zachmieliłem niechcący jeszcze Mosaikiem na 60 min Nie trzeba się domyślać. Trzeba czytać ze zrozumieniem. Ale dzięki za rady Dalej to zdanie nie oznacza, że wrzuciłeś 20 g Mosaica na 60 minut. "Nachmieliłem dodatkowo na 60' 20g Mosaica" i wszystko jasne wtedy. Dobra ale to nie ważne szczegóły. Problem rozwiązany, a posty zgłosiłem do przeniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 A to tu się zgadza sorki Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Czy chmiel wsypywany luzem od razu opada na dno czy pływa? Zależy od danego chmielu? Wielkości granulatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Chmieliłem na zimno póki co tylko amerykańskimi chmielami i wyglądało to tak: pierwszy dzień granulat się rozwodnił, rozpadł i pływał na powierzchni. Piątego dnia w 95% leży na dnie, 5% pływa sobie po powierzchni. Chmielę na zimno w niskich temperaturach (aktualnie 10-13°C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Czy chmiel wsypywany luzem od razu opada na dno czy pływa? Zależy od danego chmielu? Wielkości granulatu? Generalnie pływa a później opada. Przed rozlewem warto na 24 h dać do dużo niższej temperatury. Jeśli o to Ci chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Próbował ktoś z Was używać Hop Spidera 250μm do filtrowania piwa po chmieleniu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Próbował ktoś z Was używać Hop Spidera 250μm do filtrowania piwa po chmieleniu na zimno? filtrowanie chmielin na etapie fazy zimnej to bardzo trudne i ryzykowne zagadnienie - jeśli jesteś w stanie zapewnić sterylność hop spidera ( one by design są do fazy gorącej ) to jasne że można, inna sprawa jak chcesz filtrować - na tym etapie KONIECZNE jest minimalizowanie kontaktu z powietrzem, utlenienie w piwach domowych to dość istotny problem. Ja osobiście stosuje jeden z trzech sposobów ( lub dowolny potęgowy ich zbiór ) 1) dekantacja 2) pończocha 3) 'druciak' - o każdym z tych sposobów jest sporo materiałów na forum a nawet na YouTube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 A ja używam hop stoppera z zamontowanym nyplem kątowym, na nypel nakładam wąż igielitowy, zasysam i brzeczka płynie idealnie klarowna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Jak dezynfekujesz hopstopper ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Leży sobie w dobrze ubitej pianie z StarSanu przez 30 minut, póki co od prawie 20 warek żadnej infekcji, w tak sam sposób filtruję chmieliny po gotowaniu (mój garnek nie ma kranika). Edytowane 25 Maja 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Pewnie już ktoś wcześniej podrzucał link w tym temacie, ale odświeże: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany-200-mikronow/501 I zero problemów z filtracja czegokolwiek przed rozlewem, łatwa sterylizacja - można wygotować, wrzucić do NaOH, Starsanu itp. Stosuję do chmielu, kawy, kakao, przypraw, owoców itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się