elroy Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 http://www.wiki.piwo.org/Klarowanie_piwa_przy_u%C5%BCyciu_%C5%BCelatyny_spo%C5%BCywczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki A jakiś pomysł na te białe pływające drobiny w piwie? Co to moze być? Edytowane 16 Lipca 2013 przez Marciano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Szklanej kuli nikt tu nie ma, bez zdjęcia to tylko zgadywanka. Duża szansa, że są to po prostu kłaczki drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Dziękuję za rady,smak piwka jest dobry takze zlalem do butelek i poczekam aż się w nich wyklaruje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 A moje piwo z tego postu: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/page__st__140#entry198943 Straciło dominantę imbiru i zrobiło się bardzo dobre - pozostała jedynie delikatna imbirowa goryczka. Po pół roku leżakowania w garażu zaczęło schodzić w zastraszającym tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Piwo od tygodnia w butelkach i sie wyklarowalo. Dzisiaj otworzylem pierwsza butelke i jak dla mnie bardzo dobre. Tylko zonie nie zabardzo podchodzi bo za duzo goryczki. . Zrobilem je z resztek po IPA i czuc dosc mocno goryczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 SŁODYCZ LATA 22l 4kg pilzneński 0,5kg karmelowy zacieranie na słodko 60' 70-720C chmielenie: 60' czas gotowania 15' 10g Citra 10' 15g Citra 10' 20g skórki słodkiej pomarańczy 1' 25g Citra razem ok. 16 IBU 50g Citra na zimno drożdże S-33, refermentacja: 170g glukozy To mój pomysł na damskie piwo. Moja Ukochana nie jest wielbicielką smakowych, piwa do 25 IBU wypija bez soku Citra ponieważ lubi cytrusowe zapachy IPA (i na zapachu kończy), może lepszy będzie Amarillo, Cascade, Centennial? Kilka pytań: 1. Lepiej zrobić lekkie piwko czy dać jeszcze 0,5kg pilzneńskiego? 2. Może dobrym pomysłem będzie dodanie czekoladowego jasnego 0,2-0,5kg na podbicie kolorku? Bardzo proszę o krytykę i porady w celu usprawnienia przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1000 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Witam. Zrobiłem piwko malinowe, wg. przepisu z resztek PA. Czy to normalne. Że by po dodaniu soku, po 48h ustała burzliwa fermentacja? Zmierzyłem BLG -0 Warkę zlałem na cichą fermentację. Mam pytanie, jak długo trzymać na cichej? Z tego co doczytałem. To powinno się butelkować, jak przestanie fermentować na cichej. U mnie od kilku dni nie ma oznak fermentacji. Proszę o wyrozumiałość jeśli zadaję głupie pytanie. Pozdrawiam Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 jak blg się nie zmienia to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1000 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Dziękuję za szybką odpowiedz. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbarus Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Witam. Zrobiłem piwko malinowe, wg. przepisu z resztek PA. Czy to normalne. Że by po dodaniu soku, po 48h ustała burzliwa fermentacja? Zmierzyłem BLG -0 Warkę zlałem na cichą fermentację. Mam pytanie, jak długo trzymać na cichej? Z tego co doczytałem. To powinno się butelkować, jak przestanie fermentować na cichej. U mnie od kilku dni nie ma oznak fermentacji. Proszę o wyrozumiałość jeśli zadaję głupie pytanie. Pozdrawiam Paweł. Czasem blg może spaść poniżej 0. Potrzymał bym jeszcze koło tygodnia Sent from my BlackBerry 9300 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zmierzyłem BLG -0 Warkę zlałem na cichą fermentację. Z tego co doczytałem. To powinno się butelkować, jak przestanie fermentować na cichej. U mnie od kilku dni nie ma oznak fermentacji. Cukromierz może być źle wyskalowany. Sprawdź go w wodzie. Jednak prawda jest taka, że fermentacja ma się po prostu zakończyć, niezależnie od tego czy będzie 2 czy 0 Blg i czy trwała 5 czy 35 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
momento Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Czy pędzenie własnego piwa jest legalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 pędzenie Popraw "pędzenie" na "warzenie", bo za chwilę zostaniesz zlinczowany. Pędzenie jest nielegalne Warzenie jest legalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy pędzenie własnego piwa jest legalne ? Pędzenie - nielegalne, warzenie - legalne jak nie sprzedajesz. sorry - było Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez wilk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1000 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Cukromierz sprawdziłem, wskazuje prawidłowo.Potrzymam jeszcze, do końca przyszłego tygodnia.W czwartek, mam mieć w zielarskim do odbioru ksylitol.Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, ile dodać ksylitolu. We wcześniejszym poście kolega pisał: To i jak powiem swoje spostrzeżenia. Po fermentacji smak i poziom słodkości był super, tylko mało aromatyczne. Do butelek poszły po 3 tabletki na butelkę. Otworzyłem jedno po 2 dniach i wyszedł... ulepek. Słodkie jak cholera. Co mnie podkusiło, żeby dawać słodzik skoro było ok. Moje po dwóch dniach fermentacji burzliwej. Przy zlewaniu na cichą, było kwaśne jak sok z czarnej porzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 SŁODYCZ LATA 22l 4kg pilzneński 0,5kg karmelowy zacieranie na słodko 60' 70-720C chmielenie: 60' czas gotowania 15' 10g Citra 10' 15g Citra 10' 20g skórki słodkiej pomarańczy 1' 25g Citra razem ok. 16 IBU 50g Citra na zimno drożdże S-33, refermentacja: 170g glukozy To mój pomysł na damskie piwo. Moja Ukochana nie jest wielbicielką smakowych, piwa do 25 IBU wypija bez soku Citra ponieważ lubi cytrusowe zapachy IPA (i na zapachu kończy). Kilka pytań: 1. Lepiej zrobić lekkie piwko czy dać jeszcze 0,5kg pilzneńskiego? 2. Może dobrym pomysłem będzie dodanie czekoladowego jasnego 0,2-0,5kg na podbicie kolorku? 3. Może lepszy będzie Amarillo, Cascade, Centennial na tego typu chmielenie? Bardzo proszę o krytykę i porady w celu usprawnienia przepisu Bardzo proszę o odpowiedź na mój post, planuje dziś robić zakupy i nie wiem co zamówić, został mi tylko dylemat czy takie piwko ma szanse smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Nie wiem jak ten przepis wyjdzie, ja nie znoszę s-33 dla mnie najgorsze drożdże. Tu masz link do mojego lekkiego piwa na chmielu citra. Ja robiłem na Wyeast Kolsch, ale może być na Us-05 albo s-04. Klarowane żelatyną. Wyszło naprawdę dobre lekkie piwo z "citrowym" zapachem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Bardzo proszę o odpowiedź na mój post, planuje dziś robić zakupy i nie wiem co zamówić, został mi tylko dylemat czy takie piwko ma szanse smakować. Pewnie, że ma szanse smakować. Tylko skoro idziesz w stronę cytrusów, to dlaczego nie uwarzysz po prostu witka? Jeszcze lepiej Amerykańskiej pszenicy. Jeśli składasz zamówienie, a preferencje Twoje są takie właśnie, to ja nastawiłbym się na trzy piwa po kolei wykorzystujące te same drożdże S-33 (nie są złe). Czyli konkretne zamówienie wyglądać powinno tak: -słód pilzneński 10 kg -słód karmelowy 0,5 kg -słód pszeniczny 1,5 kg -Lubelski 50 g -Marynka 30 g -Citra 100 g -płatki błyskawiczne pszenne 0.8kg -płatki błyskawiczne owsiane 0.4kg -kolendra 15g -curacao 15g -jedna paczka drożdży S-33 Składając takie zamówienie masz trzy piwa po 20 l każde, Twoje wymyślone Słodycz lata, Kolsch i Witbier. Wszystkie trzy powinny smakować Twojej kobiecie. Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Jacenty dzięki za odp. Zamawiam surki na 4 piwa, 3 mam zdefiniowane, będą to: AIPA, witbier i grodziskie, czwarte to słodycz lata. Moja druga połówka piła witbiera, ale ogólnie rzecz biorąc nie przepada za pszenicznymi aromatami (weizena nie lubi). Pytam tylko o recepturę na słodycz lata i propozycje usprawnienia. Czy chmiel jest odpowiedni, czy zasyp ok, czy będzie smakować kobietom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy chmiel jest odpowiedni, czy zasyp ok, czy będzie smakować kobietom. Nie ma nieodpowiednich chmieli. Jeśli nie planujesz konkretnego piwa to masz wolną rękę, nic Cię nie ogranicza. To samo z zasypem. A czy będzie smakować kobietom? Na to pytanie nikt Ci nie odpowie. Dlaczego uważasz, że kobiety lubią tylko to lub tamto piwo? A faceci, odważyłbyś się wymienić jedno piwo, które smakuje wszystkim? Takie podejście jest bez sensu. Moja kobieta np lubi każde piwo, które jest po prostu dobre, nie zamyka się w jakimś gatunku czy stylu. Oczywiście wiem jakie jej smakuje bardziej, ale skąd ktoś ma wiedzieć jakie będzie smakować Twojej kobiecie? Nawiasem mówiąc uważam, że cały tytuł tego tematu jest bardzo niefortunny- Jak zrobić "kobiece" piwo - moje doświadczenia.- takie piwo nie istnieje. Najlepszy przykład z pszenicznym, ogólnie kobiety lubią piwa pszeniczne i ktoś mógłby sądzić, że w ciemno może takie zrobić. A Twoja jednak nim gardzi . I co z teorią? W śmieci. Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 To wszystko to prawda co piszesz, zastosowałem uogólnienie ("smakować kobietom"), podobnie jak z tym, że kobiety lubią piwa słodkie mało gorzkie. Taki jest mój cel, uwarzyć słodkie piwo bez dodatków słodzików, itp., które prócz braku goryczy ma coś jeszcze do zaoferowania - aromat kwiatowo-owocowy w tym przypadku. Jeśli chcesz mogę sprecyzować moje pytania co do tego piwa: 1. Czy citra chmielone w ten sposób da najwięcej aromatów owocowo-kwiatowych? Jeśli nie proszę zaproponować coś innego. 2. Czy zasyp 4kg pilzneńskiego + 0,5kg karmelowego + zacieranie na słodko nie spowoduje problemów z fermentacją? 3. Jakie drożdże do takiego zestawu zasypu, sposobu zacierania i chmieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ponieważ autor tego wątku "zapłodnił mnie twórczo" to jakiś czas temu zrobiłem maliniaka z resztek Koelscha i nawet nie zauważyłem kiedy zniknął z piwnicy. Smakował wszystkim, a moja córka stwierdziła wręcz, że to najlepsze piwo jakie piła w życiu. Skoro tak, to zdecydowałem się na: Maliniak (na bazie zestawu Centrum Piwowarstwa Pale Ale 12o Blg) Słody: pilzneński (2,5 kg), monachijski (1,3 kg), karmelowy jasny (0,2 kg) Chmiele: Marynka (35 g), Lubelski (40 g) Drożdże US-05. Zacieranie: 61-63°C - 30' 71-73°C - 30' 78°C – mash out. Warzenie – 60’ Chmielenie: 35 g Marynki zaraz po zagotowaniu, 40 g Lubelskiego – 50’. Fermentacja burzliwa w temp. ok. 19 oC -> 9 dni. Mieszanie: Brzeczkę rozlałem do dwóch fermentorów (po 10 l). Do każdego fermentora dolałem po 2,5 dużej butelki (680 ml) soku malinowego Herbapolu. Do każdego fermentora dolewałem przegotowaną wodę – do uzyskania 8o Blg. Przełożyłem gęstwę do obu fermentorów w równych ilościach. Fermentacja: burzliwa ponowna w temp. ok. 19 oC -> 5 dni, cicha w temp. ok. 18 oC -> 10 dni. Zeszło do 0,5 oBlg. Mieszanka do refermentacji: świeżo otwarty sok malinowy Herbapolu - po 10 ml na litr piwa + rozgnieciony słodzik Cologran - po 5 szt. na litr. Ostatecznie uzyskałem 38 l piwa. Przy butelkowaniu trochę spróbowałem. Myślę, że będzie bardzo smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 a moja córka stwierdziła wręcz, że to najlepsze piwo jakie piła w życiu Zakładam, że córa ma 18+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 a moja córka stwierdziła wręcz, że to najlepsze piwo jakie piła w życiu Zakładam, że córa ma 18+ Dobre założenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się