WiHuRa Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 A jakież to efekty daje Marynka na zimno ? Czego mam się spodziewać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Poszukaj na browarbizie u Fido. On poleca, a ja mu wierzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Sybilla do zacieru lub przedniej brzeczki (dla eksperymentu, jeszcze tak nie chmieliłem a Sybilla pięknie pachnie) Sybilla ma piękny aromat i smak pozostawia również ciekawy. Robiłem na niej kilka warek. Lagery z początku roku wyszły bardzo ciekawe ale jako dość młode piwka, teraz po 6, 7 miesiącach (może to wina przechowywania piwa w temp ok 20 stC - niżej to niestety latem niemożliwe) aromat oklapł, uwydatniła się ponownie goryczka ale już jakoś tak inaczej niż przy 6 tygodniowym piwie. Z całego bukietu jaki był po kilku tygodniach to piwo straciło na dzień dzisiejszy dość sporo, zwłaszcza gdy pije się je baaardzo schłodzone. Ogólnie jednak polecam sybille, mi bardzo podpasowała i następne zamówienie obejmie również ten chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Mam w planach uwarzyć 25l PIPA. Recepta robocza: pale ale 5kg pszeniczny 0,5kg karmelowy 150 0,25kg Chmielenie. I tutaj jest problem. Mam do dyspozycji 25g granulatu Marynki, 25g granulatu Lubelskiego, 0,5kg szyszki Sybilli. Proszę o porady jak chmielić? Pierwszy mój pomysł to single hop Sybilla. Druga opcja to Gorycz z Marynki + Sybilla, potem na smak, aromat, chmielenie na zimno Sybilla. Z góry dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jaki zastosowałeś schemat chmielenia? Do mnie jadą właśnie Iunga, Marynka, Lubelski i Sybilla i też muszę coś wyczarować. Rozważam single-hop na Sybilli, mam jej do oporu z promocji w HB . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Czy ktoś próbował chmielić na aromat lub na zimno iungą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Czy ktoś próbował chmielić na aromat lub na zimno iungą? Pół roku minęło, odświeżam pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jacki. Piłem to piwo, bardzo fajne, chociaż ja bym to zrobił inaczej, mniej na smak - fwh, na 10', na 0' i na zimno. Potencjał jest, tylko trzeba znaleźć dobry schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Czy ktoś próbował chmielić na aromat lub na zimno iungą? Pół roku minęło, odświeżam pytanie. Receptura: http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__100#entry279031 i opinie, nieskromna moja i próbującego - kilka postów niżej http://www.piwo.org/...140#entry300676 Edytowane 21 Października 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 W przyszłym tygodniu planuje zrobić Polish Pale Ale z Oktawia w szyszce Troche danych: ok 22l, 12BLG, pilznenski 4kg, karmelowy 30EBC 2.5gkg, drozdze S-04. Zacieranie 20min. w 62oC, 50 min. w 72oC, a potem 10min w 78oC. I mam pytanie odnosnie chmielenie. Bo plan jest nastepujacy, a jeszcze nigdy nie chmielilem szyszka: 25g - Iunga - granulat - 60min 20g - Oktawia - szyszka - 30min 20g - Oktawia - szyszka 10min 20g - Oktawia - szyszka 5min 40g - Oktawia - szyszka 0min Na cichą: 100g - Oktawia szyszka ok 7dni IBU = 50 Zastanawiam sie czy piwo nie bedzie przechmielone. Chociaz chcialbym jak najlepiej wydobyc aromat z Oktawi. Czy macie jakies sugestie co do zmian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Skoro to szyszka, to może spróbować dodać trochę do zacieru? Są głosy, że daje to dobre efekty w mocniej nachmielonych piwach, a przy okazji ułatwi filtrację... 50 IBU przy 12BLG to moim zdaniem trochę za dużo, nie poznasz dobrze charakteru goryczki, ponieważ i tak wyda się zbyt ściągająca, dla tego ekstraktu celowałbym max w 30 IBU. Przy wyliczaniu wartości IBU założyłeś nieco większą ilość chmielu w stosunku do obliczeń dla granulat (ok. 15%)? Pierwszą dawkę chmielu wrzuciłbym na FWH, od razu do brzeczki przedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 IBU liczylem w: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ i tam uwzglednialem granulat oraz szyszke. Ok, moge zmienic IBU do 30 i moze zrobie wtedy single hop'a z Oktawi. A tak swoja droga jaka ilość chmelu do FWH jest zalecana. 20g Oktawi wystarczy czy moze aby dalo to efekt to trzeba z 50g szyszki dorzucic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Prawda, przy 12BLG to się trzymaj bliżej 30IBU, będzie optymalnie. Do FWH dajesz tyle, ile byś dał na początku gotowania. No chyba, że pytasz o chmielenie zacieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ok, wyglada na to ze potrzebuje wyjasnien odnosnie FWH. Ja rozumiem to tak ze nalezy dodacchmiel podczas filtracji i ten chmiel bedzie juz traktowany jako chmiel goryczkowy. Czyli oddaje sie go do odebranej brzeczki. Tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Też właśnie mi się wydaje, że pytanie bardziej odnosiło się do chmielenia zacieru. Na taki zasyp można dać te 50g do zacieru, mniej raczej nie ma sensu. To też kwestia troszkę jaką zwracasz uwagę na koszty. A do FWH, tak jak pisał santa tyle co na 60' i uwzględniasz w obliczeniach IBU, że wzrośnie o ok. 10% całościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ok, wyglada na to ze potrzebuje wyjasnien odnosnie FWH. Ja rozumiem to tak ze nalezy dodacchmiel podczas filtracji i ten chmiel bedzie juz traktowany jako chmiel goryczkowy. Czyli oddaje sie go do odebranej brzeczki. Tak? Tak - a chmielenie zacieru, to wrzucanie chmielu razem ze słodami, co wpłynie pozytywnie na pH zacieru i dodatkowo ułatwi filtrację (plus jest duża szansa, że wpłynie pozytywnie na ostateczny aromat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Zagajenie masz tutaj, na forum na pewno znajdziesz więcej. Ja dodatek FWH traktuję jak zwykły wczesny dodatek na goryczkę. BS2 pokazuje co prawda różnicę w IBU, ale jest ona w mojej ocenie marginalna. Chmielenie zacieru to inna sprawa. Ja dawałem do swojej PIPA 50 gr., ale z powodu braku porównania, ciężko mi ocenić jaki to dało efekt. Sybilli mi nie było szkoda, ale drogiego chmielu z USA/NZ/AUS chyba by było jednak . Edytowane 7 Listopada 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Ostatnio pytałem i dostałem odpowiedź że ibu w FWH rośnie o 10%. Ogólnie polecam ten temat przeczytać: http://www.piwo.org/topic/4300-tlumaczenie-artykulu-z-byo-na-temat-chmielenia/ Edytowane 7 Listopada 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Te 10% jest możliwe, tylko trzeba pamiętać, że mowa jest o konkretnej dawce, a nie całym IBU dla warki (żeby sobie ktoś przypadkiem nie policzył za dużo). W przypadku mojej następnej warki, różnica dla 5 gr. Iungi danej na 90 min. przedstawia się następująco: 11,2->12,3 IBU. Edytowane 7 Listopada 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Planuje zakupic 200g chemielu wiec dodanie go do zasypu pewnie odpada. Jesli chodzi o FWH to dodam 20g i wyjdzie mi z 32-33IBU Chcmielenie bedzie wygladalo mniej wiecej tak + 100g na cicha. Boil Size: 27 (Liters) Batch Size: 23 (Liters) Grams - Alpha Acids* - Boil Time - Type - IBUs 20 - 7 - 60 - Whole/Plug - 14.21 20 - 7 - 30 - Whole/Plug - 8.61 20 - 7 - 10 - Whole/Plug - 5.15 40 - 7- 0 - Whole/Plug - 2.83 Total IBU: 30.81 Edytowane 7 Listopada 2014 przez Jacu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ok, wyglada na to ze potrzebuje wyjasnien odnosnie FWH. Ja rozumiem to tak ze nalezy dodacchmiel podczas filtracji i ten chmiel bedzie juz traktowany jako chmiel goryczkowy. Czyli oddaje sie go do odebranej brzeczki. Tak? Tak - a chmielenie zacieru, to wrzucanie chmielu razem ze słodami, co wpłynie pozytywnie na pH zacieru i dodatkowo ułatwi filtrację (plus jest duża szansa, że wpłynie pozytywnie na ostateczny aromat). Z moich obserwacji chmielenie zacieru wpływa raczej na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ok, wyglada na to ze potrzebuje wyjasnien odnosnie FWH. Ja rozumiem to tak ze nalezy dodacchmiel podczas filtracji i ten chmiel bedzie juz traktowany jako chmiel goryczkowy. Czyli oddaje sie go do odebranej brzeczki. Tak? Tak - a chmielenie zacieru, to wrzucanie chmielu razem ze słodami, co wpłynie pozytywnie na pH zacieru i dodatkowo ułatwi filtrację (plus jest duża szansa, że wpłynie pozytywnie na ostateczny aromat). Z moich obserwacji chmielenie zacieru wpływa raczej na smak piwa. Ok - przyznaję tu rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Planuję jutro popołudniu odpalić Polish IPA z wykorzystaniem techniki chmielenia zacieru. Poczyniłem następującą recepturę: Polish IPA (16,0 Blg) Blg: 16 IBU: 50 Drożdże: starter z Gozdawa USWC Składniki - Pale Ale 3,8 kg - Pszeniczny 0,5 kg - Monachijski I 0,5 kg - Karmelowy 30 0,3kg - Sybilla 5,5% 150g - Iunga 11% 25g - Marynka 9,5% 10g Chmielenie: - Sybilla 75g - do zacieru - Iunga 25g - 75' - Marynka 10g - 75' - Sybilla 25g - 10' - Sybilla 25g - 0' lub na chłodzenie < 80C - Sybilla 25g - na zimno, 3dni Czy coś ewentualnie zmienić w tym schemacie chmielenia, aby osiągnąć lepszy efekt? Chciałbym zostawić chmieleniu zacieru, gdyż jeszcze nie próbowałem tej techniki. Uprzedzając pytania, Marynkę wrzucam po to, żeby się jej pozbyć - ostało mi się 10g i nie mam co z nią zrobić. Trochę mało zostało tej Sybilli na zimno - zastanawiam się, czy nie dokupić np. jeszcze z 50g na aromat, natomiast podczas gotowania chmielić Sybillą na 15' i na 5' (zamiast 10' i 0')? Edytowane 7 Listopada 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Marynkę bym dał na 30 minut, ma fajny ziołowy smak. Goryczkę zostaw Iundze, zrobi robotę . Sybillę dałbym pod koniec gotowania, potem do wira, potem do wira poniżej 80 °C, a potem na zimno. Na zimno zdecydowanie więcej. Do swojej PIPA dałem 50 gr., dziś bym dał 100 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 - Marynka 10g - 75' - Sybilla 25g - 10' To bym zmienił. Dałbym Marynki 30g- 10', a Sybilli wcale. Marynka na smak-aromat jest naprawdę świetna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się