Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj będę butelkował pierwsze piwo (15 BLG), obliczyłem, że potrzebuje ok. 95g cukru do refermentacji. Piwa mam 18L. Czy możecie mi podpowiedzieć w jakiej ilości wody rozpuścić ten cukier? 

 

Z tego co się orientowałem to gęstość tego roztworu powinna być taka jak piwo, więc wychodzi mi ok. 600ml wody. Będę cukier rozpuszczał we wrzątku i chciałbym też wiedzieć czy taki gorący roztwór wlewać od razu do fermentora czy poczekać aż ostygnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Możesz wlać gorące, wrzątek prosto do fermentora

 

I na ten wrzątek mogę od razu dekantować piwo?

 

A jak rozpuszcze cukier w większej ilości  wody to coś się stanie? Chodzi mi o to, że jak go rozpuszcze w 1L, to będe miał 2 piwa więcej :)

 

Tak, możesz od razu na wrzątek dekantować piwo. Pół litra- litr wrzątku mocno Ci nie podgrzeje pozostałych 18l piwa. Możesz rozpuścić cukier nawet w 10l wody jak chcesz, tylko będziesz miał bardziej rozwodnione piwo. No i przy takiej ilości to przydałoby się ją po gotowaniu trochę schłodzić;) Ja zwykle używam około pół litra, na oko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwowarzy z Wrocławia! Pilna prośba. Kupiłem nieześrutowany słód i potrzebuję go pilnie ześrutować. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy kto ześrutowałby mi słód. Jestem w stanie dojechać w każdą dzielnicę Wrocławia. Oczywiście zapłacę. Proszę o wiadomość na priv, podam nr telefonu i się zdzwonimy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuje szybkie info, bo za chwilę będę w Obi.  :D

 

Chcę zmontować poniższe cudo (fotka zapożyczona z tematu o filtratorze rurkowym) i w drodze do marketu olśniło mnie, że w sumie to nie jestem pewien czy rurki do ciepłej wody należy czymś kleić czy może wchodzą po prostu na wcisk. Proszę o pomoc kogoś kto używał. 

 

 20141217_210950.jpg

 

edit: Wygrzebałem gdzieś na forum, że wchodzą na ścisk, cofam pytanie. :)

Edytowane przez Jasiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

czy mogę zrobić starter z wykorzystaniem bursztynowego suchego ekstraktu słodowego? Wszystko gotowe, drożdże wyciągnięte z lodówki i weekend to jedyny czas na uwarzenie, a dopiero teraz zauważyłem, że zamiast jasnego to karmelowy suchy ekstrakt przyszedł :(.

 

PS: starter do Hefeweizena

Pozdrawiam,
Arek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po filtracji w brzeczce zostało mi sporo osadów, mętów ze słodu. Przy zlewaniu do garnka część udało się odfiltrować za pomocą pończochy, będzie jeszcze jedna taka filtracja przed samym butelkowaniem. Czy te męty zaszkodzą piwu, może opadną podczas fermentacji i się "zakopią" na dnie razem z drożdżami?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

On mówi chyba o osadach po filtracji a nie po gotowaniu. Tak czy tak wszystko Ci później opadnie, ale jak Ci się kawałki ziaren dostają do brzeczki przy filtracji to masz coś nie tak z filtratorem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pilnie potrzebuję POMOCY!

Zatarłem dzisiaj sobie ipę, zaczynam warzyć, chcę uwodnić drożdże, paczę a tam ich nie ma... Położyłem je z innymi gratami na blacie i moja kochana córeczka postanowiła sobie zrobić z nich jakąś miksturę. Nie pytając mnie oczywiście o zdanie. Zużyła również zapasową saszetkę. Gęstwy żadnej nie mam, bo ostatnio robiłem cydr, który zresztą dziś rozlałem,

Reasumując - mam brzeczkę, niechmieloną, jest 22.30, jutro święto a ja kur.a bez drożdży.

Co z tym począć? Może jest ktoś z Łodzi, Zgierza lub okolic i ma odstąpić saszetkę US05, jakąś gęstwę, cokolwiek? Pojechałbym po to w dowolne miejsce.

Ewentualnie co zrobić, gdybym nie znalazł nic do poniedziałku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie:

Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Nazywam się Michał. I jestem tu nowy.

Wczoraj przelałem swoje piwo w stylu AIPA na cichą fermentację. Chciałem zapytać w jakiej temp. najlepiej ją przeprowadzić. Do wybotru mam piwnicę z temp 18 stopni i pokój z temperatrą stałą ok 20 stopni.

 

Dodam, że podczas fermentacji burzliwej fermentor stał w piwnicy. Przy przelewaniu na cichą dało się wyczuć diacetyl.

 

Dzięki za pomoc! :)

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie:

Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi?

 

Nie przeczytałem nigdy o żadnych negatywnych konsekwencjach, no bo niby co się może stać?

 

 

Witam,

 

Nazywam się Michał. I jestem tu nowy.

Wczoraj przelałem swoje piwo w stylu AIPA na cichą fermentację. Chciałem zapytać w jakiej temp. najlepiej ją przeprowadzić. Do wybotru mam piwnicę z temp 18 stopni i pokój z temperatrą stałą ok 20 stopni.

 

Dodam, że podczas fermentacji burzliwej fermentor stał w piwnicy. Przy przelewaniu na cichą dało się wyczuć diacetyl.

 

Dzięki za pomoc! :)

 

Pozdrawiam,

 

Ja bym potrzymał w 20°C i butelkował, ewentualnie po tygodniu przeniósł do 18°C albo niższej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie:

Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi?

 

Nie przeczytałem nigdy o żadnych negatywnych konsekwencjach, no bo niby co się może stać?

 

 

Witam,

 

Nazywam się Michał. I jestem tu nowy.

Wczoraj przelałem swoje piwo w stylu AIPA na cichą fermentację. Chciałem zapytać w jakiej temp. najlepiej ją przeprowadzić. Do wybotru mam piwnicę z temp 18 stopni i pokój z temperatrą stałą ok 20 stopni.

 

Dodam, że podczas fermentacji burzliwej fermentor stał w piwnicy. Przy przelewaniu na cichą dało się wyczuć diacetyl.

 

Dzięki za pomoc! :)

 

Pozdrawiam,

 

Ja bym potrzymał w 20°C i butelkował, ewentualnie po tygodniu przeniósł do 18°C albo niższej.

 

Moim zdaniem zupełnie odwrotnie. temperatura fermentacji powinna wzrastać. Zamierzasz chmielić na zimno? Jak tak to już na bank 18 stopni. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie:

Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi?

 

Nie przeczytałem nigdy o żadnych negatywnych konsekwencjach, no bo niby co się może stać?

 

 

A kojarzysz może taką prostą sytuację z życia, że jakąkolwiek zupę tudzież danie jeśli chcemy je mieć X czasu, nie powinno się gotować kilka razy w całości, tylko żądaną ilość przekładać do osobnego garnka, bo po prostu kilka razy gotowane skwaśnieje. Proste rozumowanie, ale być może coś w tym jest.

Edytowane przez kostas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie:

Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi?

 

Nie przeczytałem nigdy o żadnych negatywnych konsekwencjach, no bo niby co się może stać?

 

 

Witam,

 

Nazywam się Michał. I jestem tu nowy.

Wczoraj przelałem swoje piwo w stylu AIPA na cichą fermentację. Chciałem zapytać w jakiej temp. najlepiej ją przeprowadzić. Do wybotru mam piwnicę z temp 18 stopni i pokój z temperatrą stałą ok 20 stopni.

 

Dodam, że podczas fermentacji burzliwej fermentor stał w piwnicy. Przy przelewaniu na cichą dało się wyczuć diacetyl.

 

Dzięki za pomoc! :)

 

Pozdrawiam,

 

Ja bym potrzymał w 20°C i butelkował, ewentualnie po tygodniu przeniósł do 18°C albo niższej.

 

Moim zdaniem zupełnie odwrotnie. temperatura fermentacji powinna wzrastać. Zamierzasz chmielić na zimno? Jak tak to już na bank 18 stopni. 

 

Cześć! Dzięki za odp. Nie będę chmielił na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.