Jejski Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Temperatura w mojej piwniczce osiągnęła nareszcie 12°C i można się przymierzać do lagerów > Słody w drodze, czyli jutro dostawa , w planach 17 dni wolnego czyli browar "Kar-Kamis" wzniesie się na szczyt wybicia Uwędziłem resztkę słodu i zamierzam dodać szczyptę do szkockiego mocnego. W najbliższym czasie będę warzył bardzo stylowo i jest to dla mnie prawie nowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Ja już pisałem zaczynam warzyć. Na początek poszło: Monachijskie Jasne #38 ---------------------- Brewer: Jejski/ Kar-Kamis Style: Munich Helles Batch: 27.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.049 OG Recipe Bitterness: 17 IBU Recipe Color: 3° SRM Estimated FG: 1.012 Alcohol by Volume: 4.7% Alcohol by Weight: 3.7% Ingredients ----------- CaraPils 0.25 kg, Grain, Mashed German Munich 0.30 kg, Grain, Mashed German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed German vienna 0.20 kg, Grain, Mashed Hallertau Hersbruecker 10.00 g, Pellet, 10 minutes Lubelski szyszka 30.00 g, Pellet, 60 minutes Marynka 10.00 g, Pellet, 60 minutes 34/70 0.50 unit, Yeast, starter Notes Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 20.12.09 - w temp. 10,5°C Zacieranie dekokcyjne jednowarowe. 50 st. 10' 63 st. 15' dekokt 1/3 zacieru: 72 st.15' , gotowanie 20' po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30' w 72 st. C 76st. 50' wysładzanie (musiałem wyjść) Gotowanie 75' 60' lubelski i marynka 10' Hallertau Hersbruecker Wyszło tak jak miało wyjść 27L 1,049 OG czyli jakieś 12,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Fermentacja warki #38 ruszyła po prawie czterech dobach :o Połowa starej paczki dolniaków w szybkim starterze to za mało jak na 10°C . Zobaczymy co z tego wyjdzie? Właśnie warzę następną warkę i już zmykam wysładzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Sweet Stout #39 --------------- Brewer: Jejski/ Kar-Kamis Style: Sweet Stout Batch: 25.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.059 OG Recipe Bitterness: 28 IBU Recipe Color: 37° SRM Estimated FG: 1.015 Alcohol by Volume: 5.7% Alcohol by Weight: 4.4% ----------- Barwiący BA 0.30 kg, Grain, Mashed German monachijski 1.50 kg, Grain, Mashed German viedeński 1.00 kg, Grain, Mashed Jęczmień palony Żywiec 0.30 kg, Grain, Mashed Karmel Strzegom ciemny 0.40 kg, Grain, Mashed Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Mashed Laktoza 0.60 kg, Grain, Other PaleAle 1.25 kg, Grain, Mashed Płatki jęczmienne 0.50 kg, Adjunct, Other Lubelski szyszka własna 30.00 g, Pellet, 15 minutes Marynka szyszka własna 30.00 g, Pellet, 60 minutes Danstar Windsor 0.50 unit, Other, starter ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 27.12.09 - w temp. ok 19°C Fermentacja cicha: - Batch Notes: Zacieranie kolejny raz w izolowanym fermentorze. Wlałem 15L wody 78°C i wsypałem słody jasne i karmelowy jasny. Temp ustaliła się na 65°C , dolałem 3L wrzątku i temp. 68°C . Po 45min. dodałem Jęczmień palony i ciemny karmel. Barwiący w 60 min. Dolałem 6L wrzątku I mash out . Przed gotowaniem 29L 11,5°Blg , po gotowaniu 25L 12,5°Blg, a po dodaniu laktozy 15,3°Blg Gotowanie: 65' 60' - Marynka szyszka 15' - lubelski szyszka 5' laktoza po wyjęciu worków z chmielem Wyszło 25L chmielonego "płynnego asfaltu" troszkę za mocne, ale nie będę rozcieńczał. I jeszcze pytanie jak monachijski i wiedeński w takiej ilości wpłynie na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Piękna beżowa piana na jakieś 5cm po 8godz. od zadania drożdży, to cieszy Po ostatnim starcie warki #38 (CZTERY DOBY!) to czysta bezstresowa przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 IRA #40 Style: Irish Red Ale Batch: 24.50 LAll Grain --------------- Recipe Gravity: 1.056 OG Recipe Bitterness: 24 IBU Recipe Color: 15° SRM Estimated FG: 1.014 Alcohol by Volume: 5.4% Alcohol by Weight: 4.3% ----------- Carared 0.25 kg, Grain, Mashed Caraaroma 0.25 kg, Grain, Mashed German monachijski 1.00 kg, Grain, Mashed German pilzeński 1.00 kg, Grain, Mashed PaleAle 2.50 kg, Grain, Mashed Roasted barley 0.05 kg, Grain, Mashed Lubelski szyszka 30.75 g, Pellet, 10 minutes Marynka 25.00 g, Pellet, 60 minutes Danstar Windsor 1.00 unit, Other, piana z poprzedniej warki ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa 28.12.09 Fermentacja cicha Batch Notes: Idąc za ciosem wczoraj powstała kolejna warka IRA #40 . Jest to bardziej coś na podobieństwo IRA niż stylowe piwo. Warzę z myślą o dość szybkim spożyciu niestety. W piwnicy puściutko aż strach. Zacieranie chyba już tradycyjnie w izolowanym fermentorze z kranikiem "na Bryta" jak mówi Makaron . Godzina 68' , następnie dolanie wrzątku i dodanie jęczmienia palonego temp. 75' i wysładzanie. Przy wysładzaniu popełniłem błąd i nalałem za dużo wody, przez co postanowiłem gotować 90min. żeby bardziej odparować przez co zwiększyć gęstość. Gotowanie 90' 60' marynka 10' lubelski Przed gotowaniem 10 blg , po 30' 11 blg na koniec wyszło 24,5L 13 blg . Mam jeszcze mały eksperyment przed sobą, czyli pierwszy raz będę zadawał drożdże w postaci piany z poprzedniej warki. Ciekawe jak szybko ruszą? _____ No to już odpowiadam. Jako że pisałem to wczoraj to nie wiedziałem że piana która przed zacieraniem była jeszcze we fermentorze, to po zacieraniu zostały ledwie małe plamy, które zebrałem sterylną łyżką i i dodałem do nowej warki. Dzisiaj czyli po 24h mały kożuszek na 1cm. Wniosek jest taki że przy górniaku zadanie pełną pianą powinno być nawet mocniejsze niż dodanie solidnego startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Od niedzieli przez dwa dni myłem butelki, uzbierało się tego 120szt. Wczoraj przelałem IRA #40 na cichą, zeszło do 4°Blg. Dzisiaj przelałem na cichą Sweet Stout #39 odfermentował do 8°Blg czyli relatywnie po odliczeniu laktozy do jakiegoś 5-4,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Ten sweet stout trochę wysoko. Mnie po burzliwej odfermentował do 6°Blg. Sprawdź do kładnie po cichej bo będzie przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Te drożdże to takie lekkie lenie. Na cichej widać że dalej powolutku pracują. Dam im więcej czasu. Piwo było zacierane w dość wysokiej temp. i może to jest powód dość niskiego odfermentowania. Jutro kolejna warka, taki jakiś niby belg. Przeszedłem od jakiś kilkunastu warek na metodę w której dzielę pracę przy warce na dwa dni. Jednego dnia po południu, bądź wieczorem śrutuję słody i rozstawiam cały potrzebny sprzęt, a drugiego z rana zaczynam warzyć. Jakoś jest więcej zabawy i mniej monotonii w takim sposobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Cześć Ja też śrutuje dzień wcześniej czasem ten dzień się przeciąga o tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Jeśli nawilżasz słód przed śrutowaniem to po tygodniu może się zatęchnąć lub zapleśnieć. Nie miałeś z tym problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Cześć Jeśli nawilżasz słód przed śrutowaniem to po tygodniu może się zatęchnąć lub zapleśnieć. Nie miałeś z tym problemu? a ja nigdzie nie pisałem że zwilżam słód przed śrutowaniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Troszkę pracowita niedziela. Przelałem na cichą warkę #38, zeszła do 2,5°Blg i trafiła do temp 4°C . Powstała też warka: Belgian Pale Ale #41 -------------------- Brewer: Style: Belgian Pale Ale Batch: 24.00 LAll Grain --------------- Recipe Gravity: 1.055 OG Recipe Bitterness: 25 IBU Recipe Color: 12° SRM Estimated FG: 1.014 Alcohol by Volume: 5.3% Alcohol by Weight: 4.2% ----------- Carared 0.25 kg, Grain, Mashed Caraaroma 0.15 kg, Grain, Mashed German monachijski 1.50 kg, Grain, Mashed German pilzeński 2.00 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 0.39 kg, Grain, Mashed German wiedeński 0.50 kg, Grain, Mashed Melanoidynowy 0.20 kg, Grain, Mashed Hallertau Spalt Select 5.00 g, Pellet, 5 minutes Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 60 minutes Lubelski szyszka 20.00 g, Pellet, 15 minutes WLP 550 Belgian Ale 1.00 unit, Other, Gęstwa ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa 10.01.2010 Zacieranie: 30' 64 30' 72 15' 76 wysładzanie Wyszło 24L OG 1,055 czyli około 14Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) Zabutelkowałem dzisiaj IRA #40. Spadło do nieco ponad 4°Blg. Dodałem 180g glukozy i kapslowałem moją nową (starą) kapslownicą 49 butelek 0,5L . Kapslowanie stało się czystą przyjemnością i pomyśleć że młotkowa była horrorem moich pierwszych dwóch warek . Greta idzie na emeryturę i długo nie wyjdzie z cienia. Jeszcze dwie fotki z akcji. Edytowane 17 Stycznia 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 ... i pomyśleć że młotkowa była horrorem moich pierwszych dwóch warek No, ale widzisz... horror, nie horror, ale gdyby nie ta młotkowa to nie miałbyś z czego zrobić tej super kapslownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Munich Dunkel 42 Recipe Munich Dunkel 42 Style Munich Dunkel 28.00 L All Grain Recipe Characteristics Recipe Gravity 1.057 OG Estimated FG 1.014 FG Recipe Bitterness 21 IBU Alcohol by Volume 5.5% Recipe Color 17° SRM Alcohol by Weight 4.3% Ingredients Quantity Grain Type Use 0.15 kg CaraMunich Grain Mashed 0.25 kg Caraaroma Grain Mashed 0.15 kg Carared Grain Mashed 3.00 kg German monachijski Grain Mashed 2.00 kg German pilzeński Grain Mashed 0.25 kg Karmel Strzegom jasny Grain Other 0.30 kg Melanoidynowy Grain Mashed Quantity Hop Type Time 10.00 g Hersbrucker Pellet 5 minutes 30.00 g Lubelski gr. typ 45 Pellet 60 minutes 25.00 g Lubelski szyszka Pellet 15 minutes Quantity Misc Notes 1.00 unit Munich Lager yeast Yeast Gęstwa Recipe Notes Fermentacja burzliwa - 23.01.10 Batch Notes Zacieranie dekokcyjne (po raz pierwszy) dwuwarowe. Słody wsypane do wody 70' Podgrzanie i temp. 64' 15min odebranie 1/3 gęstego dekoktu 72' 15min , 15min. gotowania Zwrócenie dekoktu 72' 15min i odebranie 1/3 i gotowanie 15min Zwrócenie dekoktu 78' przelanie do kadzi filtracyjnej. Troszkę zabawy z tym było, ale jak się bawić to się bawić Wyszło 27L niecałe 15blg, prawie bock, muszę dodać jakieś 1,7 litra wody. Dekokcja znacznie podwyższa