Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem niestety jodyny, ale przedłużyłem zacieranie o pół godziny - tak na wszelki wypadek, bo przecież w sumie to przy wyższej temperaturze konwersja zachodzi szybciej, prawda?

 

Właśnie chmielę, mam nadzieję że coś z tego będzie.

 

Ach, te problemy początkujących... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyj cukru :D Między cukrem i glukoza na refermentacji nie ma różnicy! :D Czemu tak się boicie zwykłego cukru? Ja go stosuje od początku zamiast drogiej glukozy i jakoś mam miejsca na pudłach w konkursach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie kupiłem sobie mini kega i chciałbym w nim zakegować piwo 

Ile cukru dodać w porównaniu do butelkowania.

Chcę je nagazować do współczynnika 2.3 mam 19L glukoza

Pozdrawiam!

Na takie pytania polecam ten temat.

http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/page-195

Edytowane przez Henx
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zobaczyłem że zapomniałem wrzucić chmiel na 0 (kubeczek stoi na oknie). Jestem w fazie chłodzenia. Temperatura brzeczki ok 50C. Kombinować coś jeszcze czy wrzucić cały ten chmiel na cichą? Styl to APA. A może wrzucić chmiel i nie filtrować?

Albo podgrzać do 70C i whirlpool?

Edytowane przez redlum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zobaczyłem że zapomniałem wrzucić chmiel na 0 (kubeczek stoi na oknie). Jestem w fazie chłodzenia. Temperatura brzeczki ok 50C. Kombinować coś jeszcze czy wrzucić cały ten chmiel na cichą? Styl to APA. A może wrzucić chmiel i nie filtrować?

Albo podgrzać do 70C i whirlpool?

Mozesz nie podgrzewac i wrzucic. Mozesz poczekać i na cichą. Piwa nie zepsujesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, potrzebuje pomocy przy obliczeniach, bo warze w terenie i nie mam dostepu do kompa. Ile wrzucic chmielu (junga 11.6%ak) na 22l 25blg, zeby uzyskac 70 ibu?

Wg Brewnessa ok. 80 gram. 

Na 60 minut. 

Edytowane przez Lasek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, właśnie fermentuje mi się Barleywine od niedzieli. Trzymam fermentor w skrzyni, temperatura brzeczki skoczyła mi do 21C. Teraz w skrzyni jest 14C ale temp. brzeczki dalej ma 21C. Czy piwo wyjdzie za bardzo estrowe? Postarać się jeszcze schłodzić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.