rysmis Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 W kegu na pewno jest piwo w ciekłym stanie skupienia, chociaż nie mam pewności, czy w całej objętości Do soboty muszę to jakoś rozwikłać, bo goście nie będą zachwyceni, że piwo co prawda jest, ale wypić go nie sposób Skoro piwo pojawia się na grzybku, to problem może faktycznie być w szybkozłączce, lub przewodzie. Chmieliłeś to piwo na zimno? Mi kiedyś chmiel zatkał przepływ w kranie i nic nie leciało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 W kegu na pewno jest piwo w ciekłym stanie skupienia, chociaż nie mam pewności, czy w całej objętości Do soboty muszę to jakoś rozwikłać, bo goście nie będą zachwyceni, że piwo co prawda jest, ale wypić go nie sposób Skoro piwo pojawia się na grzybku, to problem może faktycznie być w szybkozłączce, lub przewodzie. Chmieliłeś to piwo na zimno? Mi kiedyś chmiel zatkał przepływ w kranie i nic nie leciało Chmieliłem, ale przed rozlewem przefiltrowałem tradycyjnie przez pończochę. Wydaje mi się, że nic się nie dostało do kega, choć to też może być jakiś trop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) Wciśnij palcem grzybek(bolec) w szybkozłączce a z drugiej strony paszczą dmuchnij, będziesz już wiedział czy masz drożny przewód i szykozłaczkę. Edytowane 16 Lipca 2014 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Sytuacja została opanowana. Niestety nie do końca wiem co było przyczyną. Najpierw pozamieniałem przewody piwne i gazowe między kegami, bez skutku. Upuściłem ciśnienie z obu kegów i sprawdziłem, czy odpowiednie złączki są prawidłowo podłączone. Było ok, gaz - gaz, piwo - piwo. Następnie sprawdziłem drożność przewodów i złączek oraz czy nie uszkodziłem szybkozłączki piwnej. Wszystko wydawało się być w porządku. Trochę desperacja mnie ogarnęła. Jako, że jedno z piw to pszenica, po raz kolejny upuściłem gaz i zabrałem się za wymuszone gazowanie metodą bnp, czyli turlałem kega. Po pierwszym zabiegu w wężu piwnym pojawiło się piwo. Minimalnie, powiedzmy, że 2cm przewodu za złączką było wypełnione piwem, więc czynność powtórzyłem. Właściwie bez efektu. Później już cudowałem na wszelkie sposoby zamieniając przewody w kegach nawzajem. Upuszczałem gaz i wbijałem ponownie. Podłączyłem przewody, wstawiłem piwo do kegeratora i już tak od niechcenia kończąc tę nierówną walkę chwyciłem za kran i....poleciało piwo. szok, cud. Dlaczego poleciało, a wcześniej lecieć nie chciało? nie mam pojęcia. Gorzej, że leci w zasadzie sama piana i to szalonym strumieniem nawet przy skręconym kompensatorze. I tutaj prosiłbym o pomoc. Czy po sekwencji bliżej, lub dalej nieokreslonych działań uda się w jakiś sposób spowodować, żeby w sobotę z kranu poleciało piwo, a nie wściekła piana z domieszką piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Jako, że jedno z piw to pszenica, po raz kolejny upuściłem gaz i zabrałem się za wymuszone gazowanie metodą bnp, czyli turlałem kega To tak się nie dzieje. Jeśli piwo już jest nagazowane to jeśli spuścisz gaz to tylko znad piwa, piwa zostaje nagazowane (nasycone Co2). Nie trzeba ponownie go turlać. Stąd być może teraz leci Ci sama piana, bo piwo się pewnie przegazowało. Odłącz od gazu i spuszczaj gaz przez dzień-dwa, kilka razy dziennie. Edytowane 17 Lipca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Piwo musisz mieć schłodzone min. to 10C, jeżeli przy tej temp. i ciśnieniu około 1-1,5 bar lecia piana to piwo jest przegazowane lub jest tez możliwość ze kran jest brudny w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 No tak. Chodziło mi właśnie o jakieś rady jak upuścić ten nadmiar co2, powstały zapewne przy turlaniu, żeby do soboty mieć możliwość napić się piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Piwo musisz mieć schłodzone min. to 10C, jeżeli przy tej temp. i ciśnieniu około 1-1,5 bar lecia piana to