crosis Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Drożdże nie jajka, od mieszania się nie potłuką Kamot1 i GB... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Drożdże nie jajka, od mieszania się nie potłuką No i fermenetacja ruszyła. Co prawda dopiero po 12h, ale juz mam sporą pianę w fermentorze. Panika na nic, tylko drożdże sie skarżą, że je jajka bolą od wstrząsania Dzięki za reakcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Suche dłużej startują niż gęstwa. Ostatnio zrobiłem taki manewr, że do 1L rezerwy 7 blg wlałem uwodnione US-05 i dopiero wziąłem się za warzenie. Fermentacja ruszyła w 3 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 W trakcie gotowania - 45 minuta wsadziłem chłodnice a po paru minutach mój grzejnik wyłączył się z grzania ciągłego i dogrzewa włączając i wyłączając się. temperaturę utrzymuje ok 103 stopnie. Wlałem do gara 33litry obecnie po 1godz i 20 min mam ok 29-28 litr. miałem dodać końcowe chmiele i co...? chmielić czy grzać dalej. Nie mam dodatkowej grzałki. Do tej pory grzejnik grzał na maksymalnej na termostacie 110 i nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 W trakcie gotowania - 45 minuta wsadziłem chłodnice a po paru minutach mój grzejnik wyłączył się z grzania ciągłego i dogrzewa włączając i wyłączając się. temperaturę utrzymuje ok 103 stopnie. Wlałem do gara 33litry obecnie po 1godz i 20 min mam ok 29-28 litr. miałem dodać końcowe chmiele i co...? chmielić czy grzać dalej. Nie mam dodatkowej grzałki. Do tej pory grzejnik grzał na maksymalnej na termostacie 110 i nie było problemu. Jeśli już gotowałeś całość to nic się nie stanie jak dodasz końcowe chmiele i zaczniesz chłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Tak zrobiłem. Odczekałem jeden cykl grzania i zacząłeś chłodzić. Wyszło 26l 16, 1BLg. Potrzebny będzie elektryk który odłączy termostat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halford232 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Witam, Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Witam, Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia? Dlatego nie pije się zielonego piwa. Może mieć różne niepokojące smaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halford232 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) Witam, Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia? Dlatego nie pije się zielonego piwa. Może mieć różne niepokojące smaki. Czyli jeszcze nie wylewać? Goryczka wydawała się być tak jak planowałem jakieś 40 IBU. Tylko ten kwaśny posmak strasznie mnie zaniepokoił, to że drożdże czułem temu się nie dziwiłem. Ten kwas to nie był ocet ale był wyraźny a może ja jestem przewrażliwiony. Edytowane 10 Września 2013 przez halford232 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 wylać zawsze zdążysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halford232 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 wylać zawsze zdążysz Nie bardzo bo 1 października wyjeżdżam i nie będzie mnie w domu przez dłuższy czas. Jeśli to kwas to stracę czas na przygotowanie nowej warki. A teraz przez 7 dni będę mieć zajęty fermentor co prawda mam drugi ale nie dysponuje dużą ilością butelek i to jest najgorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Dokup wiadro i po kłopocie. A z wylewaniem poczekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Zgadza się, 2x miałem warkę po otwarciu kwaskowatą, nawet zapach był octowaty, ale...zabutelkowałem, postało trochę i miód malina;D Wylać zawsze zdążysz, nie ma co się śpieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halford232 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Dokup wiadro i po kłopocie. A z wylewaniem poczekaj. Właśnie wiadro mam tylko butelek mi brakuje obecnie mam 40szt i nie mogę sobie pozwolić zabutelkować zepsute piwo. Muszę mieć pewność, że kwaśny posmak piwa przy zlewaniu na cichą nie jest objawem infekcji. Wcześniej nie próbowałem piwa przy zlewaniu na cichą więc nie posiadam porównania. Jadę do Anglii i nie wiem kiedy wrócę a po powrocie chciałbym skosztować dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 -.- zrobiłem starter dla WLP530, teraz przed samym zaszczepieniem brzeczki znalazłem 4 muszki owocowe . Nie wiem, jaki profil smakowy dają te drożdże, spróbowałem startera, kwaśny, trochę jak przefermentowany kompot.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 jak już wielokrotnie powtarzałem, starter to nie fermentacja, tam drożdże oddychają i może być kwaśmy. Nie ma co porównywać do tego co się otrzyma po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 pozostaje kwestia tych 4 owocówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Dwa tygodnie temu wylałem starter przez muszkę (w ilości sztuk 1).. Początkowo nic się nie działo, nawet ładnie się sklarował ten starter, ale po 2 dniach wszystko zmętniało i pojawił się kwach octowy Wstaw do lodówki i obserwuj może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Dwa tygodnie temu wylałem starter przez muszkę (w ilości sztuk 1).. Początkowo nic się nie działo, nawet ładnie się sklarował ten starter, ale po 2 dniach wszystko zmętniało i pojawił się kwach octowy Wstaw do lodówki i obserwuj może? Dzięki za odp. Koniec końców zaszczepiłem suchymi M27. A próbkę ze startera biorę jutro do labu i wyizoluję czystąkulturę po prostu. Przy następnym starterze po prostu zastosuję podkolanówkę. Edytowane 11 Września 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Witam, Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia? Pewnie się czepiam, ale wypadało napisać co to za piwo. Np. pszeniczne są kwaskowe i to akurat nie wada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Pewnie się czepiam, ale wypadało napisać co to za piwo. Np. pszeniczne są kwaskowe i to akurat nie wada. potwierdzam - też narobiłem paniki przy pierwszej warce, Dunkelweizen wydał mi się taki kwaśny i nieprzyjemnie pachniał - a teraz moim piwem raczy się żona wieczorami - to znaczy że już musi być wybitnie dobry jak na jej francuskie podniebienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halford232 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Witam, Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia? Pewnie się czepiam, ale wypadało napisać co to za piwo. Np. pszeniczne są kwaskowe i to akurat nie wada. To nie jest pszeniczne. Słody: pilzneński, monachijski, karmelowy i barwiący. Drożdże nie wiem do końca jakie użyłem bo użyłem drożdży z brew kit-u coopers-a real ale, które mi zostały z pierwszej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Czy karmelowy ciemny 680ebc w ilości 150g może zafałszować próbe jodową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Nie, możesz od razu go dodać do zacierania. Edytowane 14 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Witam, mam pytanie odnośnie fermentacji RISa 23 blg. Czy w trakcie fermentacji burzliwej napowietrzyć dodatkowo brzeczkę,słyszałem o dodawaniu cukru w trakcie burzliwej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi