Jump to content

Wykorzystanie starego słodu


Merv

Recommended Posts

Witam

Przekopując się przez mroczne czeluści mej piwnicy, niespodziewanie odkryłem wór z jasnym, ześrutowanym słodem jęczmiennym. Niestety, nie jest opisany, więc nie umiem powiedzieć na na pewno co to za rodzaj. Musi tak leżeć już ok roku. Macie jakiś pomysł do czego można go wykorzystać? W sumie to ok. 5kg, więc jeśli ma jeszcze jakieś zastosowanie, to szkoda wyrzucać.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli nie spleśniał, nic się w nim nie zalęgło, nie śmierdzi ani nie ma "innych niepokojących objawów" to najlepiej zrobić z niego piwo :tort:

 

Piszesz, że to jasny słód jęczmienny - i z pilzneńskiego i z monachijskiego można warzyć piwa o jednosłodwym zasypie.

Link to comment
Share on other sites

Mój znajomy robił kiedyś piwo ze zleżałego po ześrutowaniu słodu - już brzeczka przednia była lekko kwaśna, a im dalej tym gorzej ( zacieranie samego takiego słodu, 68 stopni, godzina)

 

Ten słód u mnie nie zapleśniał, nie zakurzył się, na oko nic złego się z nim nie stało poza tym, że stracił zapach (no ale to już nie na oko)

 

Wiktor, pomysł zacny, warto rozważenia :tort:

Edited by Merv
Link to comment
Share on other sites

a jak nie wyjdzie to można przerobić takie piwo na whisky :beer:

W Wiśle piłem "whisky" z portera bałtyckiego, chyba od kogoś z krakowskich piwowarów, młode to było ale spoko :ble:, byłem mile zaskoczony, można robić jak się ma czym :tort:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Podłączam się pod wątek - ja na dniach zostałam obdarowana całym zestawem do Milda z HB. Na słodzie Pale Ale była data przydatności 05/2013, pozostałe (czerwony, prażony jęczmień, itp.) bez dat, ale też domyślam się, że po terminach. Wszystko oczywiście ześrutowane, opakowane szczelnie w zestawowe worki, na oko pleśni nie ma, nie otwierałam na razie sprawdzić zapachu. Drożdże podmienię na aktualne, ale czy z taką ilością starych słodów jest sens w ogóle cokolwiek zaczynać? :roll:

Link to comment
Share on other sites

W niedzielę będę warzył na dwuletnim, nieśrutowanym, bez oznak starzenia, nawet pachnie dość intensywnie. Nie dosypuję świeżego, bo nie mam.

Na wiosnę już warzyłem z niego, wydajność standardowa, jedyne co, to brzeczka była dość mętna. Próba jodowa negatywna. Teraz wydłużę czasy zacierania.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Witam i dopytam. Mam jakieś 20 kg słodu nieśrutowanego mocno starego. Co z tym można pożytecznego zrobić? Czy jakieś zwierzęta to mogą zjeść ?

Link to comment
Share on other sites

Będzie z 8 lat co najmniej. Pachnie i wygląda nieźle, ale piwo już na pewno nie. Można pewnie jeszcze zacieranie pod destylację. O te zwierzaki to pytałem bo moje zimowe doświadczenie mówi, że ptaki słodem nie były zainteresowane. A pomyślałem o kurach bo mam je niedaleko na ulicy.    

Link to comment
Share on other sites

Jeśli suchy i pachnie dobrze to bym małą "kontrolną wareczkę" uwarzył. Wywalić zawsze zdążysz. Pewnie słód będzie mieć gorsze parametry, ale piwo pewnie i tak lepsze od "koncerniaka".

Pozdrawiam, Paweł.

Link to comment
Share on other sites

Na starym slodzie bym nie warzyl, robilem test i nie wyszlo za dobre, cos mi smakowo nie pasowalo. Pozatym i tak bym sie zdziwil jakbys juz tam zyjatek w srodku nie mial (Sitophilus granarius).

Rolincy biora z browarow mloto bo je dostaja za poldarmo albo darmo. Albo kupuja w slodowni, nieslodowana sortowana pszenice albo jeczmien.

Slod jest drogi wiec sie go raczej z tego co wiem do karmienia nie uzywa, ale mysle ze kazdy kto ma jakies zwierzeta jako dodatek do paszy zapewne wezmie.

Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora :P

 

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, Hanys93 napisał:

Na starym slodzie bym nie warzyl, robilem test i nie wyszlo za dobre, cos mi smakowo nie pasowalo. Pozatym i tak bym sie zdziwil jakbys juz tam zyjatek w srodku nie mial (Sitophilus granarius).

Rolincy biora z browarow mloto bo je dostaja za poldarmo albo darmo. Albo kupuja w slodowni, nieslodowana sortowana pszenice albo jeczmien.

Slod jest drogi wiec sie go raczej z tego co wiem do karmienia nie uzywa, ale mysle ze kazdy kto ma jakies zwierzeta jako dodatek do paszy zapewne wezmie.

Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora :P

 

Oficjalnie to rolnicy nie biorą dla zwierząt

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Hanys93 napisał:

.

Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora :P

 

I to by potwierdzało brak zainteresowania ptaków zimią. Przyjdzie zatem zrobić whisky.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.