piwo jest przegazowane lub jest tez możliwość ze kran jest brudny w środku. Stoi w kegeratorze. Jest schłodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Postawić keg do temp. otoczenia i systematycznie upuszczać gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Postawić keg do temp. otoczenia i systematycznie upuszczać gaz. Upuszczać gaz może również z chłodzonego piwa w kegeratorze. Pewnie bedzie to trwało dłużej, ale efekt bedzie ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Może mi ktoś podpowiedzieć, jaki kupić reduktor CO2? Tyle jest tego na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Upuszczać gaz może również z chłodzonego piwa w kegeratorze. Pewnie bedzie to trwało dłużej, ale efekt bedzie ten sam. Zdecydowanie lepszy. Po co tracić energię na późniejsze ponownie schłodzenie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Może mi ktoś podpowiedzieć, jaki kupić reduktor CO2? Tyle jest tego na allegro. Np. http://allegro.pl/re...4406641438.html Typowy do użycia do wyszynku piwa. I cena też całkiem spoko. Edytowane 17 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Kupowałem już dwa reduktory tutaj: http://allegro.pl/reduktor-co2-argon-do-spawarki-migomat-spozywczy-i4406641438.html http://allegro.pl/reduktor-co2-podwojny-nowy-i4399909086.html Idealnie się do piwa nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Upuszczać gaz może również z chłodzonego piwa w kegeratorze. Pewnie bedzie to trwało dłużej, ale efekt bedzie ten sam. Zdecydowanie lepszy. Po co tracić energię na późniejsze ponownie schłodzenie piwa. Ok. Zostawię w kegeratorze i bedę upuszczał gaz. Rozumiem, że przepływ gazu ma być zamknięty? Gdzieś czytałem o minimalnie otwartym 0,5 bara, ale pewnie już mi się wszystko miesza po wczorajszych przebojach, więc wybaczcie pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Zamknij gaz, nawet dla pewności możesz odłączyć wtyczkę Spuszczaj gaz jak tylko sobie o tym przypomnisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzięki za potwierdzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 No i klops. Wypuściłem już cały gaz. Postanowiłem nalać piwo i dalej piana szaleje, a najdziwniejsze, że w żadnym piwie mimo piany nie ma gazu. Do imprezy zostało 24h. Jakieś złote rady, coby się nie skompromitować? Piwo cały czas w lodówce. Na zegarach 1,2 i 1,4 bara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) NIe che mi sie wierzyc ze wypusciłeś wszystko:) Jak podepniesz reduktor z zamknięta butlą to zegary ile wskazują? Do wyszynku daj cisnienie wieksze niz pokaze Ci manometr. Edytowane 18 Lipca 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Wszystko w sensie, to co można było upuścić przez zawór bezpieczeństwa. Nic już nie syczało. Już całkowicie się zgubiłem w tych kombinacjach. Zrobiłem jak mówiłeś i ciągle leci sama piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Dlatego pisałem żebyś to zrobił w temp. otoczenia, w kegeratorze piwo odgazowuje się znacznie dłużej. Wybrałeś opcje dłuższego odgazowania i pewnie dalej jest przegazowane. Teraz jedynym ratunkiem to schłodzić dość mocno piwo, może wtedy uda się nalać bez piany. Ewentualnie spróbuj do dużego dzbanka nalewać, czasem pierwsze 0,5l leci piana a później już piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Witam Kompletuję powoli sprzęt i tu moje pytanie. Czym najlepiej połączyć taki kran: http://allegro.pl/kran-do-piwa-wina-napoje-zloty-nalewak-nowy-i4403561674.html z wężem o średnicy fi 6 mm. Nic mi do głowy nie przychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Są do tego odpowiednie złączki coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Niestety brak towaru znasz jakiś inny sklep ktory ma coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Wesoły ma. Napisz do niego PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi