olo333 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Mam podobne i nie ściągam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovietz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Mam gęstwę drożdżową THG po Triplu(3 tyg. w lodówce), ma być zadana do Belgian Specialty Ale(warzenie w sobotę), zrobić profilaktycznie starter? Czy po ogrzaniu(do temp. pokojowej) po prostu zadać gęstwę(jeśli zapach będzie akceptowalny) do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Skoro piszesz w "ostry dyżur", to znaczy że pewnie brzeczka już zmierza do wrzenia, albo nawet się chłodzi. W tym momencie to już jest po ptokach i możesz sobie ten starter odpuścić. Wyjmij tylko gęstwę z lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Pisze, że warzy w sobotę. Zrób mały starter (0,5l), w końcu ma iść do mocnego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Skoro w sobotę, to jaki to "ostry dyżur"? Zaczynam rozumieć Jejskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Ja również potwierdzam i proszę wykorzystywać wątek zgodnie z jego przeznaczeniem. Inaczej będzie trzeba włączyć "poczekalnię" i posty będą lądować tutaj dopiero po akceptacji obsługi. A po co komplikować Dla przypomnienia idei: wątek Coder stworzył aby pomóc w sytuacjach krytycznych, kiedy trzeba pilnej i natychmiastowej pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovietz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja również potwierdzam i proszę wykorzystywać wątek zgodnie z jego przeznaczeniem. Inaczej będzie trzeba włączyć "poczekalnię" i posty będą lądować tutaj dopiero po akceptacji obsługi. A po co komplikować Dla przypomnienia idei: wątek Coder stworzył aby pomóc w sytuacjach krytycznych, kiedy trzeba pilnej i natychmiastowej pomocy. Ok, się dostosuję się Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez ovietz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Tematów o gęstwach, drożdżach, starterach itp. jest od groma! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Szybkie pytanko - łyżka stołowa gęstwy ile to ml? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Płaska łyżka ok. 15 ml, ale gęstwy raczej się nie oblicza na płaskie łyżki. Liczyłbym, że taka "zaczerpnięta łyżka gęstwy" znaczy z czubkiem to ok. 30 ml. Ale wszystko to z grubym marginesem błędu. Zresztą taki margines nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) 1 tbsp = 3 tsp = 14.8 ml W USA: 1 gal = 4 qts 1 qt = 2 pints 1 pt = 2 cups 1 cup (US) = 8 oz (fluid) 1 oz = 2 tbsp 1 tbsp = 3 tsp PS. Imperialne (UK) miarki objętości są nieco inne, bo 1 cup (kubek, filiżanka) ma 10 oz (uncji) a nie 8 jak w US, więc pint ma 20 oz, qt 40 oz, a galon 160 oz. Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Płaska łyżka ok. 15 ml, ale gęstwy raczej się nie oblicza na płaskie łyżki. Liczyłbym, że taka "zaczerpnięta łyżka gęstwy" znaczy z czubkiem to ok. 30 ml. Ale wszystko to z grubym marginesem błędu. Zresztą taki margines nie zaszkodzi Chciałbym zobaczyć jak nabierasz kopiatą łyżkę gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 W tym wypadku "łyżka stołowa" (tbsp) to dokładny wymiar pojemności, 1 tbsp = 1/2 oz = 3 tsp (tea spoon). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Chciałbym zobaczyć jak nabierasz kopiatą łyżkę gęstwy. A co? Płaską? Poza tym nie napisałem "kopiatą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Głupie pytanie: właśnie wysładzam dunkelweizena i w pewnym momencie dolewając wody zobaczyłem, że filtrator z oplotu się podniósł w młócie... czy to cokolwiek zmienia? ułożyłem drania na dnie, przez co mam znów mętną brzeczkę i muszę zwracać do baniaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Moim zdaniem to nic nie zmienia i tak wszystkie osady opadną później na dno. Właśnie po to żeby tak wężyk się nie podnosił wkłada się w środek drut miedziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Może być mniejsza wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Trzeci raz używam gestwę i tym razem nie widzę pracy drożdży w słoiku, a stoi już w cieple od 5 godzin. Za pierwszym i drugim razem gdy zadawałem gęstwę tak jakby puszczały takie bąble. Jak myślicie, wszystko OK? Zapach gęstwy jest w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Lagery czy ale? Warto zawsze dać świeżej brzeczki na start, jak mam dość gęstwy to daję tylko 0,3l na rozruszanie. A jak mam za mało to robię odpowiedni starter. Zapach aldehydu przy starcie - bezcenny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 (edytowane) Ale Niestety już za późno zadałem gęstwę. Może wszystko będzie OK, jakby co mam jeszcze suche. Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Pomocy - zaginął mi filtrator z oplotu a już jestem po zacieraniu - co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Nie próbowałem ale spróbowałbym użyć jakiegoś większego kawałka prześcieradła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 w aptece gazę mozna kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 TU masz artykuł volkera ( bardzo stary, kiedy nie myślano jeszcze o oplocie) lub sąsiad piwowar za scianą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi