Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że może nie jest to nagła potrzeba, ale intryguje mnie nagazowanie mojego CDA. Piwo zabutelkowałem 04-08-2013, a 07-08-2013 piwo po otwarciu tworzy ładną trwałą pianę. Początkowy ekstrakt: 16 °Blg i zeszło do ok. 2 °Blg. fermentowane drożdżami z brewkitu, a piwo było zacierane(jeśli ma to jakieś znaczenie).

Powinienem zaczynać się martwić granatami, czy czasami tak jest, że piwo nagazuje się od razu, a później uleży się bez dogazowania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio jest bardzo ciepło, więc pewnie drożdże szybciej zrobiły co miały zrobić. Z tego co wiem, to granatmi można się martwić, gdy piwo zaczyna samoczynnie wypływać z butelki po otwarciu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dla mnie jak najbardziej - stoję na targu, w deszczu, ludzie się zwijają z towarem....:o

Przepraszam jeśli zareagowałam zbyt nerwowo, ale robi się tu coraz gorszy bałagan.

Nie jest to aluzja tylko do Ciebie, przy okazji Twojego postu od wczoraj rozwinęła się cała akcja społeczna zakupu i porad, a to chyba nie jest najlepszy wątek do tego. Tak czy inaczej wydzieliłam posty do odrębnego wątku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam nadzieję, że w dobrym miejscu zadaję pytanie. Przygotowuje sie do butelkowania mojej pierwszej warki (brewkit od Coopersa English Bitter) i zastanawiam się ile dodać glukozy do refermentacji. W instrukcji jest napisane, żeby wsypać 4 gr cukru do każdej butelki. Ja jednak chcę zrobić roztwór glukozy i wymieszać z całością przed butelkowaniem. Mam 22L zielonego piwa i kalkulator ze strony HBD.ORG pokazuje ok 120g glukozy (poziom nagazowania 2.2), natomiast z przeliczenia wg instrukcji powinno to być 176g cukru, więc dałbym ok 200g glukozy. Co robić?

 

EDIT: czy poziom nagazowania 2.2 jest zbliżony do poziomu piw koncernowych?

Edytowane przez watson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daj jakieś 70-90g glukozy i będzie dobrze. Bitter ma być delikatnie nagazowany by można było wypić na 4, góra 5, wychyleń szklanki i rozejrzeć się za kolejnym. A na piwa koncernowe się nie patrz bo w większości są zdecydowanie przegazowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK. Dodam ok 120g. Wiem że Bittery są raczej słabo nagazowane, ale obawiam się, że mogłoby mi nie smakować z lekkim gazem. Po tej pierwszej warce będę miał skalę porównawczą, więc z następnymi będzie lepiej :) Dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej!

Mam taki problem, brzeczka schłodzona przez noc czeka na zadanie drożdży.

 

Od 2 dni starter WB-06 się przygotowywał.

Pech chciał, że dorwał mi się do startera syn i odkorkował, powąchał i zostawił szkło w którym się starter przygotowywał.

 

Dziś przed zadaniem zlałem brzeczkę znad osadu i jej spróbowałem (czego *nigdy* wcześniej nie robiłem) -- kwaskowata.

Szukam u Was potwierdzenia, że mam zakażenie...

 

Dzięki,

-Marcin

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Starter robię m.in. po to by namnożyć drożdże do "odłożenia". Zamiast wykorzystywać drożdże które przerobiły piwo odkładam połowę ze startera do lodówki.

 

Załączam zdjęcie. Starter już po zlaniu znad osadu i podzieleniu na 2 części.

 

post-988-0-23345400-1377328318_thumb.jpg

 

Dziękuję!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy naczynie stało odkorkowane? Jak długo?

W mojej opinii drożdże do pszenic są kwaskowate ( a próbowałem między innymi tych z napuchniętej saszetki Wyeast, gdzie nie mam mowy o zakażeniu ).

 

Nie mam pojęcia jak długo stało odkorkowane. Mogło nawet 1h zanim zauważyłem co mój mały łobuz zrobił :(

 

Na pewno chciał popatrzeć i powąchać. Dobrze, że nie rozlał bo stało sobie na mieszadle magnetycznym. Elegancko zdjął butelkę, wyłączył z gniazdka i zostawił po sobie ślady przestępstwa :) Nic nie rozlał.

Ma 1.5 roku :) I ciężko się na niego złościć...

Edytowane przez dentharg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic nie zobaczysz w takim starterze (musiał by postać kilka dni), kwaskowatość też o niczym nie świadczy - bo drożdże oddychały, a nie fermentowały. Jeżeli masz obawy to wylej i zadaj inne drożdże. Na prawdę ciężko powiedzieć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiem wczoraj wieczorem starter z fiolki WLP500 Trappist Ale, drożdże tak jak wcześniej zadałem na przegotowaną brzeczkę w temp ok 25 stopni ( 1l, gęstość 8blg ) Przed zadaniem drożdży, z uwagi na brak mieszadła, płyn przez 3-4 minuty bardzo dokładnie wybełtałem solidnie napowietrzając, Słój stanął w temp pokojowej, Po nocy nie ma żadnego śladu pracy drożdży, ni grama piany, śladu zapachu, niczego. Widać tylko jak drożdże opadły na dno słoja. Drożdże miały termin ważności do połowy lipca ale robiłem już wcześniej starter z drożdży miesiąc - dwa po terminie i ładnie startowały/mnożyły się.

 

Czy brak aktywności oznacza, że powinienem spisać je na straty?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

wczoraj zrobiłem Dry Stout - wszystko szło dobrze, aż zagapiłem się podczas rehydratyzacji drożdży Safale-04 --> nalałem do słoika ok. 300 ml wody (schłodzonej wcześniej do temp. 20 stopni) i zamiast wsypać i pozostawić drożdże samym sobie, zakręciłem słoik i wstrząsnąłem nim przez przypadek, tak że drożdże się wymieszały. Drożdże najprawdopodobniej opadły na dno i po 30 minutach rehydratyzacji pojawiła się malutka pianka oznaczająca jakieś ruchy, ale nic więcej (zawsze miałem fajną pianę). Drożdże zostały zadane do brzeczki w temperaturze 21 stopni i teraz fermentor stoi sobie w piwnicy w temp. 20 stopni C. Po 8 godzinach od zadania drożdży fermentacja nie ruszyła --> Czy myślicie, że podczas wstrząśnięcia słoikiem mogłem ubić drożdże i nie będą chciały fermentować, czy może jednak jeszcze się obudzą?

 

To jest moja 3 warka, więc błędy się zdarzają...

Edytowane przez Kamot1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.