nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 wychodzi 8,66L ... sporo a po przeliczeniu wydajność jeszcze leci w dół na 64%. ciekawe co źle zrobiłem, czy ściągnięcie 26L filtratu w 1h to za szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 możesz trochę brzeczki odebrać i zachować jako rezerwę do refermentacji a dopiero resztę rozcieńczać, wyjdzie mniejsza dolewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 @nysander, czy wszystko co robisz w związku z piwem wymaga pilnej pomocy? Przygotuj się lepiej przed następnym warzeniem i nie zadawaj w tym wątku non stop pytań. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 wybacz że pytam, ale jak będę po 50 warce to raczej nie będę już musiał tu pytać. czytałem dość dużo na temat warzenia i sporo się nauczyłem z pierwszej warki ale pytania nasuwają się w miarę postępu prac i nowych niespotkanych wcześniej efektów. nie masz ochoty mi pomagać nie zawracaj sobie głowy moimi postami. a tym którzy mi pomogli dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Żeby nie zaśmiecać wątku to napiszę krótko - Twoje rozważania o wydajności to nie jest temat PILNY. Jak masz coś pilnego to pisz, ale wtedy to jest pilne jak stoisz nad garem i nie wiesz co robić. To jest jak sama nazwa wskazuje Ostry Dyżur. Z mojej strony wszystko w temacie. artur2108 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Witam, właśnie uwarzyłem AIPA, przy zlewaniu do fermentora zmierzyłem BLG i pokazało mi między 13 a 14 stopni, czy w takim przypadku mam zmniejszyć/zwiększyć ilość chmieli na zimno? Robiłem wg przepisu : http://www.wiki.piwo.org/American_IPA,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29. Trochę za mało się wygotowało, generalnie wyszło mi 26litrów zamiast 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Ja bym nie zmniejszał. Do swoich IPA na ok 20l daje więcej chmielu Edytowane 8 Maja 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Nie dasz rady przechmielic AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Hehe Makaron, tak myślałem Tylko czy poza tym, że wypadnę ze stylu, to piwo będzie ok w smaku? Gdzieś czytałem, że taka wysoka gorycz powinna się łączyć z wyższym stężeniem alkoholu, jak to jest? Generalnie wiem, że to nie jest jakaś pilna sprawa, ale nie chciałem nowego tematu zakładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Gdzieś czytałem, że taka wysoka gorycz powinna się łączyć z wyższym stężeniem alkoholu, jak to jest? Generalnie na zimno to goryczy nie zmienisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Witam, właśnie uwarzyłem AIPA, przy zlewaniu do fermentora zmierzyłem BLG i pokazało mi między 13 a 14 stopni nie wyszło ci AIPA lecz APA, zbyt niskie BLG by pasowało do styluteż smaczne będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 A czy chcesz wysłać piwo na konkurs? Jeśli nie to uwierz mi będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Nie chcę, tylko bałem się właśnie, że będzie niesmaczne, ostatnio pilsner na saazie dziwny wyszedł, więc boję się złej passy. Swoją drogą lekko wyczuwalny aromat apteczny to kwestia ułożenia się, czy to infekcja drożdżami beztlenowymi? Mocna gorycz i ta apteka w posmaku, która znika przy trzecim łyku. Mój pierwszy brewkit sprzed kilku miesiecy przez cały kufel wali apteką,że ciężko wypić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 oj tam oj tam apteczne klimaty nie są takie złe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Apteka to niestety objaw infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Apteka to niestety objaw infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Apteka i intensywna goryczka to infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 To kapslować, czy będą granaty? Generalnie to piana i pierścień na fermentorze były koloru mocno brązowego, prawie czarnego, pierwszy raz coś takiego miałem... Wczoraj przelałem na cichą, piwo mętne, nie chciałbym, żeby mi butelki porozsadzało a jest w miarę pijalne, jeszcze.. Myślałem, że saaz dał tyle goryczy, lub tradition, bo nim też chmieliłem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 intensywna goryczka to infekcja następny zwolennik chmielenia homeopatycznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Ok,czyli jeżeli delikatna apteka jest wyczuwalna, piwo raczej mętne, to nie ma się co oszukiwać i pewnie jest to infekcja. Czy jest sens lać to w butelki, czy mogą być granaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 ech Panowie. to byla aluzja do mojego zawodu nie aromatów piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Nie chcę, tylko bałem się właśnie, że będzie niesmaczne, ostatnio pilsner na saazie dziwny wyszedł, więc boję się złej passy. Swoją drogą lekko wyczuwalny aromat apteczny to kwestia ułożenia się, czy to infekcja drożdżami beztlenowymi? Mocna gorycz i ta apteka w posmaku, która znika przy trzecim łyku. Mój pierwszy brewkit sprzed kilku miesiecy przez cały kufel wali apteką,że ciężko wypić.. Kopyr na swoim blogu w ostatnim kursie sensorycznym opisywał, że aromat chloru może pochodzić z pozostałości środka dezynfekującego na bazie chloru lub gdy rozcieńczasz brzeczkę surową wodą z kranu posiadającą chlor i potem już jej nie gotujesz, na szczęście ja takiego przypadku nie miałem ale może u Ciebie coś takiego się przydarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Ok,czyli jeżeli delikatna apteka jest wyczuwalna, piwo raczej mętne, to nie ma się co oszukiwać i pewnie jest to infekcja. Czy jest sens lać to w butelki, czy mogą być granaty? Jak masz aptekę, to po co rozlewać, to nie jest wada przemijająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Piwo stoi u mnie na burzliwej od 9 dni, pierwsze 7 stało w 13-14 stopniach, ostatnie 2 w 16. Blg z 13.5 spadło do 6. Drożdże us05. Przelać na cichą czy dać im jeszcze troche czasu? Jakieś ewentualnie uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Piwo stoi u mnie na burzliwej od 9 dni, pierwsze 7 stało w 13-14 stopniach, ostatnie 2 w 16. Blg z 13.5 spadło do 6. Drożdże us05. Przelać na cichą czy dać im jeszcze troche czasu? Jakieś ewentualnie uwagi? Spieszy ci sie gdzies? Jesli nie to zostaw na burzliwej nawet 3 tygodnie. Piwo sie sklaruje i dofermentuje w spokoju. Pozniej mozesz przeniesc na krotka cicha, albo jesli ostroznie przelejesz to od razu mozesz butelkowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi