Bresbrew Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Robię właśnie swoje pierwsze piwo i pojawił się problem - drożdże górnej fermentacji podczas rehydratacji opadły na dno kubka. Wlałem je do fermentora, ale pytanie brzmi - coś z tego będzie? Czy może spróbować dodać inne drożdże, bo tamte się nie nadają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 daj im szansę, jeżeli faktycznie nie ruszą po 24h to daj nowe, ale jeżeli nie poczekasz, to się nie dowiesz. Tak poza tym, to jak długo trwała rehydratacja i jak dużo wody wlałeś - bo to, że drożdże opadły to nic jeszcze nie znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Czy w trakcie fermentacji burzliwej napowietrzyć dodatkowo brzeczkę Jezeli masz jedynie na mysli napowietrzenie tuz po zadaniu drozdzy, to tak. Mocno napowietrzaj przez ok 5min słyszałem o dodawaniu cukru w trakcie burzliwej W jakim celu podczas burzliwej? Mozna dodać dla podbicia ekstr. ale ja bym raczej dodał podczas gotowania brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bresbrew Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) daj im szansę, jeżeli faktycznie nie ruszą po 24h to daj nowe, ale jeżeli nie poczekasz, to się nie dowiesz. Tak poza tym, to jak długo trwała rehydratacja i jak dużo wody wlałeś - bo to, że drożdże opadły to nic jeszcze nie znaczy. Czekałem jakieś 20min, wody było pół kubka. Myślałem nawet czy nie poczekać i zobaczyć czy ruszą, ale stwierdziłem, że lepiej zapytać mądrzejszych ode mnie Nic nieciekawego nie rozwinie się w tym czasie w brzeczce, gdyby drożdże okazały się martwe? Edytowane 15 Września 2013 przez Bresbrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 drożdże górnej fermentacji podczas rehydratacji opadły na dno kubka. Jeżeli masz na myśli, to co sądzę, to górna fermentacja dot. temperatury ich funkcjonowania . Po wlaniu dokładnie przemieszaj, napowietrz. Po paru godzinach zakręć troszkę wiadrem. Bądź cierpliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 daj im szansę, jeżeli faktycznie nie ruszą po 24h to daj nowe, ale jeżeli nie poczekasz, to się nie dowiesz. Tak poza tym, to jak długo trwała rehydratacja i jak dużo wody wlałeś - bo to, że drożdże opadły to nic jeszcze nie znaczy. Czekałem jakieś 20min, wody było pół kubka. Myślałem nawet czy nie poczekać i zobaczyć czy ruszą, ale stwierdziłem, że lepiej zapytać mądrzejszych ode mnie Nic nieciekawego nie rozwinie się w tym czasie w brzeczce, gdyby drożdże okazały się martwe? Na 10g/100ml przeważnie . W czystej wodzie, nie ruszą ;P cukru nie ma. W brzeczce nie powinno się nic rozwinąć, jeżeli zachowałeś wystarczającą sterylność Daj szansę chłopakom ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bresbrew Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Czy nie ruszą w brzeczce oczywiście, nie w wodzie Czyli pozostaje uzbroić się w cierpliwość Dziękuję za pomoc! Edytowane 15 Września 2013 przez Bresbrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Witam Mam niebawem zamiar zrobić milk stout i następujące z tym pytanie. Negatywna próba jodowa jest do osiągnięcia po około godzinie zacierania. Czytając forum zauważyłem, że niektórzy zacierają o wiele dłużej, nawet dwie godziny. Jaki ma to cel? Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Cześć,pytanie troche nie na ostry dyżur, dwie godziny wyczytałeś pewnie przy zacieraniu jednotemperaturowym np 68stC przez 120 minut , natomiast godzina czesto przy schemacie 30 min 63st i 30min w 72 st Edytowane 15 Września 2013 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Proszę więc moda o przeniesienie... No fajnie, ale jaki cel mam przeciągniecie zacierania w przypadku kiedy cała skrobia została scukrzona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Czy w trakcie fermentacji burzliwej napowietrzyć dodatkowo brzeczkę Jezeli masz jedynie na mysli napowietrzenie tuz po zadaniu drozdzy, to tak. Mocno napowietrzaj przez ok 5min słyszałem o dodawaniu cukru w trakcie burzliwej W jakim celu podczas burzliwej? Mozna dodać dla podbicia ekstr. ale ja bym raczej dodał podczas gotowania brzeczki. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) No fajnie, ale jaki cel mam przeciągniecie zacierania w przypadku kiedy cała skrobia została scukrzona? w tym wątku znajdziesz, kol leszcz wyjaśniał http://www.piwo.org/...zas +zacierania Edytowane 15 Września 2013 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Witam, Za pół godziny - godzinę będę zacierał AIPĘ. Na forum wyczytałem, że AIPY zaciera się przez 60 minut w temperaturze 66-67 st. C. Pytanie: czy należy przed tym jeszcze robić przerwę białkową czy całe zacieranie to tylko te 60 minut w temp. 66 - 67 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Niekoniecznie, ale 15 minut w 55C polepsza przełom (większe kluchy podczas gotowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Ok, dziękuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Witam. Mam problem, zacząłem dziś zacierać kolejną warkę i teraz dowiedziałem się,że muszę wyjechać. Co z zacierem ? Mogę przerwać teraz zacieranie i wrócić do niego wieczorem ? Jestem na etapie przetrzymania zacieru przez ~90 minut w temp 66-68 stopni. Tzn zacier już jest w tej temp jakieś 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 jeżeli musisz wyjechać, to dobrze zaizoluj garnek i jedź, piwo wyjdzie Falcon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Super,dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Super,dzięki wielkie Kilka osób tak zaciera. Tu masz przykład kolegi Zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Piwo w fermentorze na cichej 5 dzień. Sprawdzałem blg., zdjąłem pokrywę i w tym momencie wpadła mi do fermentora gaza, która była umieszczona w rurce fermentacyjnej (zamiast wody). Gaza umiejscowiona była tam przez całą burzliwą i te kilka dni na cichej. Jestem mocno załamany tą sytuacją. Jakie są szanse, że wedrze się infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Nie powinno być tak źle, piwo już na cichej, alkohol działa odkażająco Duże szanse, że będzie ok. Edytowane 2 Października 2013 przez lopusy ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Dzięki. Właśnie na ten alkohol liczę, a jest to go sporo (AIPA 14,5 blg., 6,5% alk.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Piwo w fermentorze na cichej 5 dzień. Sprawdzałem blg., zdjąłem pokrywę i w tym momencie wpadła mi do fermentora gaza, która była umieszczona w rurce fermentacyjnej (zamiast wody). Gaza umiejscowiona była tam przez całą burzliwą i te kilka dni na cichej. Jestem mocno załamany tą sytuacją. Jakie są szanse, że wedrze się infekcja? Bardziej (chociaż też nie mocno) bym się bał o ten okres kiedy ta gaza była w rurce, dlaczego nie woda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Bardziej (chociaż też nie mocno) bym się bał o ten okres kiedy ta gaza była w rurce, dlaczego nie woda? Zasugerowałem się kilkoma radami, że podczas burzliwej woda z rurki często jest wychlapywana i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wata, gaza itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 warzę pszeniczne (hefeweizen) i po filtracji wyszło mi zaskakująco niskie blg - 5, przy 23L. Czy to piwo jest do uratowania? Będzie pijalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi