Usiu Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Ach te kobiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) miałem wybór: piwo albo związek;-) crosis, mam nadzieję że dokonałeś odpowiedniego wyboru jak tam idzie filtracja? :smilies: Edytowane 22 Grudnia 2012 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 na to już było niestety za późno. miałem wybór: piwo albo związek;-) podgrzalem jeszcze raz, wrócę po północy to znów podgrzeje, rano jeszcze raz i zacznę znowu.... cóż, no risk no fun;-) Słabe planowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 żebyś wiedział. aż mi wstyd.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Dobra, problemu z tym nie ma. Piwo z innych względów pewnie nie wyjdzie, ale przetrzymanie zacieru nie miało żadnych negatywnych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Jak dł♦ugo i w jakich warunkach może poleżeć spuchnięty Activator Weast? Zgnieciony w sobotę wieczorem, wczoraj już fest spuchnięty, mogę się nim zająć dopiero w czwartek. Coś mu się może przez ten czas stać? włożyć go do lodówki, czy zostawić w temp.. pokojowej? P.S. California Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Raz miałem podobną sytuację. Podobno w lodówce może stać długo, jak długo jednak, nie wiem, wolałem nie sprawdzać. Co prawda mogłem zaryzykować, bo to tylko pszeniczka była, ale dla świętego spokoju zrobiłem starter jednak. Starter bez problemu stać może tygodniami. Edytowane 25 Grudnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 No właśnie starter mogę zrobić dopiero w czwartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Jak dł♦ugo i w jakich warunkach może poleżeć spuchnięty Activator Weast? Zgnieciony w sobotę wieczorem, wczoraj już fest spuchnięty, mogę się nim zająć dopiero w czwartek. Coś mu się może przez ten czas stać? włożyć go do lodówki, czy zostawić w temp.. pokojowej? Włóż do lodówki, w temperaturze pokojowej drożdże szybko giną bez pożywienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 jaką końcowy BLG powienien mieć starter? po 48h, zaczynałem od 12BLG, 1,5l nie zmienił mi się, miałem problem jak wyżej opisany, spuchnięty Activator Weast przeleżał jedną dobę w temp. pokojowej trochę drożdzy opadło na dno, ale objawów fermentacji nie zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 W starterze nie mierzy się Blg. Były widoczne objawy fermentacji - zmętnienie brzeczki, piana? Starter robiłeś na mieszadle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 spuchnięty Activator Weast przeleżał jedną dobę w temp. pokojowej trochę drożdzy opadło na dno, ale objawów fermentacji nie zauważyłem jeszcze raz i powoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Powoli: 24 XII rano aktywowałem drożdże Wyast i pojechałem 25 XII wieczorem dodałem zawartość spuchniętej torebki do 1.5 litra brzeczki ok 12 BLG Robiłem w słoiku, od czasu do czasu potrząsałem Cały czas było ok. 21C Myślę, że trochę piany i lekka zmiana koloru była Przed chwilą zmierzyłem BLG i dalej jest ok.12 BLG, może trochę zeszło, ale niewiele, ten początkowy BLG nie zmierzyłem dokladnie Jakąś godzinę nie mieszam i jest ok 1.5 cm drożdzy na dnie Pytanie: dodawać te droźdże do brzeczki czy dać inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Drożdże na początku się mnożą w myśl zasady - kupą mości panowie! Czyli z Twojego opisu wygląda, że OK Zabierają się za cukier dopiero potem - jeśli wszystko pachnie pozytywnie, to ja bym dodał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 ten początkowy BLG nie zmierzyłem dokladnie ?na ile litrów chchesz zadać ten "starter"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Teoretycznie drożdże w starterze powinny zjeść cały cukier nie wytwarzając alkoholu, więc idealny wynik końcowy to 0 Blg. Jeżeli Blg jest bliskie początkowemu, to starter jest martwy. Z drugiej strony, jezeli saszetka napuchła, jeżeli masz 1.5cm gęstwy na dnie, to wygląda, że jest OK. Może coś namieszałeś z pomiarem Blg? Dodaj trochę brzeczki do tej gęstwy, ew. sterylnego syropu z cukru i zobacz, czy drożdże pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 ok. 45 litrów brzeczki raczej dobrze teraz zmierzyłem BLG, być może inna wartość była na początku, ale raczej maksymalnie 15BLG dam inne drożdze, te postaram się jeszcze później ożywić dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 ,tak jak coder napisał,albo masz zrypany balingometr ,albo Ci się wydawało ,że saszetka napuchła,była jak balon ? mogłeś spróbować tej próbki,możne smak by coś powiedział,a swoją drogą dość dziwny pomysł pomiarów startera-zawsze ryzyko infekcji większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Te nowe saszetki nie zawsze puchną jak balon. Nawet jest to na nich napisane. Ale starter obowiązkowy i to najlepiej na mieszadle. Jak wynika z kalkulatora na 45 litrów brzeczki 15°Blg, bez mieszadła dla drożdży górnej fermentacji potrzebujesz starter 6,8 litra z 2 saszetek! 2,5 litra na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Czy podczas przygotowywania startera z suchego ekstraktu gotujecie brzeczkę czy wystarczy ja doprowadzic do temp np 80°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja gotuję ok.5 minut i potem chłodzę MMP 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zagotowałem ale przez nieuwagę mi wykipiało i musiałem zdjąć z płyty... Mam nadzieję że to wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Cześć! Przelewałem dzisiaj swoje pale ale na cichą, po zebraniu i przemyciu gęstwy dodałem do drożdżaków trochę dekstrozy, co by je rozruszać przed zadaniem jutrzejszym. Nie wiem czy nie popełniłem błędu dodając do nich dekstrozy, buzują tak srogo, że wyłażą z gąsiora .. Dopiero przeczytałem, że startery na dekstrozie są nie wskazane, nie znalazłem natomiast nic na temat gęstwy. Zaszczepiać nimi brzeczkę? Będzie to IIPA. W razie co mam jeszcze saszetkę US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Dziś zrobiłem swojego pierwszego lagera i za chwilę będę dodawał uwodnione Saflager W-34/70 Mogę takie świerzo uwodnione drożdże dodać do brzeczki 15°C, czy lepiej je jakoś hartować przez dodawanie do drożdży po trochu zimnej brzeczki? Mam zamiar dodać w 15°C i w zchłodzić do 12°C i tak utrzymywać. A może uwodnione drożdże włożyć na 15 minut do lodówki? Edytowane 2 Stycznia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Powoli musisz schłodzić drożdże do temperatury zadania. Inaczej doznają szoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi