Merv Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Witam Przekopując się przez mroczne czeluści mej piwnicy, niespodziewanie odkryłem wór z jasnym, ześrutowanym słodem jęczmiennym. Niestety, nie jest opisany, więc nie umiem powiedzieć na na pewno co to za rodzaj. Musi tak leżeć już ok roku. Macie jakiś pomysł do czego można go wykorzystać? W sumie to ok. 5kg, więc jeśli ma jeszcze jakieś zastosowanie, to szkoda wyrzucać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Jeżeli nie spleśniał, nic się w nim nie zalęgło, nie śmierdzi ani nie ma "innych niepokojących objawów" to najlepiej zrobić z niego piwo Piszesz, że to jasny słód jęczmienny - i z pilzneńskiego i z monachijskiego można warzyć piwa o jednosłodwym zasypie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 a jak nie wyjdzie to można przerobić takie piwo na whisky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted April 14, 2011 Author Share Posted April 14, 2011 (edited) Mój znajomy robił kiedyś piwo ze zleżałego po ześrutowaniu słodu - już brzeczka przednia była lekko kwaśna, a im dalej tym gorzej ( zacieranie samego takiego słodu, 68 stopni, godzina) Ten słód u mnie nie zapleśniał, nie zakurzył się, na oko nic złego się z nim nie stało poza tym, że stracił zapach (no ale to już nie na oko) Wiktor, pomysł zacny, warto rozważenia Edited April 14, 2011 by Merv Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Jestem ciekaw ile w takim trunku by pozostało aromatów chmielowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 a jak nie wyjdzie to można przerobić takie piwo na whisky W Wiśle piłem "whisky" z portera bałtyckiego, chyba od kogoś z krakowskich piwowarów, młode to było ale spoko , byłem mile zaskoczony, można robić jak się ma czym Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Robiłem piwo ze starszego słodu ( 7 miesięcy po terminie) Do zacierania dodałem 2kg świeżego i wydłużyłem przerwy. Piwo wyszło dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Z resztą pomysł z whisky też jest dobry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Jeśli nie jest zapleśniały to mieszaj ze świeżym i będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bergie Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 Podłączam się pod wątek - ja na dniach zostałam obdarowana całym zestawem do Milda z HB. Na słodzie Pale Ale była data przydatności 05/2013, pozostałe (czerwony, prażony jęczmień, itp.) bez dat, ale też domyślam się, że po terminach. Wszystko oczywiście ześrutowane, opakowane szczelnie w zestawowe worki, na oko pleśni nie ma, nie otwierałam na razie sprawdzić zapachu. Drożdże podmienię na aktualne, ale czy z taką ilością starych słodów jest sens w ogóle cokolwiek zaczynać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 Jeżeli nie zapleśniał, to dosyp lub podmień część słodu Pale Ale na świeży i po sprawie. Bergie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted October 4, 2014 Share Posted October 4, 2014 W niedzielę będę warzył na dwuletnim, nieśrutowanym, bez oznak starzenia, nawet pachnie dość intensywnie. Nie dosypuję świeżego, bo nie mam. Na wiosnę już warzyłem z niego, wydajność standardowa, jedyne co, to brzeczka była dość mętna. Próba jodowa negatywna. Teraz wydłużę czasy zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibart Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Witam i dopytam. Mam jakieś 20 kg słodu nieśrutowanego mocno starego. Co z tym można pożytecznego zrobić? Czy jakieś zwierzęta to mogą zjeść ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Co oznacza "mocno stary"? Jeśli był dobrze przechowywany, nie jest stęchły, spleśniały, to można warzyć, można karmić zwierzęta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibart Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Będzie z 8 lat co najmniej. Pachnie i wygląda nieźle, ale piwo już na pewno nie. Można pewnie jeszcze zacieranie pod destylację. O te zwierzaki to pytałem bo moje zimowe doświadczenie mówi, że ptaki słodem nie były zainteresowane. A pomyślałem o kurach bo mam je niedaleko na ulicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 Ale był suchy ten słód czy uparzony jak ziemniaki dla świń? Bo z tego co kojarzę rolnicy biorą z browarów już młóto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibart Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 Suchy był jak pieprz i nieśrutowany. A świnia to pewnie zje wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 Jeśli suchy i pachnie dobrze to bym małą "kontrolną wareczkę" uwarzył. Wywalić zawsze zdążysz. Pewnie słód będzie mieć gorsze parametry, ale piwo pewnie i tak lepsze od "koncerniaka". Pozdrawiam, Paweł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 Na starym slodzie bym nie warzyl, robilem test i nie wyszlo za dobre, cos mi smakowo nie pasowalo. Pozatym i tak bym sie zdziwil jakbys juz tam zyjatek w srodku nie mial (Sitophilus granarius). Rolincy biora z browarow mloto bo je dostaja za poldarmo albo darmo. Albo kupuja w slodowni, nieslodowana sortowana pszenice albo jeczmien. Slod jest drogi wiec sie go raczej z tego co wiem do karmienia nie uzywa, ale mysle ze kazdy kto ma jakies zwierzeta jako dodatek do paszy zapewne wezmie. Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 12 minut temu, Hanys93 napisał: Na starym slodzie bym nie warzyl, robilem test i nie wyszlo za dobre, cos mi smakowo nie pasowalo. Pozatym i tak bym sie zdziwil jakbys juz tam zyjatek w srodku nie mial (Sitophilus granarius). Rolincy biora z browarow mloto bo je dostaja za poldarmo albo darmo. Albo kupuja w slodowni, nieslodowana sortowana pszenice albo jeczmien. Slod jest drogi wiec sie go raczej z tego co wiem do karmienia nie uzywa, ale mysle ze kazdy kto ma jakies zwierzeta jako dodatek do paszy zapewne wezmie. Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora Oficjalnie to rolnicy nie biorą dla zwierząt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 5 minut temu, anteks napisał: Oficjalnie to rolnicy nie biorą dla zwierząt Oficjalnie nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibart Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 16 godzin temu, Hanys93 napisał: . Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora I to by potwierdzało brak zainteresowania ptaków zimią. Przyjdzie zatem zrobić whisky. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 Godzinę temu, sibart napisał: I to by potwierdzało brak zainteresowania ptaków zimią. Przyjdzie zatem zrobić whisky. Chodzi o słód czy młóto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sibart Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 Słód zdecydowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 21, 2022 Share Posted August 21, 2022 19 godzin temu, sibart napisał: Słód zdecydowanie. przestanie padac to sypnę ptaszyskom i zobaczę czy dziobią Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now