efektywność. Jutro zadaję drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Fajnie będzie porównać zarówno Munich Dunkel jak i inne piwa na żywo w Brennej, już się nie mogę doczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Fajnie będzie porównać zarówno Munich Dunkel jak i inne piwa na żywo w Brennej, już się nie mogę doczekać Na pewno będzie fajnie, tylko że nie wiem czy osobiście będzie mi dane A teraz z innej beczki. Przelałem na cichą belga #41 zszedł do nieco ponad 3°Blg . Dopiero o 22.00 zadałem starter do monachijskiego #42, jakoś ciężko startował. Brzeczka po dolaniu 1,7L wody ma 14°Blg i powiedzmy że się mieści w stylu. Wyszło 28L i obawiam się że wypchnie pokrywkę, choć temp. w piwnicy spadła przy ostatnich mrozach do 8°C i mam nadzieję że to przyhamuje nadmierną pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Wyszło 28L i obawiam się że wypchnie pokrywkę, choć temp. w piwnicy spadła przy ostatnich mrozach do 8°C i mam nadzieję że to przyhamuje nadmierną pianę. Spoko. U mnie przy takich temperaturach piana zwykle ma 1-2cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Warka Sweet Stout #39 na cichej pozostało przy 8°Blg czyli bez laktozy niecałe 5. Troszkę dużo ale piwo jest ciekawie słodkawe z minimalnie paloną nutą na końcu gardła. Wylądowało ze 140g cukru w 19 butelkach 0,33l i w 36 0,5l. To wszystko działo się wczoraj, a dzisiaj Belgian Pale Ale #41 powędrował do 47 butelek 0,5l z 150g. cukru przy odfermentowaniu do 3°Blg . Pojawiła się nowa funkcjonalnośc w moim browarze, czyli środek do sterylizacji CLO2. Pełny luksus, zero płukania po sterylizacji i mnóstwo zaoszczędzonego czasu i wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 . Pojawiła się nowa funkcjonalnośc w moim browarze, czyli środek do sterylizacji CLO2. Pełny luksus, zero płukania po sterylizacji i mnóstwo zaoszczędzonego czasu i wody. Witamy w klubie dwutlenku chloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Pozdrawiam userów CLO2 Słody ześrutowane, czyli plan na jutro zaraz po pracy to: Czeski pils #43 (może film ) Style: Bohemian Pilsener Batch: 26.00 LAll Grain Recipe Gravity: 1.051 OG Recipe Bitterness: 33 IBU Recipe Color: 4° SRM Estimated FG: 1.013 Alcohol by Volume: 4.9% Alcohol by Weight: 3.8% CaraPils 0.20 kg, Grain, Mashed German pilzeński 4.50 kg, Grain, Mashed Melanoidynowy 0.20 kg, Grain, Other Lubelski gr. typ 45 50.00 g, Pellet, 60 minutes Lubelski szyszka 30.00 g, Pellet, 0 minutes Lubelski szyszka 20.00 g, Pellet, 10 minutes Pilsner Urquell 1.00 unit, Yeast, Gęstwa Zacieranie 30' 63°C 30' 72°C 10' 76°C Edytowane 2 Lutego 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Mam na koncie "czeski film" Zacierany był jednak trochę bardziej na słodko (ale też niestety infuzyjnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Chyba masz rację, żeby zatrzeć bardziej na słodko. Zrobię tak z 15/45min. , albo 20/40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Chodziło mi bardziej o podniesienie temperatury przerwy scukrzającej (2..3°C ?) niż żonglowanie długością przerw. Takie tam subiektywne odczucia (żeby nie powiedzieć intuicja), że w ten sposób możliwa jest lepsza kontrola zacierania pod tym względem. P.S. Prostując poprzedniego posta - czeskich pilsów popełniłem kilka, jeden z nich (swoją drogą kupaż) był nazwany j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się