Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

daj im szansę, jeżeli faktycznie nie ruszą po 24h to daj nowe, ale jeżeli nie poczekasz, to się nie dowiesz. Tak poza tym, to jak długo trwała rehydratacja i jak dużo wody wlałeś - bo to, że drożdże opadły to nic jeszcze nie znaczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy w trakcie fermentacji burzliwej napowietrzyć dodatkowo brzeczkę

 

Jezeli masz jedynie na mysli napowietrzenie tuz po zadaniu drozdzy, to tak. Mocno napowietrzaj przez ok 5min

słyszałem o dodawaniu cukru w trakcie burzliwej

W jakim celu podczas burzliwej? Mozna dodać dla podbicia ekstr. ale ja bym raczej dodał podczas gotowania brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

daj im szansę, jeżeli faktycznie nie ruszą po 24h to daj nowe, ale jeżeli nie poczekasz, to się nie dowiesz. Tak poza tym, to jak długo trwała rehydratacja i jak dużo wody wlałeś - bo to, że drożdże opadły to nic jeszcze nie znaczy.

 

Czekałem jakieś 20min, wody było pół kubka. Myślałem nawet czy nie poczekać i zobaczyć czy ruszą, ale stwierdziłem, że lepiej zapytać mądrzejszych ode mnie :D Nic nieciekawego nie rozwinie się w tym czasie w brzeczce, gdyby drożdże okazały się martwe?

Edytowane przez Bresbrew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

drożdże górnej fermentacji podczas rehydratacji opadły na dno kubka.

 

Jeżeli masz na myśli, to co sądzę, to górna fermentacja dot. temperatury ich funkcjonowania ;). Po wlaniu dokładnie przemieszaj, napowietrz. Po paru godzinach zakręć troszkę wiadrem. Bądź cierpliwy :):beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

daj im szansę, jeżeli faktycznie nie ruszą po 24h to daj nowe, ale jeżeli nie poczekasz, to się nie dowiesz. Tak poza tym, to jak długo trwała rehydratacja i jak dużo wody wlałeś - bo to, że drożdże opadły to nic jeszcze nie znaczy.

 

Czekałem jakieś 20min, wody było pół kubka. Myślałem nawet czy nie poczekać i zobaczyć czy ruszą, ale stwierdziłem, że lepiej zapytać mądrzejszych ode mnie :D Nic nieciekawego nie rozwinie się w tym czasie w brzeczce, gdyby drożdże okazały się martwe?

 

Na 10g/100ml przeważnie ;). W czystej wodzie, nie ruszą ;P cukru nie ma.

W brzeczce nie powinno się nic rozwinąć, jeżeli zachowałeś wystarczającą sterylność :) Daj szansę chłopakom ;D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mam niebawem zamiar zrobić milk stout i następujące z tym pytanie. Negatywna próba jodowa jest do osiągnięcia po około godzinie zacierania. Czytając forum zauważyłem, że niektórzy zacierają o wiele dłużej, nawet dwie godziny. Jaki ma to cel?

 

Pozdrawiam Robert

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,pytanie troche nie na ostry dyżur,

 

dwie godziny wyczytałeś pewnie przy zacieraniu jednotemperaturowym np 68stC przez 120 minut , natomiast godzina czesto przy schemacie 30 min 63st i 30min w 72 st

Edytowane przez slawek1k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy w trakcie fermentacji burzliwej napowietrzyć dodatkowo brzeczkę

 

Jezeli masz jedynie na mysli napowietrzenie tuz po zadaniu drozdzy, to tak. Mocno napowietrzaj przez ok 5min

słyszałem o dodawaniu cukru w trakcie burzliwej

W jakim celu podczas burzliwej? Mozna dodać dla podbicia ekstr. ale ja bym raczej dodał podczas gotowania brzeczki.

Dzięki wielkie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No fajnie, ale jaki cel mam przeciągniecie zacierania w przypadku kiedy cała skrobia została scukrzona?

 

 

 

w tym wątku znajdziesz, kol leszcz wyjaśniał

http://www.piwo.org/...zas +zacierania

Edytowane przez slawek1k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

Za pół godziny - godzinę będę zacierał AIPĘ. Na forum wyczytałem, że AIPY zaciera się przez 60 minut w temperaturze 66-67 st. C. Pytanie: czy należy przed tym jeszcze robić przerwę białkową czy całe zacieranie to tylko te 60 minut w temp. 66 - 67 st. C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam problem, zacząłem dziś zacierać kolejną warkę i teraz dowiedziałem się,że muszę wyjechać. Co z zacierem ? Mogę przerwać teraz zacieranie i wrócić do niego wieczorem ? Jestem na etapie przetrzymania zacieru przez ~90 minut w temp 66-68 stopni. Tzn zacier już jest w tej temp jakieś 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo w fermentorze na cichej 5 dzień.

Sprawdzałem blg., zdjąłem pokrywę i w tym momencie wpadła mi do fermentora gaza, która była umieszczona w rurce fermentacyjnej (zamiast wody).

Gaza umiejscowiona była tam przez całą burzliwą i te kilka dni na cichej.

 

Jestem mocno załamany tą sytuacją.

 

Jakie są szanse, że wedrze się infekcja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo w fermentorze na cichej 5 dzień.

Sprawdzałem blg., zdjąłem pokrywę i w tym momencie wpadła mi do fermentora gaza, która była umieszczona w rurce fermentacyjnej (zamiast wody).

Gaza umiejscowiona była tam przez całą burzliwą i te kilka dni na cichej.

 

Jestem mocno załamany tą sytuacją.

 

Jakie są szanse, że wedrze się infekcja?

Bardziej (chociaż też nie mocno) bym się bał o ten okres kiedy ta gaza była w rurce, dlaczego nie woda?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardziej (chociaż też nie mocno) bym się bał o ten okres kiedy ta gaza była w rurce, dlaczego nie woda?

 

Zasugerowałem się kilkoma radami, że podczas burzliwej woda z rurki często jest wychlapywana i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wata, gaza itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.