Merv Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witam Przekopując się przez mroczne czeluści mej piwnicy, niespodziewanie odkryłem wór z jasnym, ześrutowanym słodem jęczmiennym. Niestety, nie jest opisany, więc nie umiem powiedzieć na na pewno co to za rodzaj. Musi tak leżeć już ok roku. Macie jakiś pomysł do czego można go wykorzystać? W sumie to ok. 5kg, więc jeśli ma jeszcze jakieś zastosowanie, to szkoda wyrzucać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Jeżeli nie spleśniał, nic się w nim nie zalęgło, nie śmierdzi ani nie ma "innych niepokojących objawów" to najlepiej zrobić z niego piwo Piszesz, że to jasny słód jęczmienny - i z pilzneńskiego i z monachijskiego można warzyć piwa o jednosłodwym zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 a jak nie wyjdzie to można przerobić takie piwo na whisky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Mój znajomy robił kiedyś piwo ze zleżałego po ześrutowaniu słodu - już brzeczka przednia była lekko kwaśna, a im dalej tym gorzej ( zacieranie samego takiego słodu, 68 stopni, godzina) Ten słód u mnie nie zapleśniał, nie zakurzył się, na oko nic złego się z nim nie stało poza tym, że stracił zapach (no ale to już nie na oko) Wiktor, pomysł zacny, warto rozważenia Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Jestem ciekaw ile w takim trunku by pozostało aromatów chmielowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 a jak nie wyjdzie to można przerobić takie piwo na whisky W Wiśle piłem "whisky" z portera bałtyckiego, chyba od kogoś z krakowskich piwowarów, młode to było ale spoko , byłem mile zaskoczony, można robić jak się ma czym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Robiłem piwo ze starszego słodu ( 7 miesięcy po terminie) Do zacierania dodałem 2kg świeżego i wydłużyłem przerwy. Piwo wyszło dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Z resztą pomysł z whisky też jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Jeśli nie jest zapleśniały to mieszaj ze świeżym i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Podłączam się pod wątek - ja na dniach zostałam obdarowana całym zestawem do Milda z HB. Na słodzie Pale Ale była data przydatności 05/2013, pozostałe (czerwony, prażony jęczmień, itp.) bez dat, ale też domyślam się, że po terminach. Wszystko oczywiście ześrutowane, opakowane szczelnie w zestawowe worki, na oko pleśni nie ma, nie otwierałam na razie sprawdzić zapachu. Drożdże podmienię na aktualne, ale czy z taką ilością starych słodów jest sens w ogóle cokolwiek zaczynać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Jeżeli nie zapleśniał, to dosyp lub podmień część słodu Pale Ale na świeży i po sprawie. Bergie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 W niedzielę będę warzył na dwuletnim, nieśrutowanym, bez oznak starzenia, nawet pachnie dość intensywnie. Nie dosypuję świeżego, bo nie mam. Na wiosnę już warzyłem z niego, wydajność standardowa, jedyne co, to brzeczka była dość mętna. Próba jodowa negatywna. Teraz wydłużę czasy zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Witam i dopytam. Mam jakieś 20 kg słodu nieśrutowanego mocno starego. Co z tym można pożytecznego zrobić? Czy jakieś zwierzęta to mogą zjeść ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Co oznacza "mocno stary"? Jeśli był dobrze przechowywany, nie jest stęchły, spleśniały, to można warzyć, można karmić zwierzęta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Będzie z 8 lat co najmniej. Pachnie i wygląda nieźle, ale piwo już na pewno nie. Można pewnie jeszcze zacieranie pod destylację. O te zwierzaki to pytałem bo moje zimowe doświadczenie mówi, że ptaki słodem nie były zainteresowane. A pomyślałem o kurach bo mam je niedaleko na ulicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Ale był suchy ten słód czy uparzony jak ziemniaki dla świń? Bo z tego co kojarzę rolnicy biorą z browarów już młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Suchy był jak pieprz i nieśrutowany. A świnia to pewnie zje wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Jeśli suchy i pachnie dobrze to bym małą "kontrolną wareczkę" uwarzył. Wywalić zawsze zdążysz. Pewnie słód będzie mieć gorsze parametry, ale piwo pewnie i tak lepsze od "koncerniaka". Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Na starym slodzie bym nie warzyl, robilem test i nie wyszlo za dobre, cos mi smakowo nie pasowalo. Pozatym i tak bym sie zdziwil jakbys juz tam zyjatek w srodku nie mial (Sitophilus granarius). Rolincy biora z browarow mloto bo je dostaja za poldarmo albo darmo. Albo kupuja w slodowni, nieslodowana sortowana pszenice albo jeczmien. Slod jest drogi wiec sie go raczej z tego co wiem do karmienia nie uzywa, ale mysle ze kazdy kto ma jakies zwierzeta jako dodatek do paszy zapewne wezmie. Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 12 minut temu, Hanys93 napisał: Na starym slodzie bym nie warzyl, robilem test i nie wyszlo za dobre, cos mi smakowo nie pasowalo. Pozatym i tak bym sie zdziwil jakbys juz tam zyjatek w srodku nie mial (Sitophilus granarius). Rolincy biora z browarow mloto bo je dostaja za poldarmo albo darmo. Albo kupuja w slodowni, nieslodowana sortowana pszenice albo jeczmien. Slod jest drogi wiec sie go raczej z tego co wiem do karmienia nie uzywa, ale mysle ze kazdy kto ma jakies zwierzeta jako dodatek do paszy zapewne wezmie. Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora Oficjalnie to rolnicy nie biorą dla zwierząt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 5 minut temu, anteks napisał: Oficjalnie to rolnicy nie biorą dla zwierząt Oficjalnie nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 16 godzin temu, Hanys93 napisał: . Chociaz znajomy mowil ze jego kury wybredne i za slod sie nie biora I to by potwierdzało brak zainteresowania ptaków zimią. Przyjdzie zatem zrobić whisky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Godzinę temu, sibart napisał: I to by potwierdzało brak zainteresowania ptaków zimią. Przyjdzie zatem zrobić whisky. Chodzi o słód czy młóto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Słód zdecydowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 19 godzin temu, sibart napisał: Słód zdecydowanie. przestanie padac to sypnę ptaszyskom i zobaczę czy dziobią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się