bielok Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Cześć Marek kiedys pisał ze ma na niezłą kąpiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 moje pytanie brzmi ile litrów wody leci w kanał przy takim chłodzeniu? U mnie 50-60 litrów (2 fermentory) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Podepnę się tutaj z moim pytaniem. Czy jeżeli wysterylizuję chłodnicę od środka to czy mogę użyć wody po chłodzeniu do zatarcia następnego zasypu ? Szykuję się do "ciągu" kilku warek następujących po sobie i znacznie ułatwiłoby mi to pracę i zredukowało koszty, a nie widzę przeciwwskazań do takiej praktyki. Czy ktoś, kiedyś zmierzył konkretną ilość wody o konkretnej temp. ? Np. początkowe 35 - 40 L ? Zacieranie w takim wypadku najlepiej chyba na lenia ale obawiam się, że wodę i tak trzeba będzie trochę podgrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Jezeli dobrze wysterylizujesz od srodka to nic ie powinno sie stac. Przecierz bedziesz jeszcze gotowal cala brzeczke przy chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Czy ktoś, kiedyś zmierzył konkretną ilość wody o konkretnej temp. ? Praktycznie codziennie, staram się odmierzyć 25ml wody o temp. 88* - przy robieniu espesso Na warke ~22L przygotowuję 35L wody, zwykle wystarcza. Chłodnicy nie musisz sterylizować, raczej bałbym się jakichś zabrudzeń, rdzy itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Jasne Polskie Ale wyśmienite (na zdjęciu też chleby Anety) (4,5 pilzneński, 200g karapils, 300g pszeniczny - zacieranie 68°C 1h) Trochę mętne, ciut za dużo pszenicznego, ale za to fajny i ciekawy smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Cześć elroy - jak już polecasz to piwo - to dodaj, jak chmieliłeś, i co żarło w fermentorze:) Ja po forach szukam inspiracji:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Piękna fotka. Wena na pewno napisze za chwilę, że brakuje jeszcze do kompletu wędliny. Chyba zgłodniałem... Ten chlebek to pieczony w zwykłym piecu, czy jakimś porządnym, babcinym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Masz rację flood Warka realizowana następująco: Słody: 4,5 pilzneński, 200g karapils, (lub zbliżony karmelowy, ale z kategorii tych najjaśniejszych) 300g pszeniczny (można zmniejszyć do 200g a nawet 150g) Chmiele 40g marynki w szyszkach (od początku gotowania), (druga wersja była na Sybilli i ma łagodniejszą goryczkę) 30g lubelskiego w szyszkach, pierwsza partia dodana na 15 minut przed końcem, druga po zakończeniu gotowania. Drożdże Zwykłe s-04 Zacieranie W systemie angielskim, 1h w temperaturze 68 stopni, bez mashout. Piwo należy do pewnej klasyki mojego browaru, jak warzę dla znajomych - czyli "exportowe" Smakuje każdemu a i jest łatwe w przygotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Ten chlebek to pieczony w zwykłym piecu, czy jakimś porządnym, babcinym? W zwykłym domowym, zasilanym elektrycznie. (nie włączać termoobiegu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Dzięki za uzupełnienie:) Od jakiegoś czasu warzę na taborecie - i jakoś to szło. Ale jakoś dziwnie działa ten mój taboret. Ostatnie warka pokazała mi - bo uruchomiłem dwa termometry, zwykły w kagańcu i taki elektroniczny - jak duża może być rozpiętość temperatur na dnie i przy powierzchni - nawet mimo mieszania. Widziałem u Infama - różnica wynosi 3-4°C - ale mieszadło chodzi cały czas. Pomiar u mnie pokazywał nawet 10°C różnicy - przy mieszaniu łychą. Trudno w takim układzie zaplanować sobie temp. zacierania. Jak sobie z tym radzicie? Lepiej mieszając, czy nie podniecając się kilkoma pomiarami w różnych punktach? Jutro ruszy Koelsch:)- słody już ześrutowane:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 W zwykłym domowym, zasilanym elektrycznie. (nie włączać termoobiegu ) Czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Pomiar u mnie pokazywał nawet 10°C różnicy - przy mieszaniu łychą. Trudno w takim układzie zaplanować sobie temp. zacierania. Jak sobie z tym radzicie? Lepiej mieszając, czy nie podniecając się kilkoma pomiarami w różnych punktach? Tak może być tylko jak palnik działa, po wyłączeniu temperatura się uśrednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 My również zacieramy w garze na taborecie gazowym. Po osiągnięciu temperatury przerwy wyłączamy palnik, a całość przykrywamy grubym kocem. W zacierze tkwi pikający termometr elektroniczny, który informuje nas o ewentualnym spadku temperatury. Przykrycie kocem ogranicza spadki temperatury do tego stopnia, że nie ma praktycznie potrzeby ponownego podgrzewania zacieru. