Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Ten kalkulator, który podałeś akurat w przypadku weizenów ma zawyżone nasycenie. Najlepiej sprawdzaj dzień po dniu czy schłodzone piwo nie wychodzi z butelki. Jak będzie wychodzić to odgazuj całą serię. 2 posty wyżej podałem link do innego kalkulatora.

 

dzieki, bede uzywal. moze sie jeszcze cos uratuje z tego ;). poniewaz po odkreceniu peta juz piwko lekko gushuje, wiec w tej chwili schladzam pozostale butelki i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Edytowane przez pan_czarny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego aż tyle cukru dałeś? W Twoim przypadku powinno być max 180g (nasycenie 2,9).

 

posluzylem sie ta strona: http://hbd.org/cgi-b...ml?16511999#tag

wg ich widelek, nagazowanie dla stylu to miedzy 3.6 a 4.5, wiec wzialem "bezpiecznie" 3.8. Mozesz polecic jakis inny kalkulator?

 

No i last but not least, co zrobic poki mi pokoju nie zaleje :)?

 

Ten kalkulator podaje do wszystkich piw dobre nagazowanie tylko nie do weizenów, widełki tam podane są zdecydowanie za duże, sam się kiedyś naciąłem, trzeba było szybko pszenicę wypić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dzisiaj mam rozlew w butelki stout mleczny. Czy podczas dolewania wody ze zwykłym cukrem (120g na 24l piwa)mogę dosypac tez laktozy? Przy próbowaniu jednak jest mało wyczuwalna i przydało by sie dosypać z 200g. czy drożdże laktozy nie zjadają w 0% nie chce zrobić granatów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do ok 11 litrów piwa 13 blg wlałem ok 36 godzin temu fiolkę drożdży white labs. Piwa jest niedużo więc tym razem nie zrobiłem startera, czego teraz żałuję, dodatkowo były ok 2 tyg po terminie ale uznałem, że taki okres czasu jest nieistotny.Drożdże nie ruszają, podniosłem temperaturę, napowietrzałem powtórnie pojemnik poprzez bujanie i nic. Radzicie kombinować i sypać suche czy poczekać jeszcze jakiś czas?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaczekaj bo drożdże potrafią startować do czasem nawet 72 h ale jak nic nie będzie się działo jutro to możesz już sypać. No wiesz dwa tygodnie po terminie to ponad 8 miesięcy też od momentu wyprodukowania drożdży (z tego co pamiętam mogę się mylić). Dla drożdży po terminie najlepiej zawsze robić starter, bo nie jest pewna ich kondycja, niektóre odpalą odrazu po paru godzinach, inne mogą w ogóle nie ruszyć. Napowietrzanie powtórne nic tu nie da, zostaw pojemnik w trochę wyższej temperaturze i tak jak pisałem jak jutro nie będzie oznak fermentacji to wsyp suche (ale uwodnij je)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

panowie zrobilem pilsa poznanskiego (receptura z wiki) wg receptury zawartość ekstraktu powinna wynosic 12 blg u mnie wyszło 15blg. planowane bylo 20 l brzeczki a mi wyszlo 17. wczoraj jak mierzyłem późna noca blg bylo na poziomie właśnie 12 blg(tylko, że brzeczka miala pewnie z 75 st a nie tak jak powinno być 20... zostawiłem na noc żeby wystudziło sie do okolo 15 st i rano zadałem drożdże). Dopiero po zadaniu drożdzy zmierzyłem blg (wtopa) i wyszlo 15blg w tem okolo 15st celsjusza. Tutaj właśnie pojawia się moje pytanie czy mogę dolać wody mineralnej?? i ewentualnie w jakiej ilości bo nie mam doświadczenia(początek kariery jak to można tak nazwać :-)) czy może nie ruszać i zostawić takie jak jest???? prosze o pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak możesz dolać wody. Aby z 15°Blg zrobić 12°Blg należy do tych 17l dolać 4,5l wody. Jak chcesz możesz zostawić tak jak jest.

 

Polecam Toolkit.xls, zakładka sumaryczne blg

http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/

Poza tym jest tam mnóstwo innych przydatnych kalkulatorów.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mija 52h od zadania drozdzy a w rurce nic sie nie dzieje... mam sie zaczac martwic? czy jeszcze czekac cierpliwie? (piwo stoi w lodowce 9 st. celsjusza stala temperatura). Moje pierwsze piwo dolnej fermentacji stad te obawy.... najwyzej zaczekam jeszcze troche i zmierze blg. Co wy byscie zrobili w takiej sytuacji??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wiem czy nisko... pisało ok 10 st celsjusza. niektorzy pisali, ze nizszych fermentowali i bylo ok. wiesz w lodowce mam zakres akurat do 9 w piwnicy mam okolo 12-13 st czasami nawet 15. W lodowce prrzynajmiej caly czas jest ta sama temperatura. Ogolnie nie martwic sie i czekac spokojnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

fermentis saflager w34/70 saszetke 11.5 g okol 16-17litrow brzeczki 15 blg. wsypalem saszetke do wystudzenej wody okolo 20 st. celsjusza odczekalem ponad godzine i wlalem do fermentora. piszcie panowie ja lece na 2 zmiane odezwe sie po 22. tylko popelnilem blad zamieszalem drozdze a nie powinno sie tego robic.... tak mi mowiono

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawie. Trochę mało drożdży. Należało poczekać ze schłodzeniem brzeczki na start fermentacji. Jeżeli lag będzie trwał to wyjmij fermentor z lodówki i poczekaj aż się ogrzeje. Gdy ruszy fermentacja można z powrotem wsadzić do lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.