HerrOs Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Dlatego dobrze jest robić starter 3-4 dni przed warzeniem, żeby właśnie nie mieć takich stresów No to do środowego warzenia saisona starter zacznę kręcić już jutro :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Czy są tutaj piwowarzy z okolic Nowego Targu? Potrzebuję pożyczyć szybkozłączke in do cornelius kega. Przyjechałem z kegiem na wesele i zgubiła się gdzieś, niezły fail.. :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Gazowa jak ją pomylisz to może służyć za piwna. Tylko ciężko się ją zakłada /ściąga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Gazowa jak ją pomylisz to może służyć za piwna. Tylko ciężko się ją zakłada /ściąga Pisałem o szybkozłączące in, ale miałem na myśli out. Jak gazową podłączę do piwa, to mogę popsuć złączkę w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 U mnie tak kumpel założył kilka razy po pijaku i szybkozlaczka dalej działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie wdając się w szczegóły - Czy to infekcja? Czy tak mogą po prostu wyglądać unoszące się drożdże po fermentacji? Szczegóły: Piwo nastawione 25.03, amerykańska pszenica, drożdże WB-06, fermentacja ruszyła po kilku godzinach, temperatura 19-20C. Nie przelewałem na cichą - tak sobie stało koło 3 tygodni, nie ma jakiś nieprzyjemnych zapachów, w smaku niby normalne, nieco drożdżowe i cierpkie, ale wygląda nieciekawie. Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Lesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Chyba lekka infekcja, piwo do szybkiego wypicia. Błona na powierzchni raczej nie od tanin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Taniny tworzą błony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Taniny tworzą błony? Podobne do tych na zimnej herbacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Cześć, robie właśnie starter drożdzowy i jestem na etapie wyjaławiania wody z rozpuszczonym ekstraktem słodowym od Bruntala (jasny). Ekstrakt dodałem do wody o temperaturze ok 60C (i dążę do wrzątku) i stał się odrazu dość ciemny. Nie przypomina koloru starterów znanych mi z internetu - macie pomysł czemu barwa jest ciemna i czy kontynuować robienie startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Starter się rozjaśnia po dodaniu drożdży Bychawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Mam nadzieję że cały czas mieszałeś w garze po dodaniu ekstraktu. Jest on bardzo gesty i po dodaniu szybko opada na dno i może się przypalić (a co za tym idzie zrobić się bardzo ciemny). Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Piwo wyszło przez rurkę. Podejmować jakieś radykalne środki ostrożności typu wymiana i odkażenie dekla z rurką czy też wymiana samej rurki lub zostawić tak jak jest i nic nie grzebać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Jak jest ciężki przypadek i dalej wychodzi to zrób blow offa. Jak lekko wyszło to ja bym tylko wymienił rurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d0c3n7 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Mam problem, przy zlewniu na cichą zbadalem ekstrakt i wyniósł 8.2 brix... Piwo to apa przed fermentacja miało 14, warka 19 litrów, fermentacja na uwodnionych drożdżach us-05 1 saszetka. Fermentacja burzliwa trwała 10 dni- temp 16-17 stopni. Ostatnie 3 dni w zasadzie stanęła, duży osad drozdzowy na dnie i teraz nie wiem co robić, za mało drożdży było? Można to jakoś uratować dodając druga paczkę na cichą? Bo bez drożdży na cichej chyba nie są rady odfermentowac aż tyle. Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Przeliczałeś wynik z refraktometru? Po fermentacji nie pokazuje on tak samo jak spławik ze względu na alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 wyniósł 8.2 brix. Nie mierzysz czasem refraktometrem? Jeżeli tak to zrób korektę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d0c3n7 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Mierze refraktometrem, nie używam splawika. Liczę się z tym ze będzie korekta ale nie mam pod ręką kalkulatora to 8.3 mnie uderzyło bo zakładając korektę to i tak chyba o wiele za dużo celowalem w 3 brix.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Przy mojej pierwszej warce pokazało mi 9 na refraktometrze. A że byłem głupi to dałem drożdży i jeszcze tydzień poleżało. No i dalej było 9. Kalkulator mówi że masz ok. 4.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d0c3n7 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Ok dzięki tego mi trzeba było, czyli nie panikować zostawię tydzień na cichej w takim razie powinno jeszcze trochę zejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 to 8.3 mnie uderzyło bo zakładając korektę to i tak chyba o wiele za dużo celowalem w 3 brix.. 1. celować można, ale drożdże po swojemu pracują 2. jak się używa jakiegoś sprzętu (refraktometr) to chyba trzeba wiedzieć jak on działa i po co jest? Popełniłeś błąd wielu początkujących w używaniu tego przyrządu. Pomiary refraktometrem fermentującego piwa wymagają przeliczenia kalkulatorem ponieważ alkohol w dużym stopniu przekłamuje jego wskazania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 U mnie tak kumpel założył kilka razy po pijaku i szybkozlaczka dalej działa I u mnie też dalej działa, impreza uratowana. Ładowałem trochę więcej co2 do kega, żeby często nie przełączać złączki. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Nie ma za co dobrze ze impreza uratowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Hej, Właśnie miałem butelkować swoje piwo, otwieram a tam takie coś. Butelkować czy wylewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 A co to za piwo? Tam wiśnie pływają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi