WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Szanse jakieś są. Pomyłka grozi infekcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjun Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 jest sens by je wyciągnąć, czy już nie ma to większego znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Mleko się wylało. Co będzie to będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjun Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 ok to ostatnie pytanie: jak może objawiać się infekcja przez dodanie niewyparzonych dodatków? Czy nie da się tego jasno sprecyzować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 A co za różnica, jak się zepsuje będzie niedobre. anmar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjun Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 jasne, nie ma to znaczenia.Pytam dlatego, że nie domknąłem do końca pokrywy fermentora i dziś przyłożyłem nos w tym miejscu, wyczuwając dziwny aromat, którego nie potrafię zdefiniować, chociaż wmawiam sobie, że to zapach whiskey amerykańskiej. I zastanawiam się, czy płatki dębowe - już na etapie cichej fermentacji - wprowadzają jakiś taki aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Mogą ale to już nie dyskusja na ostry dyżur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panoramiks Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Witam Panie i Panów:-) Wczoraj w trakcie gotowania brzeczki nastąpiła awaria w sieci gazowej. Dzis po powrocie z pracy na powierzchni brzeczki duża piana. Smak ok, nie czuć kwasu ani kanalizacji. Pytanie: wylac i czy gotowac i chmielić? Piwo - klasyczna 12 Edytowane 19 Maja 2014 przez panoramiks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 ja bym wylał, ale to twoja decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Witam Panie i Panów:-) Wczoraj w trakcie gotowania brzeczki nastąpiła awaria w sieci gazowej. Dzis po powrocie z pracy na powierzchni brzeczki duża piana. Smak ok, nie czuć kwasu ani kanalizacji. Pytanie: wylac i czy gotowac i chmielić? Piwo - klasyczna 12 Będzie lambik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panoramiks Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Dzięki za porady, poszedł do białego mumina.. A lambika tak czy inaczej kiedyś spróbję:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Witam czy 11,5 grama (saszetka) drożdży wystarczy do fermentacji 25 l. brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) brzeczki o jakiej gęstości? górnej fermentacji drożdże czy dolnej? Edytowane 20 Maja 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Wystarczy, o ile nie jest to jakieś piwo o bardzo dużym ekstrakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 12-ka górna fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Problem Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Post do wyrzucenia Wysłane z telefonu Edytowane 21 Maja 2014 przez Problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Używaliście płatków owsianych w AIPA? celem poprawienia piany. Zastanawia mnie czy paczka 400g wpłynie niestylowo na smak. Nie wiem czy sypać czy przejść się po okolicznych marketach w poszukiwaniach jęczmiennych albo pszenicznych. W biedrze dostane? ktoś się orientuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Na pianę lepiej sypnij pszenicę, płatki owsiane wniosą zbyt dużo pełni, zwłaszcza w ilości 400g na 20l. Edytowane 21 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 może nie wniosą aż tak dużo? będę celował w ~25L do tego jedynie 5kg pilz i czerwonego z 200g pod kolor. zacieranie 66-67. także body powinno wyjść dość cienkie. Pszenice NS używałem od wielu warek, daje ciasto nie pianę , ale teraz po prostu zapomniałem znajomemu powiedzieć, aby mi przywiózł i niestety najprędzej po weekendzie. Także pomyślałem o płatkach owsianych. Postanowiłem już dziś nie warzyć, więc jutro z rana po kilku sklepach poszukam pszennych, które ciężko spotkać, podobno.. Wiem, że w sklepie są płatki ryżowe, jak one na smak i pianę działają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Używaliście płatków owsianych w AIPA? celem poprawienia piany. A po co? Dobrze przeprowadzony proces warzenia, odpowiednia fermentacja, ilość cukru, temperatury dojrzewania i degustacji, i piana musi być taka jaką chcemy mieć. Nigdy jeszcze nie miałem problemów z pianą, nie rozumiem takich pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) celem poprawienia piany AIPA ma mnóstwo chmielu więc po co dodatki ??? Edytowane 21 Maja 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Potrzebuję pilnie pomocy - za chwilę butelkuję. W jakie nagazowanie celować z Hefeweizenem? Kalkulatory pokazują szalone wartości dla tego stylu (rzędu 3.3-4.5 vol.) - wątpię, aby butelki przeżyły coś takiego. Już przy 3.3vol wychodzi mi 4,86 g/butelkę 0,5g i chyba w coś takiego bym celował - trochę obawiam się żeby dawać więcej. Edytowane 22 Maja 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Nie dawał bym więcej niż 8g/l Edytowane 22 Maja 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Według http://www.homebrewdad.com/priming_sugar_calculator.php 2.5 - 2.9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi