Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

na to już było niestety za późno. miałem wybór: piwo albo związek;-) podgrzalem jeszcze raz, wrócę po północy to znów podgrzeje, rano jeszcze raz i zacznę znowu.... cóż, no risk no fun;-)

Słabe planowanie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dł♦ugo i w jakich warunkach może poleżeć spuchnięty Activator Weast?

Zgnieciony w sobotę wieczorem, wczoraj już fest spuchnięty, mogę się nim zająć dopiero w czwartek. Coś mu się może przez ten czas stać? włożyć go do lodówki, czy zostawić w temp.. pokojowej?

 

P.S. California Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raz miałem podobną sytuację. Podobno w lodówce może stać długo, jak długo jednak, nie wiem, wolałem nie sprawdzać. Co prawda mogłem zaryzykować, bo to tylko pszeniczka była, ale dla świętego spokoju zrobiłem starter jednak. Starter bez problemu stać może tygodniami.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dł♦ugo i w jakich warunkach może poleżeć spuchnięty Activator Weast?

Zgnieciony w sobotę wieczorem, wczoraj już fest spuchnięty, mogę się nim zająć dopiero w czwartek. Coś mu się może przez ten czas stać? włożyć go do lodówki, czy zostawić w temp.. pokojowej?

 

Włóż do lodówki, w temperaturze pokojowej drożdże szybko giną bez pożywienia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jaką końcowy BLG powienien mieć starter?

po 48h, zaczynałem od 12BLG, 1,5l

 

nie zmienił mi się, miałem problem jak wyżej opisany, spuchnięty Activator Weast przeleżał jedną dobę w temp. pokojowej

trochę drożdzy opadło na dno, ale objawów fermentacji nie zauważyłem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli:

24 XII rano aktywowałem drożdże Wyast i pojechałem

25 XII wieczorem dodałem zawartość spuchniętej torebki do 1.5 litra brzeczki ok 12 BLG

Robiłem w słoiku, od czasu do czasu potrząsałem

Cały czas było ok. 21C

Myślę, że trochę piany i lekka zmiana koloru była

Przed chwilą zmierzyłem BLG i dalej jest ok.12 BLG, może trochę zeszło, ale niewiele, ten początkowy BLG nie zmierzyłem dokladnie

Jakąś godzinę nie mieszam i jest ok 1.5 cm drożdzy na dnie

Pytanie: dodawać te droźdże do brzeczki czy dać inne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże na początku się mnożą w myśl zasady - kupą mości panowie!

Czyli z Twojego opisu wygląda, że OK

Zabierają się za cukier dopiero potem - jeśli wszystko pachnie pozytywnie, to ja bym dodał...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie drożdże w starterze powinny zjeść cały cukier nie wytwarzając alkoholu, więc idealny wynik końcowy to 0 Blg.

Jeżeli Blg jest bliskie początkowemu, to starter jest martwy.

 

Z drugiej strony, jezeli saszetka napuchła, jeżeli masz 1.5cm gęstwy na dnie, to wygląda, że jest OK. Może coś namieszałeś z pomiarem Blg?

 

Dodaj trochę brzeczki do tej gęstwy, ew. sterylnego syropu z cukru i zobacz, czy drożdże pracują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok. 45 litrów brzeczki

raczej dobrze teraz zmierzyłem BLG, być może inna wartość była na początku, ale raczej maksymalnie 15BLG

dam inne drożdze, te postaram się jeszcze później ożywić

dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te nowe saszetki nie zawsze puchną jak balon. Nawet jest to na nich napisane. Ale starter obowiązkowy i to najlepiej na mieszadle.

Jak wynika z kalkulatora na 45 litrów brzeczki 15°Blg, bez mieszadła dla drożdży górnej fermentacji potrzebujesz starter 6,8 litra z 2 saszetek! 2,5 litra na mieszadle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

Przelewałem dzisiaj swoje pale ale na cichą, po zebraniu i przemyciu gęstwy dodałem do drożdżaków trochę dekstrozy, co by je rozruszać przed zadaniem jutrzejszym.

Nie wiem czy nie popełniłem błędu dodając do nich dekstrozy, buzują tak srogo, że wyłażą z gąsiora ;)..

Dopiero przeczytałem, że startery na dekstrozie są nie wskazane, nie znalazłem natomiast nic na temat gęstwy.

Zaszczepiać nimi brzeczkę? Będzie to IIPA.

W razie co mam jeszcze saszetkę US-05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłem swojego pierwszego lagera i za chwilę będę dodawał uwodnione Saflager W-34/70 Mogę takie świerzo uwodnione drożdże dodać do brzeczki 15°C, czy lepiej je jakoś hartować przez dodawanie do drożdży po trochu zimnej brzeczki? Mam zamiar dodać w 15°C i w zchłodzić do 12°C i tak utrzymywać.

A może uwodnione drożdże włożyć na 15 minut do lodówki?

Edytowane przez Afghan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.