Malinowy Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Większość niesłodowanych jest standardowo w BSie. Tylko są 'in inglisz' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Nie widziałem Raw wheat. Jakoś inaczej oznaczają nieslodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Flaked. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) Flaked to płatki. W Beersmith za raw wheat odpowiada Wheat, Torrified. Opis z programu: Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernelsUsed primarily in place of raw wheat when making Belgian White and WitFaster conversion and higher yield than raw wheatProtein rest recommended when mashing Edytowane 28 Października 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 To nie jest to samo, torrified to takie chrupki, może trochę jak dmuchany ryż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Wg mnie jest to White Wheat lub Raw Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Ja u siebie nie mam opcji Raw, a czy mam white to sprawdzę jak wrócę do domu. Swoją droga dość ciekawie wychodzi ta dyskusja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciothebest Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Witam , ma ktoś z Was na sprzedaż konto na beersmith-ie albo wie gdzie jest ono najtańsze w zakupie ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Flaked to płatki, a płatki to niesłodowana pszenica, więc co za różnica. Jak masz mieć niesłodowaną pszenicę to wejdź sobie w ingredients -> grain, skopiuj Flaked Wheat i zmień nazwę na Niesłodowana Pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ART200 Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Mam problem z programem. Sformatowałem dysk i niestety nie chce zainstalować się spolszczenie. Czy jest jakiś problem z tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Cześć wszystkim ! Mam pytania odnośnie programu BeerSmith 2 i tego co dokładnie wyświetla on w zakładkach „Szczegóły zacierania”, "Fermentacja". Z góry chce przeprosić za tak banalne pytania, ale się już pogubiłem, a chciałbym móc w pełni wykorzystywać możliwości tego programu. Załączyłem 3 pliki jpg do wglądu i jako punkty odniesienia do poniższego tekstu. Pytanie nr 1 „Szczegóły zacierania” Warzyłem wczoraj wheat ipa. Recepturę zrobiłem sam, warka testowa. Zasyp 4,1kg. Ku mojemu zdziwieniu, po wysładzaniu (wysładzane do 3Blg, młóto mieszane po każdej filtracji i pozostawiane do ponownego ułożenia) weszło i do gara na oko 27-28 litrów brzeczki. Naprawdę się zdziwiłem. Sprawdziłem jednak zakładkę „Szczegóły zacierania” i w jednaj z rubryk stoi jak byk „Potrzebna objętość zacierania – 26,90 l”. I teraz moje pytanie, jako osoby nie do końca ogarniającej jeszcze wszystkich tych zakładek. Czy ta rubryka zaznaczona „jedynką” na poniższym zdjęciu odnosi się właśnie do objętości brzeczki w garze po wysładzaniu gotowej do gotowania ? Czy też jednak jest to pozycja nr 2 na zdjęciu, czyli „objętośc początkowa gotowania” ? Pytanie nr 2 „Pomiar OG” Pomiar objętości początkowej, już po gotowaniu. W programie mam szacunkowe OG na poziomie 13,7 Plato. Brzeczka schłodzona do 18 st C, pomiar wykazał mi ciut ponad 11 Blg. Sprawdzam swój pomiar w programie i „mierzone OG” wyszło mi 11,39 Plato. Czy właśnie ta rubryka, zaznaczona na zdjęciu, jest dla mnie wyznacznikiem „wstrzelenia się” w odpowiednie OG ? Pytanie nr 3 „Fermentacja” Pozycja 1 – którą się znów kierować. Bo z tego co mam w garze, wychodzi mi że „Objętość początkowa gotowania” Pozycja 2 – Rzeczywiście do fermentora weszło mi 20 litrów, czyli zbliżone do tego co zaznaczyłem na czerwono w rubryce. Czy tak mniej więcej to powinno wyglądać ? „Mierzone OG” też mi się z dużą dokładnością zgadza. Pozycje 3 i 4 – rozumiem, że po 2 tyg. fermentacji burzliwej mogę piwo zlać jak spadnie do 4,5 Plato ? A może wyczekać do 3 Plato ? Następnie po cichej, 3 plato i piwo do rozlewu. Tak to rozumiem, z resztą podobnie postępuję. Napiszcie mi proszę czy wszystko o czym wspomniałem i zaznaczyłem zgadza się (lub nie) z tokiem mojego myślenia. Za każde wyjaśnienie tych rubryk i zakładek będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) I teraz moje pytanie, jako osoby nie do końca ogarniającej jeszcze wszystkich tych zakładek. Czy ta rubryka zaznaczona „jedynką” na poniższym zdjęciu odnosi się właśnie do objętości brzeczki w garze po wysładzaniu gotowej do gotowania ? Czy też jednak jest to pozycja nr 2 na zdjęciu, czyli „objętośc początkowa gotowania” ? Oznaczenia na screenie oznaczają: 1 - wymagana objętość kadzi zaciernej, żeby Ci się planowana woda i słodu zmieściła (w trakcie zacierania) 2 - objętość przed gotowaniem, czyli ile płynu powinieneś mieć po wysładzaniu. Pytanie nr 2 „Pomiar OG” Pomiar objętości początkowej, już po gotowaniu. W programie mam szacunkowe OG na poziomie 13,7 Plato. Brzeczka schłodzona do 18 st C, pomiar wykazał mi ciut ponad 11 Blg. Sprawdzam swój pomiar w programie i „mierzone OG” wyszło mi 11,39 Plato. Czy właśnie ta rubryka, zaznaczona na zdjęciu, jest dla mnie wyznacznikiem „wstrzelenia się” w odpowiednie OG ? Tak. Poniżej masz "efektywność mierzona" - następnym razem załóż sobie taką wydajność i po paru warkach i lekkich modyfikacjach się wstrzelisz. Żeby "efektywność mierzona" miałą sens oprócz "mierzone OG" musisz uzupełnić "mierzona wielkość partii" Pozycja 1 – którą się znów kierować. Bo z tego co mam w garze, wychodzi mi że „Objętość początkowa gotowania” "Objętość początkowa gotowania" to obliczone. Faktyczną możes wpisać w "Pomiar objęt. początk", żeby BS przeliczył Ci wydajność faktyczną. Pozycja 2 – Rzeczywiście do fermentora weszło mi 20 litrów, czyli zbliżone do tego co zaznaczyłem na czerwono w rubryce. Czy tak mniej więcej to powinno wyglądać ? „Mierzone OG” też mi się z dużą dokładnością zgadza. Tu jest analogicznie - wielkośc partii i mierzona wielkość partii dotyczy tego samego, tylko jedno teoretycznie wyliczone, drugie możesz wpisać sam (żbey liczyć sobie faktyczną wydajność). 18,93 wpisane tam domyślnie wynika (najprawdopodobniej) ze standardowej amerykańskiej warki - 5 gal. Ale zaznaczone pole jest do uzupełnienia przez Ciebie Na ostatnie pytanie/a nie odpowiem, bo mi się ideologia dwóch fermentacji nie podoba PS. Przy takim "spolszczeniu" nie dziwię się, że są wątpliwości. Choćby zamienne używanie OG i gęstość... Edytowane 15 Listopada 2015 przez tibek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Na ostatnie pytanie/a nie odpowiem, bo mi się ideologia dwóch fermentacji nie podoba Tibek, dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje. Wygląda na to, że warka wyszła w wielu przypadkach tak jak BS wyliczył, a o kilku rubrykach zupełnie nie miałem pojęcia Wiele jeszcze nauki przede mną z BS Czy znasz może jakieś polskie opracowania co do tego programu ? Cześć ! Mam do was pytanie odnośnie dodawania nowych styli piwa do BS. Chodzi mi przede wszystkim o styl APA, z klasycznym amerykańskim pale ale nie spotkałem się w programie, a zależy mi na tym aby go mieć. Jak dodać taki styl, skąd go pobrać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Mam do was pytanie odnośnie dodawania nowych styli piwa do BS. Chodzi mi przede wszystkim o styl APA, z klasycznym amerykańskim pale ale nie spotkałem się w programie, a zależy mi na tym aby go mieć. Jak dodać taki styl, skąd go pobrać ? http://beersmith.com/blog/2015/05/15/new-bjcp-2015-style-guide-add-on-released-for-beersmith/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 CML, dzięki ! Nie wiedziałem jak to zrobić, już wszystko mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Mam jeszcze jedno pytanie i już kończę z tymi pisankami Wstawiłem obrazek, na którym mam szczegóły zacierania. Program podpowiada mi, że na zasyp łączny 5,2kg słodów powinienem dodać niecałe 14 litrów wody (nr.1), oraz powinienem wysładzać (do uzyskania takiej objętości czy taką ilością wody ?) 26,5 litrami wody (nr.2). Nie do końca kumam, bo przy moim założeniu proporcji 3,5l/1kg wychodzi mi 18 litrów. Czym się kierować, wskazaniem programu czy własnymi wyliczeniami. Wielkość partii jaka mnie interesuje to 22 litry. Dzięki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Znajdź sobie na yt na kanale browar gdynia serie filmów z wrażeniem barley wine. Masz tam pokazane układanie receptury w BS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimm Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Mam jeszcze jedno pytanie i już kończę z tymi pisankami Wstawiłem obrazek, na którym mam szczegóły zacierania. Program podpowiada mi, że na zasyp łączny 5,2kg słodów powinienem dodać niecałe 14 litrów wody (nr.1), oraz powinienem wysładzać (do uzyskania takiej objętości czy taką ilością wody ?) 26,5 litrami wody (nr.2). Nie do końca kumam, bo przy moim założeniu proporcji 3,5l/1kg wychodzi mi 18 litrów. Czym się kierować, wskazaniem programu czy własnymi wyliczeniami. Wielkość partii jaka mnie interesuje to 22 litry. Dzięki za pomoc ! Przy edycji etapów zacierania masz możliwość ustalenia stosunku woda/słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Mam jeszcze jedno pytanie i już kończę z tymi pisankami Wstawiłem obrazek, na którym mam szczegóły zacierania. Program podpowiada mi, że na zasyp łączny 5,2kg słodów powinienem dodać niecałe 14 litrów wody (nr.1), oraz powinienem wysładzać (do uzyskania takiej objętości czy taką ilością wody ?) 26,5 litrami wody (nr.2). Nie do końca kumam, bo przy moim założeniu proporcji 3,5l/1kg wychodzi mi 18 litrów. Czym się kierować, wskazaniem programu czy własnymi wyliczeniami. Wielkość partii jaka mnie interesuje to 22 litry. Dzięki za pomoc ! 14 litrów wody dodać - stąd potrzebną objętość na zacieranie program obliczył Ci na 17L (potrzebna objęt zacierania) - 14 L wody + ~5kg słodu Z tych 14 litrów 5.2 Ci wsiąknie w słód (Absorpcja Słodu), więc uzyskasz ok 9 litrów brzeczki przedniej. Do tego wysłodzisz 26.6 litrami wody i suma sumarum masz ok 35 litrów brzeczki przed gotowaniem (objęt począt gotow). Czy to właściwa wartość - zależy jakie wartości ustawiłeś w sprzęcie (odparowanie, kurczenie przy chłodzeniu, strata na osadach itp) i w recepturze (im dłużej gotujesz tym więcej odparuje, więc więcej potrzebujesz mieć na starcie). Ilośc litrów do zacierania definiujesz w szczegółach kroków zacierania (i to odpowiednio zmodyfikuje Ci ilość wody do wysładzania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Przy edycji etapów zacierania masz możliwość ustalenia stosunku woda/słód. Jimm, dzięki za info 14 litrów wody dodać - stąd potrzebną objętość na zacieranie program obliczył Ci na 17L (potrzebna objęt zacierania) - 14 L wody + ~5kg słodu Z tych 14 litrów 5.2 Ci wsiąknie w słód (Absorpcja Słodu), więc uzyskasz ok 9 litrów brzeczki przedniej. Do tego wysłodzisz 26.6 litrami wody i suma sumarum masz ok 35 litrów brzeczki przed gotowaniem(objęt począt gotow). Czy to właściwa wartość - zależy jakie wartości ustawiłeś w sprzęcie (odparowanie, kurczenie przy chłodzeniu, strata na osadach itp) i w recepturze (im dłużej gotujesz tym więcej odparuje, więc więcej potrzebujesz mieć na starcie). Ilośc litrów do zacierania definiujesz w szczegółach kroków zacierania (i to odpowiednio zmodyfikuje Ci ilość wody do wysładzania) Tibek, dzięki za szczegółowe info. Już pozmieniałem Znajdź sobie na yt na kanale browar gdynia serie filmów z wrażeniem barley wine. Masz tam pokazane układanie receptury w BS. Szczegółowo sobie to obejrzę, dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axios Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Witam, Jak wiadomo program można zainstalować na dwóch komputerach i teraz pytanie do osób które z tego korzystają. Jak wygląda w praktyce wymiana danych/informacji między tymi komputerami. Tak żeby wszytsko było aktualne na tych dwóch stanowiskach. adamski_68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Witam, Jak wiadomo program można zainstalować na dwóch komputerach i teraz pytanie do osób które z tego korzystają. Jak wygląda w praktyce wymiana danych/informacji między tymi komputerami. Tak żeby wszytsko było aktualne na tych dwóch stanowiskach. Jest taki folder o nazwie BeerSmith2 znajdujący się w: C:\Użytkownicy\_nazwa użytkownika_\Moje Dokumenty\BeerSmith2 gdzie _nazwa użytkownika_ to twój profilowy katalog w Windowsie. W nim przechowywany jest cały profil programu. Jak chcesz przenieść aktualne dane to wystarczy, że go skopiujesz i wrzucisz na 2 komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Ustaw sobie katalog roboczy na coś niezależnego od Twojego profilu Windows. Wtedy masz pełną dowolność, możesz ten katalog zamontować z jakiegoś dysku sieciowego, czy czegoś takiego. Na obu kompach. Dzięki temu będziesz miał zawsze dostęp do plików roboczych z poziomu obu stanowisk, bez potrzeby kopiowania. W ostateczności pozostaje Ci także BeerSmith Cloud . Edytowane 30 Listopada 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimm Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Witam, Jak wiadomo program można zainstalować na dwóch komputerach i teraz pytanie do osób które z tego korzystają. Jak wygląda w praktyce wymiana danych/informacji między tymi komputerami. Tak żeby wszytsko było aktualne na tych dwóch stanowiskach. W Beershmith dzięki opcji "File/Change Documents Directory" możesz przenieść katalog z ustawieniami na dropboxa, onecloud lub inna chmurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axios Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 dzieki wielkie za szybką odpowiedź od siebie tylko dodam, że do północy z okazji czarnego piątku jest promocja na zakup licencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się