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 W zwykłym domowym' date=' zasilanym elektrycznie. (nie włączać termoobiegu )[/quote']Czemu? Wysusza nadmiernie pieczywo. Wyczytałem, że piekąc w piecach takich domowych, powinno się nawet nawilżać wnętrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 fotka przyjemna, ale .... to exportowe.... to mam nadzieje ze w koncu ujrzy moje podniebienie, tyle sie o nim od Ciebie juz nasłuchałem )))) pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Ostatnie warka pokazała mi - bo uruchomiłem dwa termometry, zwykły w kagańcu i taki elektroniczny - jak duża może być rozpiętość temperatur na dnie i przy powierzchni - nawet mimo mieszania. Widziałem u Infama - różnica wynosi 3-4°C - ale mieszadło chodzi cały czas. A jesteś pewien, że termometry są w 100% zgodne. Bo np. mój tradycyjny i elektroniczny nie są. W zależności od różnych czynników różnią się od 2 do 8°C. Bardziej wierzę temu tradycyjnemu. Miałem raz taką sytuację. Warzyłem na dworze. Chłodzenie. Woda zimna ze studni, ciśnienie bardzo wysokie, z chłodnicy wypływa zimna, a termometr (elektroniczny) jak pokazywał 40°C, tak pokazuje. Mija prawie 1h chłodzenia, a ten dalej. Patrzę czy palnik wyłączony? Wyłączony. No to co jest. Biorę zwykły termometr - 15°C. Co się stało? Otóż rzecz miała miejsce na dworze, słońce ogrzewało gar z nierdzewki, termometr dotykał od środka ścianki gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Pomiar u mnie pokazywał nawet 10°C różnicy - przy mieszaniu łychą. Trudno w takim układzie zaplanować sobie temp. zacierania. Jak sobie z tym radzicie? Lepiej mieszając, czy nie podniecając się kilkoma pomiarami w różnych punktach? Jezeli mierzysz temperature gdy wlaczony jest palnik to unikaj mierzenia temperatury w srodku gara poniewaz tam powstaje taki komin cieplej cieczy ktora unosi sie ku gorze. Przy sciance jest chlodniej i bardziej miarodajnie. Lepiej wylaczyc palnik, odczekac kilkanascie sekund, zamieszac i dopiero sprawdzic temperature. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam, to uzupelnię i znikam nie śmiecić wątku - po dzisiejszym warzeniu - i super mieszaniu - faktycznie można zejść do różnicy 3-4°C nawet podczas grzania. Warzyłem dziś przy zamkniętych oknach, rano - bez przeciągów i półgodzinna przerwa w zasadzie bez odpalania grzania. Kiedy wiatr mi hulał po domu - trzeba było czasem dopalić. Termometry - trzymają równo temperatury - sprawdzane na wodzie 20 i do wysładzania. pzdr flood Edytowane 15 Sierpnia 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Elroy - prośba o aktualizacje wątku;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Nie mam co aktualizować, bo ostatnio nic ciekawego się w moim browarze nie dzieje Brak całkowity czasu ostatnio na warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyblik Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Brak całkowity czasu ostatnio na warzenie. Potwierdzam, coraz trudniej zastać erloya w domu, a co dopiero usiąść przy pysznej kawce (pozdrowienia dla Pani Żony) i pogadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Hm, to może sygnaturka nie na czasie; W burzliwej: Alt W cichej fermentacji: Koelsch pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Jako, że co nieco się zaczynam odrabiać z różnych czynności postanowiłem nadrobić zaległości w warzeniu Oczywiście plany całkowicie mi się zakręciły. Były na jasny lagerek na Wyeast 2001 Urquell Lager, ale gęstwa którą miałem już dobrą chwilę w lodówce nie chciała zastartować, więc dodałem Brewfermowe Lagery suche. Ze względu na 9-10°C długo im zeszło z startem, ale już jest dobrze. Między czasie ruszyły 2001 i dodałem je do... 2x Piwes-04 De facto potrzebowałem ściągnąć tylko etykiety z puszek i na tyle je zmasakrowałem, że pozostało mi tylko wykorzystać do własnych celów Warkę zacząłem o 14:00 a skończyłem o 14:30 :) Tak więc Warka 84 Zasyp: 4.5kg jasny strzegom 150g karapils Zacieranie: 30 minut - 65°C 30 minut - 72°C podgrzanie do 75°C i filtracja Chmielenie Magnum 11%ak - 20g Lubelski 3.5% ak - 30g (po wyłączeniu grzania) +10g mchu irlandzkiego. Wyszło 20l plus minus 12°Blg - zadane BrewFerm Lager (suche) Warka 85 Pierwszy brewkit od kilku lat - czas operacyjny przygotowania - 30 minut 2x Piwes04 1.7kg (ciemnobursztynowe piwo o mocnym chmielowym aromacie) Zadane Wyeast 2001 Urquell Lager Dzisiaj kolejne lagery - temperatura w piwnicy ciągle 10-12 stopni. Plany na weekend albo schwarzbier, albo zabiorę się za coś belgijskiego (po lewej bursztynowe wesowe, po prawej pils) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Warkę zacząłem o 14:00 a skończyłem o 14:30 Pierwszy brewkit od kilku lat - czas operacyjny przygotowania - 30 minut A co to jest brewkit? Uważaj bo się przepracujesz Niestety miewam podobne problemy, czyli BRAK CZASU. Właśnie po 17godz. wróciłem z pracy. Najśmieszniejsze jest to że siedzisz na górze słodu . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się