mimazy Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) jeśli chodzi o sprzęt to z powodzeniem sprawdza się (dla ilości domowych nie rzemieślniczych) sokowirówka. Ewentualnie elektryczna szatkownica z drobną tarką. Oczywiście daje się do fermentacji także wytłoki i wyciska dopiero po burzliwej. Zamiast drożdży piwnych lepiej powinny się sprawdzać winiarskie podbijające aromat (np anka aromatyczne) Polecam mocniejszy cydr gruszkowo- miodowy (z gruszek, z udziałem dzikich gruszek i dzikich jabłek, dosładzany miodem) miód wspaniale komponuje się z aromatem gruszkowym. Obawiam się że jedynym sposobem na słodki cydr jest laktoza albo słodzik. PS właściwie to tarka- szatkownica byłaby lepsza, bo w sokowirówce z wirującym sitkiem najbardziej uciążliwe jest czyszczenie sitka co chwila, zaś szatkownica czy sokowirówka typu tutii-frutii pracują w trybie ciągłym. Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 O dzięki za poradę - zastosuję Jakie polecałbyś jabłka ? Ważna odmiana, czy pierwsze lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) kluczowy jest aromat więc wydaje mi się że lepsze były by stare rasy typu koksa (ale to intuicja raczej niż wiedza) generalnie jak najmniejsze aby proporcja skórek do masy była jak największa , nie zaszkodzi dodatek rajskich jabłuszek czy wręcz dzikich (ale to wiąże się z ich kwasowością, coś za coś) Raczej słodkie niż kwaśne, bo słodycz przeminie, a kwas... Pestkami nie ma co się przejmować, grunt żeby nie było zepsutych. Kwas pruski rozkłada się w środowisku H2O+CO2 pomocny może będzie ten wątek na forum winiarskim http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=2121 Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Browaru 3tier konstrukcji ciąg dalszy. Gwintowane króćce już wspawane. Została mi sprawa stelaża, dokupienia jednego taboretu, pomiaru temperatury, węży i deszczownicy do wysładzania. Koszta wyglądają następująco na dzień dzisiejszy 2 kegi 50l - 220zł 1 keg 30l - 60zł 4 tarcze do cięcia nierdzewki: 28zł 1 tarcza do szlifowania stali: 8zł 3 dobre zawory z nierdzewki + wyposażenie: 220zł Koszt pracy spawacza fachowca z dojazdem: 100zł (po rodzinnej znajomości) suma: 636 zł Wygląda na to, że 1500zł będzie mnie kosztowała gdzieś całość. Nie mogę się powstrzymać, żeby jutro czegoś nie uwarzyć w nowych kegach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 No TOMEK my też Cię nie powstrzymujemy. Warz do oporu. Fajny ten Twój browar czas najwyższy aby sprawdzić działanie. Trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Byłem w tym Rybniku w piątek i sklep zamknięty jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Pieronie!Przyjedż do mnie dam Tobie 2 mb węża -jest mi nie potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Dzięki Dziadek, ale 2 metry to trochę mało-potrzebuję z 10 Czy ta firma ma jeszcze inne siedziby (bo tak mi się coś kojarzy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 A właśnie. Jak i czym wyczyścić kegi, żeby były takie ładnie lśniące jak w Waszych browarach ? Drobny papier, czy coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Co prawda nie mam praktyki konkretnie w kegach, ale większe zadrapania to tarcza "listkowa" z papierem ok. 120-150, a glanc to rolka filcowa na wiertarkę z pastą polerską. Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Ja niczym nie polerowałem bo i po co, a wewnątrz to pastą do nierdzewki wyczyściłem ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Jak i czym wyczyścić kegi, żeby były takie ładnie lśniące ... Dość szeroko na ten temat: http://www.nierdzewka.com/techn/art_techn/pdf/polerowanie_i_szlifowanie.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Ja niczym nie polerowałem bo i po co Lansik Adaś, lansik Dzięki Pablo za linka - wyczerpuje temat całkowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Dzisiaj powkręcane zawory, próby szczelności, oraz budowa zraszacza do wysładzania. To mój debiut w lutowaniu miedzi, więc skończyło się tylko na dwóch bąblach na ręku Deszczownica działa dobrze (na filmiku akurat brakło wody ), wizualnie do poprawek. Do rachunku doliczam niestety 150zł za rurki i inne bzdurki (w tym palnik do lutowania z akcesoriami - stwierdziłem, że się przyda i doinwestowałem). Sam zraszacz, to koszt może 30zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Tomek zawory wkręcałeś czy spawałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Cześc Tomek zawory wkręcałeś czy spawałeś ? Co prawda nie jestem Tomek ;-) Zawory wkręcał na wspawane wcześniej nagwintowane króćce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ja mam odkupione kegi - zawory mam wkręcane, więc też się da. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Filtrator gotowy. Zdecydowałem się jednak na wężyk. 50cm/1cal - mam nadzieję, że wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Filtrator gotowy. Zdecydowałem się jednak na wężyk. 50cm/1cal - mam nadzieję, że wystarczy. Mam nadzieje, że nie będzie się zaginał pod ciężarem słodu (nie powinien),ale jeśli będziesz miał problemy z filtracją przy cięższych zasypach może to być powód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Filtrator gotowy. Zdecydowałem się jednak na wężyk. 50cm/1cal - mam nadzieję' date=' że wystarczy.[/quote'] Mam nadzieje, że nie będzie się zaginał pod ciężarem słodu (nie powinien),ale jeśli będziesz miał problemy z filtracją przy cięższych zasypach może to być powód. No właśnie różne są opinie, ale wyjdzie w praniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Filtrator gotowy. Zdecydowałem się jednak na wężyk. 50cm/1cal - mam nadzieję' date=' że wystarczy.[/quote'] Mam nadzieje, że nie będzie się zaginał pod ciężarem słodu (nie powinien),ale jeśli będziesz miał problemy z filtracją przy cięższych zasypach może to być powód. No właśnie różne są opinie, ale wyjdzie w praniu Mi się oplot sprawdził przy 16kg zasypu w 50l garze, więc myślę, że będzie ok. Rurka miedziana do samego dna, więc nie będzie problemu z filtracją i wysładzaniem, będzie zasysało z samego dna, pomimo wypukłości w kegu. Zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 @vettis, ale jaką miałeś średnicę oplotu? Przy calowym chyba jego sztwywność jest trochę mniejsza. Trzymam kciuki, że będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Na jakimś filmiku widziałem, jak gość skręcił drut z nierdzewki w spiralę i wsadził w oplot - taki kręgosłup dla oplotu celem usztywnienia konstrukcji. Może zadziała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Parę słów co w browarze piszczy. Piwowarsko nic niestety, bo postanowiłem sobie, że kolejne warki to już w na nowej instalacji. Dziś znalazłem iście idealny stojak pod moje kegi To ciężki stary stół warsztatowy. Wymaga drobnego remontu, ale nadaje się idealnie. Nawet taborety mi wchodzą "na styk" w kątowniki konstrukcji Musiałem go tylko 100m przeciągnąć od sąsiada (czułem się jak w Egipcie, rolki sznury etc - niestety byłem sam, ale się udało) i jak dobrze pójdzie, to w weekend pierwsza warka. Cieszę się, bo jakoś nie miałem natchnienia na spawanie i konstruowanie od zera. Jutro fotka, bo dziś już nie mam siły (wygląda na ten moment paskudnie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Po pierwszych liftingach, wyrzuceniu desek, ziemi, błota, kilograma rdzy, oraz gniazda os Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi