Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

wybacz że pytam, ale jak będę po 50 warce to raczej nie będę już musiał tu pytać. czytałem dość dużo na temat warzenia i sporo się nauczyłem z pierwszej warki ale pytania nasuwają się w miarę postępu prac i nowych niespotkanych wcześniej efektów.

 

nie masz ochoty mi pomagać nie zawracaj sobie głowy moimi postami. a tym którzy mi pomogli dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie zaśmiecać wątku to napiszę krótko - Twoje rozważania o wydajności to nie jest temat PILNY. Jak masz coś pilnego to pisz, ale wtedy to jest pilne jak stoisz nad garem i nie wiesz co robić. To jest jak sama nazwa wskazuje Ostry Dyżur. Z mojej strony wszystko w temacie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, właśnie uwarzyłem AIPA, przy zlewaniu do fermentora zmierzyłem BLG i pokazało mi między 13 a 14 stopni, czy w takim przypadku mam zmniejszyć/zwiększyć ilość chmieli na zimno? Robiłem wg przepisu : http://www.wiki.piwo.org/American_IPA,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29.

Trochę za mało się wygotowało, generalnie wyszło mi 26litrów zamiast 22 ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hehe Makaron, tak myślałem ;) Tylko czy poza tym, że wypadnę ze stylu, to piwo będzie ok w smaku? Gdzieś czytałem, że taka wysoka gorycz powinna się łączyć z wyższym stężeniem alkoholu, jak to jest? Generalnie wiem, że to nie jest jakaś pilna sprawa, ale nie chciałem nowego tematu zakładać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, właśnie uwarzyłem AIPA, przy zlewaniu do fermentora zmierzyłem BLG i pokazało mi między 13 a 14 stopni

nie wyszło ci AIPA lecz APA, zbyt niskie BLG by pasowało do stylu

też smaczne będzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę, tylko bałem się właśnie, że będzie niesmaczne, ostatnio pilsner na saazie dziwny wyszedł, więc boję się złej passy. Swoją drogą lekko wyczuwalny aromat apteczny to kwestia ułożenia się, czy to infekcja drożdżami beztlenowymi? Mocna gorycz i ta apteka w posmaku, która znika przy trzecim łyku. Mój pierwszy brewkit sprzed kilku miesiecy przez cały kufel wali apteką,że ciężko wypić..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To kapslować, czy będą granaty? Generalnie to piana i pierścień na fermentorze były koloru mocno brązowego, prawie czarnego, pierwszy raz coś takiego miałem... Wczoraj przelałem na cichą, piwo mętne, nie chciałbym, żeby mi butelki porozsadzało a jest w miarę pijalne, jeszcze..

Myślałem, że saaz dał tyle goryczy, lub tradition, bo nim też chmieliłem..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę, tylko bałem się właśnie, że będzie niesmaczne, ostatnio pilsner na saazie dziwny wyszedł, więc boję się złej passy. Swoją drogą lekko wyczuwalny aromat apteczny to kwestia ułożenia się, czy to infekcja drożdżami beztlenowymi? Mocna gorycz i ta apteka w posmaku, która znika przy trzecim łyku. Mój pierwszy brewkit sprzed kilku miesiecy przez cały kufel wali apteką,że ciężko wypić..

Kopyr na swoim blogu w ostatnim kursie sensorycznym opisywał, że aromat chloru może pochodzić z pozostałości środka dezynfekującego na bazie chloru lub gdy rozcieńczasz brzeczkę surową wodą z kranu posiadającą chlor i potem już jej nie gotujesz, na szczęście ja takiego przypadku nie miałem ale może u Ciebie coś takiego się przydarzyło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok,czyli jeżeli delikatna apteka jest wyczuwalna, piwo raczej mętne, to nie ma się co oszukiwać i pewnie jest to infekcja. Czy jest sens lać to w butelki, czy mogą być granaty?

 

Jak masz aptekę, to po co rozlewać, to nie jest wada przemijająca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo stoi u mnie na burzliwej od 9 dni, pierwsze 7 stało w 13-14 stopniach, ostatnie 2 w 16. Blg z 13.5 spadło do 6. Drożdże us05. Przelać na cichą czy dać im jeszcze troche czasu? Jakieś ewentualnie uwagi?

 

Spieszy ci sie gdzies? Jesli nie to zostaw na burzliwej nawet 3 tygodnie. Piwo sie sklaruje i dofermentuje w spokoju. Pozniej mozesz przeniesc na krotka cicha, albo jesli ostroznie przelejesz to od razu mozesz butelkowac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.